Κ.Μητσοτάκης: Απολύτως, ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη Σύνοδο

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου και αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών επαφών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι είναι σαφές πως θα υπάρξουν επιπτώσεις, αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.

Στο χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων, αποτυπώνεται η ελληνική θέση ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της, αναφέρουν πηγές του Μαξίμου. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν ότι το κείμενο των συμπερασμάτων αντανακλά τις ελληνικές θέσεις και πως, παρά την δύσκολη διαπραγμάτευση, το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι πολύ καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από αυτό, που είχε αρχικά προταθεί.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΕ στέλνει σήμερα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, καταδικάζοντας τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Είναι ξεκάθαρο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες, όπως περιγράφεται με σαφήνεια στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών, για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215).

Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ).

Η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού.

Διαβάστε Επίσης

Le Monde: «Η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να μείνει μόνη της, απέναντι στον Ερντογάν»

Μπροστά στην οργή του Τούρκου προέδρου εναντίον του