Μητσοτάκης και Πομπέο, στη Βάση της Σούδας

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ 

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασε -σήμερα το πρωί- ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, έφτασε στην αμερικανική βάση του αεροδρομίου, από όπου οι πομπές ξεκίνησαν για τη στρατιωτική βάση, στο Μαράθι.

Στις 11.20 η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου εκτός από τον Πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Μπομπέο.

Αμέσως μετά, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ στις 13.15 ο Αμερικανός Υπ.Εξ. με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού. Στις 17.00, το απόγευμα θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Στην Αγία Τριάδα και στο ενετικό λιμάνι, η σύζυγος του Μ. Μπομπέο

Τον Μάικ Πομπέο, συνοδεύει στην επίσκεψή του στα Χανιά και η σύζυγος του, Σούζαν. Το πρόγραμμα προβλέπει την ξενάγησή της στη Μονή της Αγίας Τριάδας, από τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και στη συνέχεια, γεύμα στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Ο Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του και την πολυμελή αντιπροσωπεία του, κατέφθασαν στα Χανιά χθες βράδυ και μετέβη με μια γιγαντιαία αυτοκινητοπομπή, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, όπου έτυχε θερμής υποδοχής και μάλιστα, δοκίμασε κρητικά εδέσματα, που τού προσφέρθηκαν.

Ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται από διπλωματικές πηγές ιδιαίτερου συμβολισμού, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για κόκκινες γραμμές, που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Επίσης, η παρουσία του στη βάση της Σούδας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, σηματοδοτεί τα σχέδια των ΗΠΑ, για ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου