Σεπτέμβριος 28, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΝΕΑ πρόκληση Ερντογάν: Κάνει τζαμί ΚΑΙ άλλο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ! 

- in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Ερντογάν κάνει τζαμί άλλο ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς!

Μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί μετατρέπεται και η περίφημη Μονή της Χώρας, με τα σπουδαία μωσαϊκά, με προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε, στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

diatagma2.png

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945, με υπουργική απόφαση. 

Remaining Time-8:01
Fullscreen
Mute

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019, κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί, μέχρι σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.

Η εις Άδου Κάθοδος στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

https://www.orthodoxianewsagency.gr/wp-content/uploads/2020/08/Οι-τοιχογραφίες-της-Μονής-της-Χώρας-στην-Κωνσταντινούπολη19-620×837.jpg

Διαβάστε Επίσης

Ο Ερντογάν ζητά από την Αρμενία να εγκαταλείψει το Ναγκόρνο Καραμπάχ…

Στη διπλωματική απομόνωση φαίνεται να οδηγείται και πάλι