Μάρτιος 29, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δ. Βερύκιος: «Ούτε θερμό – ούτε πόλεμος»

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Επί 44 ολόκληρα χρόνια τα ίδια και τα ίδια…

Βγαίνει ! Βγαίνει !

Να το ! Να το !

Καπνίζει ! Καπνίζει το φουγάρο….

Απλώνει ! Απλώνει το καλώδιο….

ΕΚΤΑΚΤΟ ! ΕΚΤΑΚΤΟ !

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ & Έκτακτα Δελτία….

– Πάμε για «θερμό» ;

– Γιατί φοράει στολή παραλλαγής ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και όχι την (οκτάρα) των δεξιώσεων, με τα χρυσά κουμπιά και τα λιλιά…;

– Άρα πάμε για πόλεμο ;

Βομβαρδισμός ερωτήσεων, χτες όλη μέρα.

Κλισέ ερωτήσεις , κλισέ και οι δικές μου απαντήσεις : «Ούτε “θερμό”, ούτε “πόλεμος”»

Επί 44 ολόκληρα χρόνια τα ίδια και τα ίδια… Ένα τουρκικό πλοίο -τάχα μου- ερευνητικό και ένα απλωμένο καλώδιο, που υποτίθεται κάνει σεισμικές και ωκεανογραφικές έρευνες παίζει τον σκύλο με τη γάτα με τα ελληνικά πολεμικά, ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα …
Από το ΄76 με την πρωτοεμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού «ΧΩΡΑ» στο Βόρειο Αιγαίο και με το «Βυθίσατε το ΧΩΡΑ» του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκινάει ένα γαϊτανάκι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που σταματημό δεν έχει…

Από τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», στη «διπλωματία του γεωτρύπανου», που ναι μεν προκαλεί εντάσεις (μικρές ή μεγαλύτερες) στις ελληνοτουρκικές σχεσεις μέσα στα 44 χρόνια, αλλά ουδέποτε έχουν εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο…

Και τούτο, διότι κάθε φορά ακολουθούνται συγκεκριμένες κινήσεις από επαγγελματίες στρατιωτικούς και διπλωμάτες, όπου πρυτανεύει η ψυχραιμία και ο ρεαλισμός…

Πόσες και πόσες φορές στα σαράντα τελευταία χρόνια μας φώναζαν στα γραφεία τους οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και μάς ενημέρωναν ότι το Τουρκικό σαπιοκάραβο με την τάδε ονομασία βρίσκεται στο τάδε λιμάνι και μάλλον ετοιμάζεται να βγει τάχα για έρευνα. Μην ανησυχείτε – θα τό παρακολουθούμε και εάν χρειαστεί θα δράσουμε…

Και άντε, να έβγαινε κάνα μονόστηλο στις εφημερίδες…

Φυσικά, κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως και κάθε κίνηση θεατράλε της Άγκυρας με το ερευνητικό σκάφος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά όλες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Την απόσυρση του πλοίου και την εκτόνωση της έντασης…

Τον πόλεμο ΔΕΝ τόν θέλει καμία πλευρά ! Ωστόσο, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη «διπλωματία του γεωτρύπανου», για να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι, που αναπτύσσεται στον άξονα Μέσης Ανατολής – Μεσογείου – ΕΕ.

Η χτεσινή έξοδος του τουρκικού ερευνητικού και των 20 πολεμικών σκαφών, που τό συνοδεύουν στο σημείο 28, εκεί δηλαδή, που οριοθετείται η ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και η πλεύση τους εντός των Ελληνικών και όχι των Αιγυπτιακών χωρικών υδάτων αποστέλλει διπλό μήνυμα : Ένα προς την Αίγυπτο ότι επιδεικνύω ανοχή για σένα και δεν μπαίνω και στα δικά σου χωρικά ύδατα και δεύτερο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι πλέον την περιοχή δεν τή θεωρώ δική σου, έχω και εγώ λόγο ! Σαν να λέει στην Αθήνα «έλα τώρα μόνη σου,( χωρίς την Αίγυπτο) να βγάλεις τα κάστανα από την φωτιά…
Σαφώς και ισχυρή παρουσία στην περιοχή «28» δεν έχει μόνο ο τουρκικός στόλος, αλλά και ο ελληνικός, ο οποίος μπορεί να κινηθεί με χίλιους δυο τρόπους έξυπνους και αθόρυβους, ήπιους ή δυναμικούς, αρκεί να δοθεί το Σήμα.

Το βέβαιον είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθεί μοιρολατρικά το τουρκικό ερευνητικό να κόβει βόλτες με τα απλωμένα καλώδια στο «28». Πρέπει να κάνει ΚΑΙ θα κάνει ένα από όλα τα σενάρια, που έχουν επεξεργαστεί και δοκιμάσει ομάδες εξειδικευμένων ενστόλων. Σ΄ αυτό συγκλίνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και είναι ένα από τα θέματα. που θα απασχολήσει την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα.

– Πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε ότι ο Ερντογάν δεν προετοιμάζεται για πόλεμο και με την Ελλάδα, αφού ήδη διεξάγει στη Συρία, το βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη…
Καταρχάς, εκτός συνόρων δεν πολεμάει ο τακτικός στρατός της Τουρκίας, αλλά μισθοφόροι του Ερντογάν…

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που ήξεραν να σχεδιάζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, είναι εκτός δράσης. Είτε στα κελιά, είτε σε κατ΄ οίκον περιορισμό, είτε εξόριστοι στην Ευρώπη. Επομένως, θα φέρει Πακιστανούς πιλότους και Σομαλούς καπεταναίους, για να πολεμήσει στο Αιγαίο ;

Οι δυνατότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δοκιμάστηκαν πρόσφατα στο λιβυκό πέλαγος, που εκτοξεύτηκαν κλούβιοι πύραυλοι μαζί με τις βάσεις του συστήματος και φυσικά, αντί για το στόχο πήγαν στον γάμο του… Κουτρούλη.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εάν πατήσουν την «κόκκινη γραμμή» στο Αιγαίο ή την Κύπρο θα λάβουν δυναμική απάντηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και όχι βερμπαλιστικές κορώνες από τους εκπροσώπους του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως συνηθίζει να κάνει το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι. εάν από τους Έλληνες φάει καμία ξεγυρισμένη κάποιο από τα πλοία του και πάει στον πάτο μετά δεν θα μπορεί να σταθεί στο εσωτερικό, που άπαντες τον περιμένουν στη γωνία.
Επιτέλους : Ας τό συνειδητοποιήσουμε κι εμείς οι Έλληνες: Ο Ερντογάν ούτε παντοδύναμος είναι, ούτε πρέπει να τόν φοβόμαστε ! Και δεν σάς τό λέω εγώ, αλλά σοβαροί και έγκριτοι αναλυτές «πιστοποιημένων» Κέντρων της Παγκοσμιοποίησης, που έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε συστημικές και μη δεξαμενές σκέψεις και διαβαθμισμένων πληροφοριών από υπηρεσίες όλου του κόσμου.

Διαβάστε τι έγραφε προχτές η Μαρία Μαλάφ δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του Λιβάνου, μία από τις πιο έγκριτες γραφίδες του μουσουλμανικού κόσμου : «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια του Ερντογάν, δεν είναι Σουλτάνος, ούτε Νεο-οθωμανός Αυτοκράτορας. Ένας απλός Πρόεδρος μιας οικονομικά ισχνής περιφερειακής δύναμης είναι, που ακόμη και οι συμπατριώτες στην Τουρκία παραδέχονται ότι οι βασικοί άξονες της εσωτερικής/ οικονομικής και εξωτερικής του πολιτικής είναι γεμάτο αυταπάτες και δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας, γι΄ αυτό και θα γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος, στη μετά Ερντογάν εποχή».

Ενδεικτικό είναι η χτεσινή αποκάλυψη του iEidiseis για το πώς επιχειρεί η Τουρκία να «καπελώσει» τις άλλες μουσουλμανικές χώρες ως να είναι το Ισλαμικό Κέντρο. Η ενεργοποίηση της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», που μέσω Ισλαμικών ιστοτόπων με έδρα την Τουρκία στρέφονται κατά της Αιγύπτου για τη σύναψη της συμφωνίας με την Ελλάδα, για το μερικό καθορισμό της ΑΟΖ. Ήδη, έγκριτοι αρθρογράφοι επικρίνουν την εμπλοκή της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» από την τουρκική κυβέρνηση, για τα πλήξει το Ελληνο-αιγυπτιακό σύμφωνο.

Οι ίδιοι αναλυτές των δρώμενων στον Μουσουλμανικό κόσμο της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, μαζί με τις επαναλαμβανόμενες απειλές του στα Ηνωμένα Αραβικά Έθνη, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Δύσης, όπως την Ελλάδα, δεν τόν καθιστούν αυτόματα ως έναν επιτυχημένο ηγέτη στη διεθνή σκακιέρα. Απεναντίας θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές, η εξωτερική πολιτική Ερντογάν αποτελεί επέκταση της εσωτερικής πολιτικής του, που προσκρούει σε ποικίλα αδιέξοδα. Πρωτίστως, οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και ελέγχου των αρμών του κράτους.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Ερντογάν βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος μ´ ένα υπόκωφο κύμα αμφισβήτησης, το οποίο επιχειρεί να περιορίσει με την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών.

Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν -τουλάχιστον αυτή την περίοδο- βρίσκεται μακριά από την τροχιά των ιδεών της Δύσης για αυτοδιάθεση των λαών και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Επιχειρεί να εφαρμόσει μια παρανοϊκή διπλωματία στηριζόμενος σε ακραίες ισλαμιστικές ομάδες και επιτιθέμενος στους γείτονές του, στη Συρία, το Ιράκ, τους Κούρδους, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ στριφογυρίζει ως ενοχλητική μύγα στο ρουθούνι του Ισραήλ και της Αιγύπτου…

Ο Ερντογάν αντί να είναι ο φορέας της ισλαμικής παράδοσης της αρμονίας με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ , το κέντρο συμφιλίωσης Ανατολής και Δύσης, έχει γίνει θεοκρατικό σύμβολο μιας υποτίθεται αναδυόμενης νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η κατάχρηση της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν μεταφέρεται στο ακραίο σημείο, με το οποίο δεν πιστεύει ότι κάθε έθνος έχει ίσα δικαιώματα να προστατεύει την κυριαρχία του, να διασφαλίζει την ασφάλειά του και να είναι ενεργό μέλος της κοινότητας των εθνών, τηρώντας τις αξιοπρεπείς αρχές του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των χωρών του κόσμου.

Έχει αναβιώσει τους μισθοφορικούς πολέμους. Προσλαμβάνει αμούστακα παιδιά -κυρίως μεταναστόπουλα και προσφυγόπουλα από τα βάθη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και τά αποστέλει στα πεδία των μαχών της Συρίας και της Λιβύης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, των Κούρδων και των δυνάμεων Χαφτάρ, στη Λιβύη. Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι εσωστρεφής. Δεν έχει διευρυμένο όραμα, αλλά εσωτερικό στόχο, όπως τη διατήρησή του στην εξουσία.

Ο Ερντογάν έχει προσεγγίσει τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» της Αιγύπτου από το 2013, που ανετράπη ο Μόρσι. Αυτό υπονομεύει συστηματικά τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι. Ο Ερντογάν κυνηγάει ανεμόμυλους στο διεθνές περιβάλλον και η προσπάθεια του να εμφανιστεί ως Νεο-Οθωμανός σουλτάνος μόνο ως γραφική μπορεί να χαρακτηριστεί.

* Εάν θέλει να χαράξει θύλακες για τους Ισλαμιστές στην Ευρώπη, τη Συρία, τη Λιβύη και μεταξύ των Κούρδων, αυτό είναι ανέφικτο, διότι υπάρχουν πολιτικά θεμέλια, για να διατηρήσουν την ύπαρξή τους.
* Δεν υπάρχει κανένα όραμα, κανένας σκοπός στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, εκτός από την παραμονή του στην εξουσία.

Το ζητούμενο για τη Δύση είναι το μέλλον της Τουρκίας στη μετα-Ερντογάν εποχή. Εάν δηλαδή η Τουρκία μπορέσει να στραφεί – και πόσο γρήγορα- σε μια νέα σχέση της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα οι διάδοχοι του Ερντογάν θα μπορέσουν να επιστρέψουν την Τουρκία, στις ράγες των πολιτισμένων εθνών;

Σίγουρα, οι επικίνδυνοι και λανθασμένοι χειρισμοί Ερντογάν σε πολλές χώρες δεν θα είναι δεσμευτικές, για όποιον θα κυβερνήσει την Τουρκία μετά από αυτόν.

iEidiseis

Ωστόσο… Πήρε φωτιά η «μονταζιέρα» της Άγκυρας: Βίντεο με περιπολίες τουρκικών ελικοπτέρωναπέναντι από το Καστελόριζο.
Πήρε φωτιά η «μονταζιέρα» της Άγκυρας: Βίντεο με περιπολίες τουρκικών ελικοπτέρων απέναντι από το Καστελόριζο

Επίσης τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μετά την ανακοίνωση της νέας NAVTEX, τουρκικό αντιτορπιλικό σκάφος αγκυροβόλησε μπροστά από την περιοχή Κας και ελληνικό αντιτορπιλικό πλοίο μπροστά από το Καστελόριζο. Φωτιά έχει πάρει η τουρκική μονταζιέρα τις τελευταίες ώρες, μετά την έκδοση της παράνομης NAVTEX, για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, η εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε φωτογραφίες των τουρκικών ελικοπτέρων, πάνω από το Κας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο. Η Sabah από την πλευρά της κάνει λόγο για περιπολίες στην περιοχή του Κας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο.

Επίσης τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μετά την ανακοίνωση της νέας NAVTEX, τουρκικό αντιτορπιλικό σκάφος αγκυροβόλησε μπροστά από την περιοχή Κας και ελληνικό αντιτορπιλικό πλοίο μπροστά από το Καστελόριζο.

Απ΄την άλλη...
Γαλλικά μαχητικά και ισραηλινά ελικόπτερα στην Πάφο - Αεροπορική «ασπίδα» Γαλλίας - 
Ισραήλ στην Κύπρο
Γαλλικά μαχητικά και ισραηλινά ελικόπτερα στην Πάφο – Αεροπορική «ασπίδα» Γαλλίας-Ισραήλ στην Κύπρο

Ισραηλινά ελικόπτερα και γαλλικά αεροπλάνα έχουν προσγειωθεί τις τελευταίες ώρες, στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων και των παράνομων ενεργειών του «Oruc Reis», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το κυπριακό alphanews.live, στις πέντε και τριάντα επτά το απόγευμα, προσγειώθηκαν στην Πάφο δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «Rafale» και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Παρισίων-Λευκωσίας και κατόπιν συνεννόησης των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα γαλλικά αεροσκάφη θα παραμείνουν στην Κύπρο για αρκετές ημέρες, με σκοπό να εκτελέσουν πτήσεις και περιπολίες εντός και εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» έχουν προσγειωθεί και τέσσερα ελικόπτερα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Ισραηλινοί έφτασαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και μετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία γαλλικών και ισραηλινών δυνάμεων στην Κύπρο θεωρείται προπαρασκευαστική μεγάλης στρατιωτικής άσκησης, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού από το Ισραήλ και την Κύπρο, αλλά και άλλες δυνάμεις, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο ΔΕ Τουρκικός Τύπος ΠΑΝΗΓΥΡΊΖΕΙ...

«Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε»
Ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει: «Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε»

Προκλητικοί είναι και οι τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων, για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η HURRIYET γράφει: «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις».

Όπως αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας: «η Ελλάδα, η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε, όταν ξαφνικά είδε το “Ορούτς Ρέις”, στα ανοιχτά της Κύπρου.

»Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει.

»Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί».

Αντίστοιχα, η ΥΕΝΙ SAFAK γράφει: «Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις».

«Δεν υποχωρούμε, στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε πορεία 6 μηνών.

»Το Ορούτς Ρέις θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης».

Η CUMHURIYET γράφει «Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών.

«Το Ορούτς Ρέις στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό».

Τέλος, η SABAH γράφει «Δεν μπορούν να μάς φυλακίσουν στις θάλασσές μας».

Η εφημερίδα εύχεται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέγοντας ότι προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».

Το Oruc Reis απάντησε στις ελληνικές φρεγάτεςOruc Reis: Απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες τα τουρκικά πολεμικά 

(IHA via AP)

Στο κάλεσμα των ελληνικών φρεγατών για αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απάντησαν τελικώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, υποστηρίζοντας -όπως μετέδωσε η ΕΡΤ- ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη, από χθες το απόγευμα, στις 17:30. Το Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία έρευνας.

Και αυτό, γιατί τα ηχοβολιστικά καλώδια, που φέρει, δεν μπορούν να δουλέψουν ερευνητικά, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων και των παρεμβολών, που προκαλούν οι μηχανές τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ελληνικές δυνάμεις στο σημείο παραμένουν οι ίδιες, με δύο φρεγάτες να παρακολουθούν από κοντά κάθε κίνηση του Oruc Reis, αλλά και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί σε σημεία - «κλειδιά» του Αιγαίου, ενώ Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς παραμένουν σε μέγιστη επιφυλακή και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Και ενώ η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό αγώνα, Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν στην εμπρηστική ρητορική, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε σήμερα και νέες σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, από το τέλος Αυγούστου.

«Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τά παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.


Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ακόμη ότι οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

«Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα», συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ακόμη ότι τόσο οι γεωτρήσεις - όσο και οι σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν, ενώ θα προστεθούν και νέες περιοχές, προς τα δυτικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου