Μην πιστεύεις κανέναν, αλλά άκουγε – (DON MIGUEL RUIZ)

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μην πιστεύεις κανέναν άλλο, αλλά άκουγε, επειδή μερικές φορές μπορεί να έρθει μέσα από τη φωνή των άλλων μια στιγμή έμπνευσης ή μια ευκαιρία. Ο τρόπος που δημιουργούν το παραμύθι τους οι άλλοι άνθρωποι, μπορεί να αντανακλά τον τρόπο που εσύ δημιουργείς το δικό σου και, όταν αποκαλύπτεται, μπορείς να δεις με ποιον τρόπο επενδύουν την πίστη τους σε ψέματα. Μπορεί να δεις τα ψέματα αμέσως, ενώ δεν μπορούσες να τά διακρίνεις στον εαυτό σου. Ακούγοντας το παραμύθι τους, μπορείς να αναγνωρίσεις την αλήθεια για κάτι που συνηθίζεις να κάνεις και αυτή η αλήθεια μπορεί να αλλάξει το δικό σου παραμύθι. Άκουγε το παραμύθι τους, αλλά μην τό πιστεύεις. Αυτό είναι το κλειδί.

Αν σού πουν: «Κοίτα πώς είσαι ντυμένος!», αυτό το σχόλιο δεν θα χαλάσει τη μέρα σου. Ακούς το παραμύθι τους, αλλά δεν τό πιστεύεις. Μπορείς να αποφασίσεις, αν είναι αλήθεια ή όχι, ανάλογα με το δικό σου παραμύθι, αλλά δεν έχεις πια καμιά συναισθηματική αντίδραση. Αν αποφασίσεις ότι είναι αλήθεια, μπορείς να αλλάξεις αυτά που φοράς και δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι απλό, που συμβαίνει συνέχεια. Οι άνθρωποι εκφράζουν συνέχεια την άποψή τους και μπορείς ακόμα και να ζητήσεις την άποψή τους, αλλά μην τούς πιστεύεις ! Τώρα πια, όταν οι άνθρωποι μιλούν για εμάς, θα ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μιλούν για έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα στο παραμύθι τους, που απλώς αντιπροσωπεύει εμάς. Μιλούν για μια εικόνα, που δημιουργούν για εμάς. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Αν όμως συμφωνούμε, αν πιστεύουμε αυτό που λένε, τότε το παραμύθι τους γίνεται μέρος του παραμυθιού μας. Αν τό πάρουμε προσωπικά, τότε τροποποιείται το παραμύθι μας. Εάν δεν τό πάρουμε προσωπικά, τότε οι απόψεις των άλλων δεν θα μάς επηρεάζουν με τον τρόπο που μάς επηρέαζαν μέχρι τώρα και θα έχουμε περισσότερη υπομονή με τους ανθρώπους. Αυτό θα μάς βοηθήσει να αποφεύγουμε ένα μεγάλο μέρος των συγκρούσεων.

Το να είμαστε σκεπτικιστές δεν σημαίνει να είμαστε επικριτικοί, δεν σημαίνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους. Απλώς δεν πιστεύουμε, κι αυτό που είναι αληθινό θα γίνει κάποια στιγμή και φανερό. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, επειδή η αλήθεια αντέχει τη δοκιμασία του σκεπτικισμού μας, ακόμα και αν δεν τήν πιστεύουμε. Εκεί, ακριβώς, βρίσκεται η ομορφιά της. Η αλήθεια δεν έχει ανάγκη να τήν πιστέψει κανένας. Θα παραμείνει αλήθεια είτε την πιστέψουμε – είτε όχι. Μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα ψέματα; Όχι, τα ψέματα υπάρχουν μόνο, επειδή εμείς τά πιστεύουμε. Αν δεν πιστεύουμε στα ψέματα, τότε απλώς θα εξαφανιστούν.

Η φωνή της γνώσης

DON MIGUEL RUIZ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΟΠΤΡΟΝ

Διαβάστε Επίσης

Σ. Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία πετάνε τα γαλλικά προϊόντα από τα ράφια καταστημάτων…

Κύμα κατά των γαλλικών προϊόντων έχει εξαπλωθεί στις