Η άφιξη Πομπέο, οι επαφές Μητσοτάκη και τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμαλία Κάτζου – CNN Greece

Η άφιξη Πομπέο, οι επαφές Μητσοτάκη και τα νέα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά
AP Photo/Giannis Papanikos, Pool

Σημαντικές διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επίσκεψη Πoμπέο και Σύνοδο Κορυφής έχει το «μενού» της τρέχουσας εβδομάδας. Η αρχή γίνεται σήμερα με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας, σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προσγειώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Πομπέο, ο οποίος από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου επισκέπτεται την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αγία Έδρα και την Κροατία.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου θα τόν υποδεχτεί ο Νίκος Δένδιας, και δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του θα είναι η Κρήτη, όπου θα τόν υποδεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας στη χώρα μας, με φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία ΑθήναςΆγκυρας, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2020/09/28/236115/photos/snapshot/AP_20271804920811.jpg

PHOTO 1 / 3

Στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Πομπέο θα βρεθούν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ, στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αποκτά συμβολική σημασία όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο τουρκικός Τύπος δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά, που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται τη μία χώρα χωρίς να επισκεφθεί την άλλη.

Την Τετάρτη, στην Αθήνα, θα βρεθούν τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί: ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. θα είναι η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, οι παραπάνω επαφές -ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής- αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει σε ένα κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που θα ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά, που η Άγκυρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλης χώρας.

Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στους ρυθμούς των διερευνητικών επαφών, που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι τελευταίες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς για αποστρατικοποίηση των νησιών διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.

Την κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών έχει τονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως θα γίνουν τα πάντα, ώστε να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της χώρας μας, και πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα, αφού δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη παραχώρησής τους, στην Ελλάδα.

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις.

Τα όσα συνέβησαν στο Καστελλόριζο με τη ρίψη κόκκινης μπογιάς σε ελληνική σημαία, το άκουσμα τουρκικών εμβατηρίων και η επιστολή του Τούρκου προέδρου στους ηγέτες της Ε.Ε. ανακατεύουν την τράπουλα, στη διπλωματική σκακιέρα.

Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε γραπτά τις αξιώσεις του σε επιστολή που έστειλε στους «27» την προηγούμενη της 24ης Σεπτεμβρίου, για την οποία ήταν προγραμματισμένο το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, που αναβλήθηκε λόγω επαφής του προέδρου του Σαρλ Μισέλ, με θετικό κρούσμα Covid-19.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας παρουσίασε το αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της χώρας του, εντός του Κόλπου της Αττάλειας.

Ακόμη, ο ίδιος υποστήριξε από τη μια πλευρά τον ισχυρισμό ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τη χώρα μας χωρίς προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη επανέλαβε πως την ένταση στην περιοχή δημιουργούν η Ελλάδα και Κύπρος, που όπως είναι αναμενόμενο δεν έλαβαν την επιστολή.

Όλα τα παραπάνω ζυγίζει και αξιολογεί η Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο τήν προκαλεί η Τουρκία.

«Χωρίς αμφιβολία, οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από