Τουρκία: Νέα Navtex, για στρατιωτικές ασκήσεις, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Νέα Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Τουρκία: Νέα Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, παρά τα «εύσημα» Στόλτενμπεργκ.

NAVTEΧ για στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανήμερα των εθνικών επετείων Ελλάδας και Τουρκίας εξέδωσε η Άγκυρα, το βράδυ της Παρασκευής (23/10).

Ειδικότερα, η εν λόγω ναυτική οδηγία αφορά ασκήσεις – με πραγματικά πυρά, όπως αναφέρεται – για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου.

Οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX

TURNHOS N/W : 1326/20

MEDITERRANEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 27 AND 28 OCT 20 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;
36 12.70 N – 030 09.00 E
36 00.00 N – 030 09.00 E
36 00.00 N – 030 30.00 E
36 12.70 N – 030 30.00 E
CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 282000Z OCT 20.

Σημειωτέον πως λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε για την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς πλησιάζουν οι εθνικές επέτειοι των δύο χωρών (28η και 29η Οκτωβρίου).

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα, για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση». Επίσης, ανέφερε ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν στη σημερινή, όπως και στη χθεσινή, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Διάβημα διαμαρτυρίας του πρέσβη της Ελλάδας, στην Άγκυρα

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Παρασκευή ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της παράνομης NAVTEX, που εξέδωσε η γειτονική χώρα για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα, που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, «αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο», μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς, όπως αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε κατάσταση εγρήγορσης στην Ανατολική Μεσόγειο και παρακολουθούν κατά πόδας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis, όπως και των συνοδευτικών του πλοίων.

Διαβάστε Επίσης

Avangard: Το ρωσικό υπερόπλο (Video)

To 2019, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού,