Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σβήνει» η τουρκολιβυκή ΑΟΖ

Χάρτες-ντοκουμέντο: Η ΑΟΖ που συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο - «Σβήνει» τουρκολιβυκή ΑΟΖ αλλά «ξεχνά» Ρόδο και Μεγίστη

Ο χάρτης της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου  Διπλωματικές πηγές: Κεκτημένο, που δεν αμφισβητείται !

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επίσης, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες, προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, αναφέρουν πως βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως, το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν πως η χώρα διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει, προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Ιδού ο χάρτης της συμφωνίας, που ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η γαλάζια διαγράμμιση είναι αυτή που ορίζει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ η κόκκινη περιλαμβανόταν, στο παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης:

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η συμφωνία με την Αίγυπτο φθάνει αγγίζει, χωρίς να πιάνει, τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τη Ρόδο, χωρίς να συνυπολογίζεται δηλαδή το Καστελλόριζο, για το οποίο θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ωστόσο στη συμφωνία αναφέρεται ρητά πως οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Αποκρυσταλλώνοντας τη σημασία της συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν με έμφαση ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία, που έρχεται μετά τη συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών, στην εξωτερική πολιτική. Επίσης, αναδεικνύουν ότι η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Επιπλέον, τονίζουν ότι η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, στην ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνουν ακόμα ότι η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και ότι δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών, που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο. Καθιστούν σαφές εξάλλου πως είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Οι διπλωματικές πηγές στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητά του τουρκολιβυκού μνημονίου. Τονίζουν μάλιστα, πως αποτελεί αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Περαιτέρω σημειώνουν πως η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης και προσθέτουν: «πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές. Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα, για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή, νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή».

Στη συνέχεια, εκφράζουν την ευχή η Τουρκία και η Λιβύη να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμα πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και σημειώνουν ότι η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Καταληκτικά, παρατηρούν πως εμβαθύνονται και ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο – newsit.gr

Οργή Τουρκίας για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανύπαρκτη η συμφωνία, θα τό αποδείξουμε και στο μέτωπο…

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους, απειλώντας πως «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα τό αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

τουρκια

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους, απειλώντας πως «η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα τό αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή», αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία, είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης, που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψή μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η περιοχή ευθύνης «βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος, που απεμπόλησε περιοχή 11.500 Km2 με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με τη δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή, επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Α Ν Α Λ Υ Τ Ι Κ Α:

Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (χάρτης)

Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο (χάρτης)

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, υπέγραψαν τη συμφωνία στο Κάιρο, στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών (κεντρική φωτογραφία) και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου. Όπως διευκρινίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: Τώρα, η συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ «βρίσκεται στον κάλαθο των αχρήστων».

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την υπογραφή συμφωνίας, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και για τη θερμή φιλοξενία, αγαπητέ μου Σάμεχ, κύριε Υπουργέ, κ. Σούκρι.

»Σήμερα, είναι μία ιστορική μέρα.

»Κατ’ αρχάς, διότι συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ.

»Μια διώρυγα που μάς ενώνει και για την οποία, δίπλα στους Αιγύπτιους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και 20 Έλληνες πιλότοι, δούλεψαν σκληρά, παρέμειναν στις θέσεις τους, αν θυμάστε, το 1956, ώστε η Διώρυγα να παραμείνει ανοιχτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα.

»Η διαπλάτυνση της διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο.

»Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Σίσι επιχειρεί, στην Αίγυπτο.

»Όπως καλά γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

»Είναι όμως ιστορική και για έναν ακόμη λόγο.

»Πριν λίγο, υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Σαμέχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας.

»Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

»Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

»Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

»Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια, στην περιοχή μας.

»Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.

»Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών, που σέβονται την Ιστορία τους.

»Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.

»Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει, εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων.

»Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

»Και, από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

»Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις, για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας.

»Προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της περιοχής μας.

»Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sameh Shoukry για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική διάθεσή του, ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία.

»Υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας, του Προέδρου Σίσι και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα, που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.

»Η σημερινή υπογραφή είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές.

»Ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για όσα συμβαίνουν, στην περιοχή μας.

»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

»Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής, που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης, που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία.

»Το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του.

»Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.

»Διατυπώνω, τέλος, την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.

»Σάς ευχαριστώ, θερμά.

»Αγαπητέ μου Σάμεχ, σε ευχαριστώ θερμά».

Σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία.

Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία.

Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν σε τμηματική οριοθέτηση μεταξύ τους ΑΟΖ (μπλε γραμμή) νοτιοανατολικά της Κρήτης, πετώντας έτσι στον κάλαθο των αχρήστων την έκνομη και άκυρη συμφωνία Τουρκίας – Σαράτζ.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες.

Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και η ορθότητα της ελληνικής πολιτικής έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το παράνομο και άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Σαράτζ, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει, προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία, που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών, στην εξωτερική πολιτική.

Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών, που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών, που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα της ψευδοσυμφωνίας Τουρκίας – Σαράτζ

Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το ψευδοσύμφωνο Τουρκίας – Σαράτζ.

Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων

Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο, μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξή τους, καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Απόδειξη ότι οι Τούρκοι είναι παράνομοι

Πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα, λένε πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.

Η Λιβύη «δέθηκε» στη νομιμότητα

Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος).

Η κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. καθεστώς Σαράτζ) δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει τη συζήτηση με την Ελλάδα, για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση ΑΟΖ, στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας, διαμηνύουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών, στην περιοχή.

Ευχόμαστε, αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, Τουρκία και Λιβύη (σ.σ. κυβέρνηση Σαράτζ) να αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.

Η Τουρκία δεν μπορεί να ορίσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο

Με Απόλυτη μυστικότητα η επίσκεψη

Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο την Πέμπτη, για την υπογραφή της ΑΟΖ, είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό.

Μόνο όταν το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πλησίαζε να προσγειωθεί στο Κάιρο έγινε γνωστό ότι, «στην Αίγυπτο μεταβαίνει αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας».

Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαίωσαν ελληνικές διπλωματικές πηγές, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι», προσθέτοντας ότι, «βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου».

Ο Νίκος Δένδιας συνηθίζει τις «αιφνιδιαστικές» πτήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι «αιφνιδιαστικά» επισκέπτεται και την Κυρηναϊκή (Ανατολική Λιβύη) για συνομιλίες με τους ηγέτες της κοινοβουλευτικής παράταξης.

Κ.Μητσοτάκης για ΑΟΖ: «Επανέρχεται η νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Μητσοτάκης για ΑΟΖ: Επανέρχεται η νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του από τη Χάλκη. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.

»Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας, στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

»Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες.

»Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή.

»Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

»Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

»Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Ν.Κοτζιάς: «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές, ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας»

Ν.Κοτζιάς για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας»
 O πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κοτζιάς, σχολίασε τοιουτοτρόπως τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. 

Συγκεκριμένα, ο πρώην ΥΠΕΞ έγραψε στο Fb: «Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε χώρες με τις οποίες έχει καλές σχέσεις, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει παραπέρα την όρεξη της Τουρκίας. Και τι να περιμένει κανείς μετά από όσα βλέπουμε ότι θα κάνει κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, όταν υποχωρεί χωρίς πιέσεις;

ΥΓ. Ας καταλάβει η ΝΔ, προβλήματα δεν λύνονται, με ύβρεις από τα τρολ της».

Διαβάστε Επίσης

Τουρκικά ΜΜΕ: Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τι αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος στη νέα του