Σεπτέμβριος 30, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Εξαθλιωμένος ο κόσμος στον Λίβανο, εξαιτίας της πολιτικής ελίτ»

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εξαθλιωμένος εδώ και χρόνια ο κόσμος στον Λίβανο εξαιτίας της πολιτικής ελίτ»
 

Για τα όσα έζησαν το απόγευμα της Τρίτης οι κάτοικοι της Βηρυτού, όσα ζουν τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Ελληνολιβανέζος Κώνσταντίνος Στεφανίδης και τόνισε ότι οι εκρήξεις της Τρίτης ήρθαν να προστεθούν σε ένα βουνό από προβλήματα, που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες ο λαός του Λιβάνου.

Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος έχει γεννηθεί και έχει ζήσει πολλά χρόνια στο Λίβανο, έχει πολλούς φίλους οι οποίοι είτε τραυματίστηκαν είτε έχασαν το σπίτι τους από την ισχυρή έκρηξη, στο λιμάνι της Βηρυτού.

«Έχω πολλούς φίλους. Έχω φίλους, που αυτή τη στιγμή είναι τραυματίες σε νοσοκομεία, φίλους που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους. Είμαι σε συνεχή επαφή μαζί τους». 

Ο κ. Στεφανίδης εξήγησε πως η έκρηξη αυτή ήρθε να προστεθεί σε ένα «βουνό» προβλημάτων, που επί χρόνια συσσωρεύονταν και είχαν οδηγήσει τον κόσμο, στην εξαθλίωση.

«Μπορεί πρακτικά να ήταν μια έκρηξη, αλλά μια έκρηξη γενικότερα θα γινόταν κάποια στιγμή στο Λίβανο, με όλα αυτά που έχουμε ‘τραβήξει’ όλα αυτά τα χρόνια.

Η οικονομική κατάσταση στο Λίβανο είναι πολύ κακή, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι έχουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη».

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του για έναν τραυματία φίλο του, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ο άνδρας βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του, την ώρα της έκρηξης.

«Ο ένας φίλος μου, ο οποίος δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, έπρεπε να περιμένει περίπου 5-6 ώρες για να βρεθεί αίμα γι’ αυτόν. Είχε θραύσματα σε όλο το σώμα, από πρόσωπο μέχρι πόδια από το ωστικό κύμα. Ένα κομμάτι του έσπασε το πόδι». 

Ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί, όμως το κράτος δεν έχει τα χρήματα.

«Πού θα βρει χρήματα το κράτος; Πώς θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι; Υπάρχει θυμός. Θυμός για όλα αυτά, τα οποία επί 50 χρόνια γίνονται από την πολιτική ελίτ. Η διαφθορά. Η αδιαφορία για το τι κάνει ο κόσμος». 

Για τους Έλληνες που παραμένουν εκεί, είπε πως οι περισσότεροι έχουν φύγει. Όσοι έμειναν, έμειναν από λάθος εκτίμηση.

«Είναι μια συσσωρευμένη καταστροφή του Λιβάνου επί δεκαετίες. Αυτό που συνέβη είναι φοβερό».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Επίσης

Τουρκικά ΜΜΕ: Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τι αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος στη νέα του