Οκτώβριος 21, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον, 39 νεκροί από την έναρξη των συγκρούσεων…

- in ΔΙΕΘΝΗ
Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 39 νεκροί από την έναρξη των συγκρούσεων χθες

Τουλάχιστον, άλλοι 15 στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής, που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονταν σήμερα το πρωί, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις, που σημειώνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίες πολέμησαν μεταξύ τους στη δεκαετία του 1990, ήταν η τελευταία έξαρση μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αποσχισμένη περιοχή, που βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά διευθύνεται από τους Αρμένιους.

Δεκαεπτά Αρμένιοι αυτονομιστές μαχητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στη μάχη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, παραδεχόμενος ότι οι δυνάμεις του «έχασαν θέσεις». Και οι δύο πλευρές ανέφεραν επίσης απώλειες αμάχων. «Είμαστε κουρασμένοι από τις απειλές του Αζερμπαϊτζάν, θα παλέψουμε μέχρι το θάνατο, για να επιλύσουμε το πρόβλημα για πάντα», δήλωσε ο Αρτάκ Μπαγκντασαριάν, 36 ετών, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP στο Ερεβάν, προσθέτοντας ότι περίμενε να στρατολογηθεί στο στρατό. Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε ένα στρατηγικό βουνό στο Καραμπάχ, που βοηθά στον έλεγχο των μεταφορικών επικοινωνιών, μεταξύ του Ερεβάν και του θύλακα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν μια έξαρση διπλωματίας, προκειμένου να μειωθεί η ένταση σε μια σύγκρουση, με βάθος δεκαετιών μεταξύ της κατά πλειοψηφία χριστιανικής Αρμενίας και του κυρίως μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω φόβων ότι η βία θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο. «Είμαστε ένα βήμα μακριά από έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Olesya Vartanyan της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στο AFP. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να τερματίσουν τη βία. «Τό παρακολουθούμε πολύ έντονα», είπε σε μια ενημέρωση.

«Έχουμε πολλές καλές σχέσεις σε αυτόν τον τομέα. Θα δούμε αν μπορούμε να τό σταματήσουμε». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη βία σε μια δήλωση, ζητώντας την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και τυχόν ρητορικής ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσαν ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση και προέτρεψε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει για περισσότερους παρατηρητές, κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και τη Ρωσία «να σταματήσει να παρέχει όπλα και στις δύο πλευρές, με κυνικό τρόπο».

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991 μετά από μάχες, που άφησαν πίσω τους 30.000 νεκρούς και ανάγκασαν περισσότερους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Αν και επετεύχθη εκεχειρία το 1994, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά κατηγορούν ο ένας τον άλλον για επιθέσεις, γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κατά μήκος των χωριστών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίων.

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη και Άη Στράτης…

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εξακολουθεί να πλέει το