Ν.Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η προσφυγή, στη Χάγη»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η προσφυγή στη Χάγη
INTIME NEWS / ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του εκτάκτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο κ. Δένδιας τονίζει πως οι δηλώσεις της Άγκυρας για προσφυγή σε διμερή διάλογο είναι προσχηματικές, ενώ κάνει ειδική μνεία στις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτηθείς αν υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να διεξαχθεί διάλογος και αν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών απήντησε:

«Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από τον διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας, που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης. Γι’ αυτό τον λόγο, είμαστε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Όμως, υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις, για να υπάρξει αυτός ο διάλογος. Και αυτές αφορούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών. Αν υπάρξει διάλογος, υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, η προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο Πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει επόμενο βήμα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Εξάλλου, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η Άγκυρα οφείλει να αντιληφθεί πως «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες».

Εργαζόμαστε, για να μη φτάσουμε σε «θερμό» επεισόδιο

Ερωτηθείς, ειδικότερα για την κατάσταση που σοβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η ελληνική πλευρά εργάζεται διά της διπλωματικής οδού, ώστε να αποφευχθεί ένα «θερμό» επεισόδιο.

Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας:

«Η τουρκική ηγεσία εμμένει στην παραβατικότητά της και επέλεξε να αντιδράσει με πρόσχημα μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία, κλιμακώνοντας την ένταση και επιδιώκοντας τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης. Είναι δυστυχώς, μια επαναλαμβανόμενη έκφανση της παρωχημένης αντίληψης που έχει η ΄Αγκυρα για το πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, με όλους βέβαια τους κινδύνους, που αυτή εγκυμονεί. Πρόκειται για διπλωματία των κανονιοφόρων. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πάντοτε η διεθνής νομιμότητα, η οποία επιτάσσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Παράλληλα, βεβαίως, η χώρα μας βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η διπλωματία της εργάζεται, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε «θερμό επεισόδιο»».

Ο ίδιος εκτιμά πως η Τουρκία είναι εκείνη που «επιλέγει την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, αντί του διαλόγου. Το δίκαιο του ισχυρού -όπως αυτή τό αντιλαμβάνεται- αντί των διεθνών κανόνων. Αυτό αποδυναμώνει τη θέση της στο διεθνές πεδίο και, στον αντίποδα, ενισχύει ακόμη περισσότερο τα επιχειρήματά μας και τα διπλωματικά ερείσματα, που καλλιεργούμε».

«Η Τουρκία έχει εισβάλει στρατιωτικά σε τέσσερις χώρες της περιφέρειάς της»

Ο Νίκος Δένδιας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στον τρόπο, που πραγματεύονται Αθήνα και Άγκυρα, σε διπλωματικό επίπεδο.

«Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι από τη μία πλευρά έχουμε μία χώρα η οποία, βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, ήρθε μετά από καλόπιστες διαπραγματεύσεις σε συμφωνία με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Γεγονός που προσδίδει και την απαιτούμενη -αν θέλετε- αξιοπιστία στις δηλώσεις μας για ετοιμότητα για διάλογο, ώστε να προχωρήσουμε σε οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές μας, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μία χώρα, που παραβιάζει καθ’ έξιν το Διεθνές Δίκαιο, αποσπά εκβιαστικά από αδύναμα καθεστώτα παράνομα «μνημόνια», έχει εισβάλει στρατιωτικά σε τέσσερις χώρες της περιφέρειάς της και γυρνά προκλητικά την πλάτη, στην προοπτική του διαλόγου. Δεν μπορώ να δω πώς αυτό θα τήν ωφελήσει μακροπρόθεσμα», σημειώνει.

Στο τραπέζι, η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Σχετικά με το εάν πιστεύει ότι στο ΣΕΥ θα τεθεί θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 42 των Συνθηκών της ΕΕ (σ.σ. επιβολή κυρώσεων) ο κ. Δένδιας απαντά πως «αναλόγως των εξελίξεων παραμένει μια επιλογή». Και προσθέτει: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Για τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

«Καθ’ όλα νόμιμη» χαρακτηρίζει ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τη χάραξη ΑΟΖ, ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις, που έχει εκφράσει η Άγκυρα γι’ αυτή καθώς και το γεγονός ότι η σύναψή της οδήγησε στις παρούσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος λέει:

«Εντάσσεται στη συνήθη πρακτική της Τουρκίας να επιρρίπτει σε τρίτους την ευθύνη, για τις παράνομες πράξεις της. Τονίζω το παράνομες, γιατί αυτές οι πράξεις προκαλούν την κρίση. ΄Αλλωστε, εξυπακούεται ότι η συνέχιση και ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης, που διαρκεί 15 χρόνια και πλέον, όπως αυτή με την Αίγυπτο, δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη ούτε στην Άγκυρα – που εκφράζει τώρα την αντίδρασή της, αλλά είχε επιδιώξει την επίτευξη αντίστοιχης συμφωνίας με το ίδιο κράτος – ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Οι επαφές Ελλάδας και Αιγύπτου τούς τελευταίους μήνες ήταν συνεχείς και υπό το φως της δημοσιότητας. ΄Αλλωστε, ακόμη κι αν είχαν ξεκινήσει οι συνομιλίες, η Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχθεί τη λογική μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία της με τρίτη χώρα να τελεί υπό την αίρεση των αντιρρήσεων της Τουρκίας και την απειλή της αποχώρησής της από τον διάλογο. Αλίμονο αν δεχόμασταν τέτοια ενυποθήκευση της εθνικής μας κυριαρχίας. Εξυπακούεται επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή σύγκριση ανάμεσα στην παράνομη, ανυπόστατη και γεωγραφικά αβάσιμη συμφωνία της Τουρκίας με τη διοίκηση της Τρίπολης στη Λιβύη, δηλαδή δύο κρατών που οι θαλάσσιες ζώνες τους δεν γειτνιάζουν και στη συμφωνία μας με την Αίγυπτο, ένα κράτος με το οποίο έχουμε αντικείμενες ακτές. Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τη βούλησή της για οριοθετήσεις με όλα τα γειτονικά μας κράτη, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Μέρκελ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνει: «Καθώς η Γερμανία αυτήν την περίοδο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είναι επόμενο να απασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των κρατών – μελών, αλλά και της Ενωσης στο σύνολό της. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ηγέτης με ισχυρή ευρωπαϊκή συνείδηση. Μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων».

Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και τις δηλώσεις Μακρόν για ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει:

«Η Γαλλία αντιλαμβάνεται ότι η τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει ολόκληρη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Οι θέσεις της Γαλλίας αντικατοπτρίζουν το πνεύμα σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας και αυτονόητα μάς βρίσκουν σύμφωνους. Είναι δε σημαντικό ότι ακούγονται από μία χώρα, που έχει ιστορικά αναπτύξει έναν σημαντικό ρόλο, στην περιοχή. Η Γαλλία υπήρξε διαχρονικά ένας σταθερός σύμμαχος και εταίρος της Ελλάδας. Έχουμε μία στρατηγική σχέση σε στέρεες βάσεις, η οποία εδράζεται στην ιστορική φιλία των δύο λαών και σε κοινές αρχές, ενώ έχει βάθος και έκταση, που υπερβαίνουν κατά πολύ την όποια αμυντική προμήθεια».

Στη Βιέννη, ο Δένδιας για συνάντηση με Πομπέο – Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Στη Βιέννη ο Δένδιας για συνάντηση με Πομπέο – Έκτακτο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει, σήμερα Παρασκευή, στη Βιέννη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Επίσης, κατά την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, από κοινού με τον Αυστριακό ομόλογό του, στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη, κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα, στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επεσήμαιναν ότι το αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε άμεσα αποδεκτό.

Στη σχετική του επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει να συζητηθεί η δέουσα αντίδραση της ΕΕ έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Στην ίδια επιστολή, ο Έλληνας υπουργός τόνιζε ότι η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτακής συμφωνίας, μιας καθ΄ όλα νόμιμης.

Όσον αφορά τις συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας γι’ αυτή τη συνάντηση, μόλις μία ημέρα, μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων, για την τουρκική παραβατικότητα, αντίληψη η οποία αντικατοπτρίζεται και στην ξεκάθαρη ανακοίνωση, που εξέδωσε η ισραηλινή διπλωματία, όπως προσέθεταν, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα, για τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμά της να οριοθετεί την ΑΟΖ της.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Ν. Δένδια, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιστρέφοντας από το Ισραήλ, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και πριν μεταβεί στη Βιέννη, είχε μπαράζ επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, συνομίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, καθώς και τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Μπομπ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν.

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τόν ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα, έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ν. Δένδιας: Η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για την Αν. Μεσόγειο

Μετά τις συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι τού δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της, στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, κατέστησε σαφές κατά τις συναντήσεις του πως η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως υπογράμμισε.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε λόγο για κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε μάλιστα πως το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρότητα κάθε επιθετικότητα από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι το μπαράζ διπλωματικών ενεργειών εκτυλίσσεται από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της παράτυπης τουρκικής Navtex για παράνομες σεισμικές έρευνες, σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του και με τη διενέργεια διαβήματος στην Άγκυρα, ενώ ακολούθησε αυστηρότατη δήλωση του Νίκου Δένδια, καλώντας την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε Επίσης

Συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ… Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο !

Οι Αρμένιοι υποστηρίζουν ότι αιχμαλώτισαν τον Αζέρο στρατηγό