H κόκκινή μας γραμμή στο Καστελλόριζο είναι τα χωρικά μας ύδατα ή η υφαλοκρηπίδα;

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
H κόκκινη μας γραμμή στο Καστελλόριζο είναι τα χωρικά μας ύδατα ή η υφαλοκρηπίδα;

Η Άγκυρα εξήγγειλε ότι το «Oruc Reis» θα κάνει έρευνες μέχρι 6,5 μίλια, κοντά στο Καστελλόριζο, δηλαδή έξω ακριβώς από τα χωρικά μας ύδατα. Κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να νοηθεί ότι θα υπάρξει απάντηση από την Ελλάδα, εάν παραβιαστούν τα χωρικά ύδατα. Τα χωρικά ύδατα όμως δεν θα παραβιαστούν, γιατί η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να τό κάνει.

Αντιθέτως, στέλνοντας το «Oruc Reis» μέχρι 6,5 μίλια κοντά στο Καστελλόριζο, διαμηνύει ότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν στα 6 μίλια και ότι αυτή δεν θ΄ αναγνωρίσει οποιαδήποτε επέκτασή τους, πέραν του ορίου αυτού.

Αυτό που αμφισβητεί η Άγκυρα είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών.

Η ΑΟΖ, εάν δεν ανακηρυχθεί από το ενδιαφερόμενο κράτος, δεν υπάρχει.

Αντιθέτως όμως, η υφαλοκρηπίδα υπάρχει αφ’ εαυτής.

Γιατί έγιναν οι κρίσεις του 1976 και του 1987, στο Αιγαίο;

Όχι, βεβαίως, γιατί η Τουρκία απειλούσε να παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα των 6 μιλίων.

Απειλούσε να διεξαγάγει έρευνες, στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Προκαλεί γι’ αυτό απορία και προβληματισμό η επιδεικνυόμενη ανοχή στην Τουρκική εισβολή του «Oruc Reis», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο Καστελλόριζο.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αμφισβητήσει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα στη θαλάσσια αυτή περιοχή και ειδικά, το αναγνωρισμένο από το διεθνές δίκαιο γεγονός ότι τα νησιά, εφόσον είναι κατοικημένα και έχουν οικονομική ζωή, έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν θ’ αναγνωρίσει ποτέ υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο Καστελλόριζο.

Είναι γνωστό επίσης ότι η Άγκυρα, με τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», αρνείται γενικότερα για όλα τα νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αναγνωρίζει μόνο σε αυτά χωρικά ύδατα.

Θα υποκύψει η Ελλάδα σε τέτοιες αυθαίρετες διεκδικήσεις και θ’ απεμπολήσει τα νόμιμα δικαιώματά της;

Ο Ερντογάν επισείει την απειλή πολέμου για να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πάνω στις δικές του διεκδικήσεις.

Γι΄ αυτό τορπίλισε τις συμφωνημένες, υποτίθεται, με Γερμανική διαμεσολάβηση, διερευνητικές συνομιλίες.

Θέλει, εδώ και τώρα, να εκβιάσει την Ελλάδα να δεχθεί διαπραγμάτευση, πάνω στη δική του αντζέντα.

Είναι γνωστή, άλλωστε, η τακτική του να διαπραγματεύεται και ταυτόχρονα να επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Το κάνει στην Κύπρο και αλλού. Πιστεύει πως μπορεί να τό κάνει και σε βάρος της Ελλάδας.

Υπολογίζει σε αυτό στο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, που ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων.

Η Ελλάδα δεν πρέπει γι΄ αυτό να ανεχθεί πολιτική τετελεσμένων γεγονότων και γκριζάρισμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, σήμερα και αύριο, ας προσπαθήσει να πετύχει Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η προσδοκία όμως αυτή είναι, δυστυχώς, πολύ χλωμή, λόγω ακριβώς του ρόλου που παίζει η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες.

Γιατί όμως η Ελλάδα προσδένεται στον φιλοτουρκικό γερμανικό άξονα, όταν απειλείται η εθνική της ασφάλεια;

Γιατί προσανατολίζεται προς μια χρεωκοπημένη κατευναστική και ενδοτική πολιτική, όταν εκ των πραγμάτων η ώρα είναι στην αποτροπή, λόγω της αχαλίνωτης Τουρκικής επιθετικότητας;

Γιατί η Ελλάδα υπονομεύει η ίδια τις εν δυνάμει συμμαχίες της, με χώρες, με τις οποίες συγκλίνουν πραγματικά τα στρατηγικά της συμφέροντα, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ακολουθώντας μια πολιτική, που δεν εμπνέει αξιοπιστία και αποφασιστικότητα;

Γιατί η Ελλάδα δεν απάντησε αμέσως στην Τουρκική πρόκληση, με πρώτο μέτρο την επέκταση των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια, στην Ανατολική Μεσόγειο;

Ο Ελληνικός λαός κατατρύχεται από τα μεγάλα προβλήματα, που έφεραν στη χώρα τα διαδοχικά μνημόνια και, στη συνέχεια, ο κορωνοϊός.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί, με ανησυχία και οργή, την ιταμή απόπειρα της Άγκυρας να αρπάξει από την Ελλάδα τη δική της ΑΟΖ και να πρωωθήσει ηγεμονικά σχέδια, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tribune

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από