Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ – (ΑΙΣΩΠΟΣ)

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ (ΑΙΣΩΠΟΣ)

Ένας φιλάργυρος πούλησε όλη του την περιουσία και τή μετέτρεψε σε χρυσάφι. Τά έκανε έναν βώλο χρυσού, τον οποίο έκρυψε μέσα σε έναν τοίχο. Καθημερινά πήγαινε, άνοιγε την κρυψώνα και έβλεπε ότι ο χρυσός είναι στη θέση του. Κάποιος όμως που εργαζόταν εκεί κοντά, υποψιάσθηκε: «Τί έρχεται και βλέπει αυτός εκεί κάθε μέρα;» Έτσι, μια μέρα, αφού ο φιλάργυρος έφυγε, ο εργάτης πήγε να ψάξει τι κρύβει. Έσκαψε και βρήκε τον μεγάλο βώλο χρυσού, τον οποίο και έκλεψε. Μετά από περίπου δύο ημέρες, ήρθε πάλι ο φιλάργυρος να ελέγξει το χρυσάφι του, όμως δεν τό βρήκε στην κρυψώνα. «Όλη μου η περιουσία χάθηκε!», φώναζε. Έκλαιγε και οδύρονταν, τραβώντας τα μαλλιά του.

Κάποιος γνωστός του τόν άκουσε και τόν ρώτησε τί συμβαίνει. «Όλη μου την περιουσία τήν είχα κάνει έναν βώλο χρυσού, τόν είχα κρύψει και κάποιος μού τόν έκλεψε», απάντησε εκείνος.

Τότε, ο γνωστός του τού είπε: «Μη λυπάσαι ! Πήγαινε και πάρε μια πέτρα, βάλε την στην κρυψώνα και προσποιήσου ότι ο χρυσός βρίσκεται ακόμα εκεί. Η πέτρα θα έχει την ίδια χρησιμότητα για σένα, όπως ακριβώς είχε και ο βώλος χρυσού, όταν τόν είχες κρυμμένο, σε αυτό το σημείο… Είτε τόν είχες είτε όχι, δεν τόν αξιοποίησες ποτέ, ούτε στο ελάχιστο».

Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι ο πλούτος χάνει κάθε αξία, αν περιπέσει σε αχρησία…!

ΑΙΣΩΠΟΣ

Εικόνα 1995: https://gr.pinterest.com/pin/507429083015989638/

Διαβάστε Επίσης

Τα έργα που θα καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων

Συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο είχε στη Θεσσαλονίκη