Αύγουστος 11, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Κινητικότητα στο ερευνητικό Oruc Reis  

- in MEDIA

Για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας, κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες. Προς το παρόν, το σκάφος παραμένει, πάντως, στην Αττάλεια. Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε το μεσημέρι της Δευτέρας (27/07) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην Αγια-Σοφιά και στις αντιδράσεις από την Ελλάδα.

Σχετικά με το Oruc Reis, σύμφωνα με το «sigmalive», που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «DHA», «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Και το τηλεγράφημα του πρακτορείου συνεχίζει ως εξής:

«Το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο Oruc Reis.

55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis, το οποίο έχει μήκος 86 μέτρα και πλάτος 23 μέτρα. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σημειώνεται ότι την ώρα που το ερευνητικό πλοίο («Oruc Reis») της Τουρκίας παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας, μετά και την καταλυτική παρέμβαση της Γερμανίας, σημειώνεται «πόλεμος» NAVTEX γύρω από το Καστελόριζο.  Η Ελλάδα έκδωσε το βράδυ της Κυριακής (26/07) NAVTEX για άσκηση με πυρά, από το Λιμενικό. Λίγη ώρα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX, με την οποία επιχειρεί να ακυρώσει την ελληνική οδηγία. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν, άλλωστε, σε επιφυλακή, αφού η Τουρκία με την τελευταία Navtex της (ακολούθησε διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα), έκανε λόγο για έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα – έως τις 2 Αυγούστου. Σημειώνεται δε ότι κάποια από τα τουρκικά πλοία, που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις βάσεις τους.

 

Διαβάστε Επίσης

Αγάπησα τα «μπαλώματά» μου, γιατί τά έκανα με μικρές, σιωπηλές νίκες…

Και μόνο το άκουσμα της λέξης «κατάθλιψη» κουβαλάει