Η Λιβύη ζητά από Ελλάδα, Αίγυπτο και Μάλτα να συμφωνήσουν τα θαλάσσια σύνορα (ΑΟΖ)

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνομιλίες για διαπραγματεύσεις με Ελλάδα και Μάλτα ως προς την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης. Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας σε Αίγυπτο, Ιταλία και Ελλάδα για τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους, τη στιγμή που Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να «παγώσουν» τις ερευνητικές δραστηριότητές τους για υδρογονάνθρακες, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Λιβυκής Κυβέρνησης, Μουχάμαντ Σαγιάλα (Muhammad Sayala) επιβεβαίωσε πως το υπουργείο του θα έχει επικοινωνία με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μάλτας, ώστε να διαπραγματευτεί μαζί τους τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων και να φτάσουν σε τελικές λύσεις, υπό την προϋπόθεση πως αυτές θα είναι «διαφανείς και ρεαλιστικές και δεν θα βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης».

Η εξέλιξη προέκυψε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Λίβυου υπουργού με τον Μουσταφά Σανάλα (Mustafa Sanallah), επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου στην Τρίπολη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Κι έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση παραίτησης τον Οκτώβριο του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, στενού συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την ασφάλεια και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου του 2019. Στις 6 Αυγούστου, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν κοινή συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), συμφωνία που απέρριψαν Τουρκία και λιβυκή κυβέρνηση.

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά Λήμνος, Σαμοθράκη και Άη Στράτης…

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εξακολουθεί να πλέει το