Μάρτιος 28, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

- in ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε, στον απόηχο της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του κ. Χασάν έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το CNNi μετά τις τρεις παραιτήσεις Υπουργών και τις επτά παραιτήσεις βουλευτών, ήταν πλέον θέμα χρόνου η ηγεσία του Λιβάνου να παραιτηθεί.

Ο Λίβανος εκτός από την αντιμετώπιση της τραγωδίας από τις εκρήξεις, εδώ και ένα χρόνο, είναι αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που οδήγησε εκατομμύρια πολίτες στην εξαθλίωση. Μάλιστα, το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο έντονο, μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, όπου τα κρούσματα σημειώνουν καθημερινά σταδιακή άνοδο.

Η πολιτική κρίση στον Λίβανο βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς υπουργοί και βουλευτές παραιτούνταν ο ένας μετά τον άλλον τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στον απόηχο των φονικών εκρήξεων που έπληξαν την πρωτεύουσα της χώρας, Βηρυτό, οι οποίες προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τους οργισμένους πολίτες να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Αούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν την Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε τη Δευτέρα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη.

Η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο με την υποστήριξη της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, συνήλθε τη Δευτέρα υπό την πίεση πολλών υπουργών που ήθελαν να παραιτηθούν, δήλωσαν υπουργικές και πολιτικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο πρόεδρος Αούν είπε αρχικά πως το επικίνδυνο υλικό ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι. Αργότερα είπε πως η έρευνα θα εξετάσει αν η έκρηξη οφείλεται σε εξωτερική παρέμβαση, αμέλεια ή ατύχημα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε πως ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται και ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους, για ίδιον όφελος.

Ορισμένοι Λιβανέζοι αμφιβάλλουν, αν είναι δυνατή η αλλαγή σε μια χώρα όπου σεκταριστές πολιτικοί κυριαρχούν από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

«Δεν θα λειτουργήσει, είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι μια μαφία», δήλωσε η Αντουανέτ Μπαακίνι, υπάλληλος σε μια εταιρεία ηλεκτρισμού, που ισοπεδώθηκε από την έκρηξη.

Εργάτες μαζεύουν μπάζα κοντά σε ένα κτίριο όπου ένα γκράφιτι χλεύαζε την κρίση ηλεκτρισμού στο Λιβάνου: «Όλοι οι άλλοι στον κόσμο έχουν ηλεκτρισμό, εμείς έχουμε έναν γάιδαρο».

«Θα είναι πάντα το ίδιο. Είναι απλώς ένα πολιτικό παιχνίδι, τίποτα δεν θα αλλάξει», δήλωσε η φοιτήτρια Μαριλίν Κασίς στο Reuters.

Μια διάσκεψη δωρητών έκτακτης ανάγκης, που συνεκλήθηκε χθες, συγκέντρωσε δεσμεύσεις για σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ, σε άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως ξένες χώρες ζητούν διαφάνεια για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια, φοβούμενες να υπογράψουν επιταγές σε μια κυβέρνηση, που ο ίδιος ο λαός θεωρεί ότι είναι βαθιά διεφθαρμένη. Ορισμένοι ανησυχούν για την επιρροή του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι χώρες πρέπει να αποφύγουν την πολιτικοποίηση της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Λιβάνου.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από