Η Τουρκία εισβάλλει με αλιευτικά, εντός των 6 ν.μ., στη Λέσβο

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιορκεί Θάσο, Σαμοθράκη και θρακικές ακτές

Η Τουρκία εισβάλει με αλιευτικά εντός των 6 ν.μ στην Λέσβο - Πολιορκεί Θάσο, Σαμοθράκη και θρακικές ακτές

Τα «τουρκικά αλιευτικά» συνεχίζουν να πολιορκούν τη Σαμοθράκη, τις ελληνικές ακτές της Θράκης και τώρα, έφτασαν στη Λέσβο, σε αποστάσεις κάτω των έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες γίνεται εισβολή εντός των εθνικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων. Ειδικότερα, Τούρκοι αλιείς, φαίνεται πως ψαρεύουν ακόμα και σε τρία με τέσσερα μίλια από τη Λέσβο. Δηλαδή, όχι στα «δυνητικά» εθνικά χωρικά ύδατα των 12 ν.μ. όπως τά αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά κάτω από τα «αναγνωρισμένα» 6 ν.μ.

Ο καπετάνιος, Στρατής Καραντώνης, μίλησε για το γεγονός, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Ήρθε και ένα πλωτό του Λιμενικού, αλλά είναι ένα σκάφος 10-15 μέτρα. Τα τουρκικά, είναι σιδερένια σκάφη, 40 μέτρων. Τι να τούς κάνει το Λιμενικό; Δεν έχουν φόβο, δεν τούς πειράζει κανένας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν πάμε να ψαρέψουμε εμείς εκεί, στα ελληνικά νερά, μάς λένε πηγαίνετε πιο γυαλό, γιατί θα μάς χαλάσετε τα ψάρια», τόνισε. 

«Αν μπούμε εμείς δέκα μέτρα μέσα στα τουρκικά νερά να ψαρέψουμε αμέσως έρχεται η τουρκική ακταιωρός και οι συνέπειες είναι μεγάλες. Δεν έχει αστεία με τους Τούρκους», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι τα τουρκικά μεγάλα σκάφη δεν φοβούνται το ελληνικό Λιμενικό.

Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, οι Τούρκοι, ψαρεύουν εντός ελληνικών υδάτων και στη συνέχεια, πουλάνε τα ψάρια αυτά, στην Ελλάδα. «Βγάζουν τα ψάρια οι Τούρκοι, και το πρωί, τα ψάρια αυτά, είναι στην ελληνική ιχθυόσκαλα»

«Εμείς ψαρεύουμε τρία μίλια από την ακτή μας, και οι Τούρκοι δύο μίλια από την ακτή μας. Εκεί φτάσαμε. Είναι ένας “πόλεμος”, που γίνεται κάθε μέρα» ανέφερε ο Έλληνας ψαράς.

Παρόμοια είναι η κατάσταση φυσικά και στη Σαμοθράκη, στη Θάσο και στις ακτές της Θράκης, όπως αναφέρει ο «Χρόνος».

«Οι Τούρκοι αλιείς βρίσκονται ανατολικά της Θάσου στα 6 ναυτικά μίλια, στη Μαρώνεια και στη Σαμοθράκη, στα 6 ναυτικά μίλια», είπε χαρακτηριστικά, μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο γραμματέας του συλλόγου αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης, ο οποίος πάντως επιβεβαίωσε ότι «από τη στιγμή που στην περιοχή μας έχουμε διεθνή ύδατα, έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν και τα τουρκικά αλιευτικά, το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα αλιευτικά, που κάνουν την παράνομη αλιεία».

Ο αλιεύς ζητάει από την ελληνική Πολιτεία να βρει καλύτερη λύση στο θέμα και προτείνει: «το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τα δικαιώματά του και να κάνει αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα, να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορά του. Διαχρονικά υπάρχει επιδερμική αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει γιγαντώσει την παράνομη αλιεία».

Παρατηρεί, μάλιστα, πως ο στόλος των τουρκικών αλιευτικών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Οι Τούρκοι αλιείς, ακόμη κι όταν δεν «εισβάλλουν» εντός των 6 ναυτικών μιλίων, ασκούν την αλιεία με τέτοιες πρακτικές, που δεν επιτρέπουν στο ιχθυαπόθεμα της περιοχής να ανακάμψει, επιφέροντας και περιβαλλοντικές βλάβες, στο Θρακικό Πέλαγος.

Να προσθέσουμε πως έχει γίνει επένδυση από την Τουρκία -προφανώς με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό και βοήθεια- για την αγορά μεγάλων, σύγχρονων και ακριβών αλιευτικών σκαφών από τους Τούρκους ψαράδες. Αυτόν τον υπερσύγχρονο στόλο αλιευτικών είχε επισκεφθεί ο ίδιος ο Ερντογάν και όπως αποδεικνύεται είναι ακόμα ένα όπλο στα χέρια του. 

Είναι επίσης γνωστό ότι κάποια απ΄ αυτά τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη δεν ψαρεύουν μόνο ψάρια. Κάποια απ΄ αυτά χρησιμοποιούνται από τη τουρκική ΜΙΤ για άλλες δουλειές και γι΄ αυτό άλλωστε έχουν κόστος που μπορεί να αγγίζουν το 1, 2 και 3 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι η επιδότηση μάλλον δεν είναι για να ψαρεύουν σαρδέλες, αλλά και να μπορούν να δεχθούν και πολλά άλλα συστήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ψαρεύουν έξω από τις ελληνικές ακτές, καθώς επιχειρούν να δημιουργήσουν «τετελεσμένα».

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου