Η Τουρκία -με όργανο τους Αζέρους- σκοπεύει να ελέγξει τους ενεργειακούς αγωγούς της Αρμενίας

- in ΔΙΕΘΝΗ

Μπροστά στα μάτια της αμήχανης διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία σπρώχνει το Αζερμπαϊτζάν (κράτος με τουρκογενή πληθυσμό) σε άγρια επίθεση, κατά του Αρμενικού πληθυσμού του θύλακα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που περικλείεται από την Αζέρικη επικράτεια. Ο ίδιος ο Ερντογάν, με προκλητικό και ξεδιάντροπο τρόπο, δίνει το πρόσταγμα, με δηλώσεις του. Καλεί ανοικτά τις Αζέρικες δυνάμεις να καταλάβουν ολόκληρα τα εδάφη του ορεινού αυτού Αρμενικού θύλακα και στέλνει τουρκικά F16, καθώς και δυνάμεις μισθοφόρων της Τουρκίας, για να ενισχύσουν τον στρατό του Μπακού, που κατασφάζει λυσσωδώς Αρμένιους αμάχους και κατακαίει ορεινά χωριά.

Ο Ερντογάν περιφρονεί ακόμη και τον Πούτιν, ο οποίος έχει υπογράψει Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τους Αρμένιους, στέλνοντας και προς την Ελλάδα το μήνυμα ότι “είναι έτοιμος για όλα!”.

Είναι αδίστακτος και προτάσσει προκλητικά τον πόλεμο έναντι της Ειρήνης. Επαναλαμβάνει τη σφαγή των Αρμενίων, χωρίς ντροπή και δείχνει ότι έχει καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν (πρώην κράτος της Σοβιετικής Ένωσης) κράτος-όργανό του και μέρος του νεο-Οθωμανικου imperium, που οικοδομεί.

Τα νεότερα από το πεδίο των μαχών, αλλά και από τη στρατηγική ανάμειξη του Ερντογάν, έχουν ως εξής:

Οι δυνάμεις του Μπακού συνεχίζουν να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις στον αρμενικό ανεξάρτητο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επιχειρώντας να τόν εξαλείψουν με τη δύναμη των αριθμών.

Οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 26 στρατιώτες του θύλακα σκοτώθηκαν σε μάχες, με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Οι αρμενικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια των επιχειρήσεων των προηγούμενων ημερών πάλι κατάφεραν να αποκρούσουν όλες τις αζερικές επιθέσεις, προκαλώντας σοβαρές απώλειες.

Οι δύο πλευρές σφυροκοπούσαν η μία την άλλη με πυραύλους και πυροβολικό, στις σφοδρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί, στην περιοχή εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Το Μπακού για πρώτη φορά δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει τη σύγκρουση μέχρι το τέλος. Οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους Αζέρους, οι οποίοι υποστηρίζονται και από 4.000 Τουρκμένους τζιχαντιστές της Συρίας. Είναι πιθανό τα νούμερα να είναι ακριβοί καθώς οι τουρκικές ή τουρκογενείς δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τους μεγάλους αριθμούς τους, πραγματοποιούν μαζικές επιθέσεις κατά των αρμενικών θέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κάλεσε να τερματιστεί η αρμενική «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να σταματήσουν οι φονικές μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων αυτονομιστών από την Αρμενία και των αζερικών δυνάμεων.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση που ξεκίνησε με την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μόλις η Αρμενία εγκαταλείψει το έδαφος που έχει καταλάβει, η περιοχή θα ξαναβρεί την ειρήνη και την αρμονία», δήλωσε.

«Οποιοδήποτε άλλο αίτημα ή πρόταση δεν θα ήταν μόνο άδικο και παράνομο, αλλά θα συνέχιζε να είναι ένα κακό μάθημα για την Αρμενία», πρόσθεσε. Το κοινοβούλιο της Αρμενίας νωρίτερα καταδίκασε τη «στρατιωτική επίθεση με όλα τα μέσα», που λέει ότι εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν, στον ορεινό θύλακα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άννα Ναγνταλιάν είπε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων και ότι η Τουρκία παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροπλάνα, στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ από την Τουρκία δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν τους Αζέρους.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ένα ορεινό, δασικό κομμάτι γης που βρίσκεται, στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Όμως οι Αρμένιοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 150.000 κατοίκων της περιοχής απορρίπτουν την εξουσία του Μπακού. Έχουν αυτόνομη διοίκηση, με την υποστήριξη της Αρμενίας, από τότε που τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εκδιώχθηκαν, κατά τον πόλεμο του 1990.

Συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός το 1994, αλλά τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις του 2016. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιβιώνει σχεδόν εξ ολοκλήρου με την οικονομική στήριξη του από την Αρμενία και με δωρεές από την παγκόσμια αρμενική διασπορά.

Διαβάστε Επίσης

Ο Πούτιν έρχεται στην Αθήνα !

Ραγδαίες οι εξελίξεις, καθώς ο Πρόεδρος της Ρωσικής