Κ.Φίλης: «Όταν η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια»

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
Κων. Φίλης: Όταν η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτιαΣτη δύσκολη, όπως τόνισε εξίσωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα συζητήσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και με φόντο τις πληροφορίες για έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (21/9) ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι καθώς η Τουρκία «κόβει βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδης, θα επιμείνει -και καλά θα κάνει, στην επιβολή κυρώσεων πρώτα στην Τουρκία και μετά στη Λευκορωσία, ένα ζήτημα το οποίο «καίει» αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν ο κ. Αναστασιάδης επιμείνει και χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας -το οποίο έχει τη δυνατότητα, σε σχέση με τη Λευκορωσία, νομίζω εκεί μπορεί να έχουμε ευτράπελα», τόνισε και σημείωσε:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια», προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κακό προηγούμενο ενώ πρόσθεσε ότι «το μπαλάκι είναι αυτή τη στιγμή, στο δικό μας γήπεδο». «Δεν είναι ζήτημα μόνο κατά πόσο συνδεόμαστε, που συνδεόμαστε προφανώς, με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

»Είναι ότι έχουμε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας της ΕΕ, όπου αν εμείς κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι μια άλλη χώρα, δημιουργούμε ένα κακό προηγούμενο», προειδοποίησε ο κ. Φίλης.

Ο κ. Φίλης παράλληλα εξήγησε ότι η Τουρκία επιχειρεί να αφήσει την Κύπρο σχεδόν απομονωμένη μέσα στην ΕΕ, με εξαιρέσεις την Ελλάδα και τη Γαλλία.

«Εγώ δεν μπορώ να βρω πολλές χώρες κράτη – μέλη, που θα θελήσουν να στηρίξουν την κυπριακή θέση, στη λογική ότι “αφού τώρα βγάλαμε το μεγάλο βραχνά, το μεγάλο πρόβλημα που ήταν Ελλάδα – Τουρκία, ε, μην μάς δημιουργήσεις τώρα πρόβλημα εσύ, μικρή Κύπρο”», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Άγκυρα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ, εδώ και πολύ καιρό, εδραιώνοντας μια κατάσταση».

«Το πρόβλημα με την επιλογή και τις πολιτικές της Τουρκίας είναι ακριβώς αυτό: Ότι καταφέρνει με τον τσαμπουκά και με την απειλή να δημιουργεί τετελεσμένα, τα οποία μπορεί να μην είναι de jure, γιατί μια παράνομη πράξη δεν παράγει δίκαιο, αλλά οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή έχουμε μια ΕΕ αμήχανη να αντιδράσει», είπε.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου