Οκτώβριος 27, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πύραυλος εκτοξεύθηκε από περιοχή, όπου η Άγκυρα επρόκειτο να προβεί σε δοκιμές S-400… 

- in ΔΙΕΘΝΗ
Πύραυλος εκτοξεύθηκε από περιοχή όπου η Άγκυρα επρόκειτο να προβεί σε δοκιμές S-400
 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν θα διαψεύσει, ούτε θα επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκαν πυραυλικές δοκιμές. Η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει πέρυσι, αναστέλλοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροπλάνου F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις.

Ο αναλυτής αμυντικών θεμάτων Τουράν Ογούζ δήλωσε πως μια προκαταρκτική εκτίμηση του χρώματος, της έντασης, της γωνίας και της κατεύθυνσης του καπνού στο βίντεο δείχνει πως επρόκειτο πιθανόν για πυραύλους S-400. Η γωνία της στήλης καπνού δείχνει πως ο στόχος «δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Εάν η Τουρκία έχει εκτοξεύσει S-400…»!

στειτ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, μετά τα σενάρια για εκτόξευση πυραύλων S-400, στη Μαύρη Θάλασσα, από την Τουρκία.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις, για τη σχέση ασφαλείας μας, εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Διαβάστε Επίσης

Le Monde: «Η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να μείνει μόνη της, απέναντι στον Ερντογάν»

Μπροστά στην οργή του Τούρκου προέδρου εναντίον του