Ο Τσαβούσογλου σε παραλήρημα…

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τσαβούσογλου: Το «χαβά» του για την Αγία Σοφία – «Κλάψα» για την τούρκικη σημαίαΓια ακόμη μία φορά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στις αντιδράσεις, που προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τις κοινές δηλώσεις με την Ισπανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας, στη Θεσσαλονίκη.

«Κατέβασμα της σημαίας, κάψιμο της τουρκικής σημαίας…

»Τέτοιες συμπεριφορές τούς ταιριάζουν.

»Αφού πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, ο Κεμάλ Ατατούρκ σεβάστηκε την ελληνική σημαία.

»Τέτοιο έθνος είμαστε. Αυτοί κάνουν ό,τι τούς ταιριάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι κατανοητό, γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453», ανέφερε.

Ένα δυνατό μήνυμα για την Αγία Σοφία, λίγα 24ωρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών δίπλα της έστειλε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, τονίζοντας ότι:

«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, αναμένεται την Τρίτη, στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Τρίτη, 28 Ιουλίου και ώρα 12.00, με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

ΤΗΝ Ίδια Στιγμή…Η Τουρκία καταλαμβάνει τη «γαλλική Αφρική» – Στρατιωτική συμφωνία με Νίγηρα και Τσαντ
Η Τουρκία καταλαμβάνει τη «γαλλική Αφρική» – Στρατιωτική συμφωνία με Νίγηρα και Τσαντ

Η Τουρκία διεισδύει στις αφρικανικές χώρες του Σαχέλ, που «παραδοσιακά» ανήκουν στη γαλλική ζώνη επιρροής, με στόχο να τις εντάξει στη δική της επιρροή και να τις πάρει από τη Γαλλία, ενισχύοντας και επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το υπό ανασύσταση νεο-οθωμανικό χαλιφάτο. Η επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται και στην υποσαχάρια ζώνη, αποσκοπώντας να εκδιώξει ολότελα τη Γαλλία από την Αφρική, είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος, που η Γαλλία έχει αποφασίσει πολύ σκληρά να αντιταχθεί στην τουρκική επέκταση, μια στάση από την οποία ωφελείται και η Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι ο Τσαβούσογλου πραγματοποίησε περιοδεία την περασμένη εβδομάδα στις υποσαχάριες χώρες, τάζοντας «ανάπτυξη», «βοήθεια» και «στρατιωτική συνεργασία», τις ίδιες ημέρες που στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία προκάλεσε ένταση με τη Navtex για έρευνες, νότια του Καστελόριζου.

Υπάρχει μια υποψία, ας μη θεωρηθεί δεδομένη, ότι η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί τώρα πόλεμο με την Ελλάδα, γνωρίζει ότι ακόμα δεν μπορεί να τον νικήσει, χρησιμοποιεί όμως τις εντάσεις με την Ελλάδα για αποπροσανατολισμό του ενδιαφέροντος της Δύσης, ώστε να εδραιώνεται παράλληλα ανενόχλητη με ταχύτατους ρυθμούς στην Αφρική (Λιβύη, Σομαλία, Νίγηρας, Τσαντ).

Στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Αχμέντ αλ Μισμάρι, σε δηλώσεις του την Κυριακή στην εφημερίδα «Al-Ittihad», προειδοποίησε ότι το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να διεισδύσει στον Νίγηρα, που συνορεύει με τη νότια Λιβύη, για να περικυκλώσει τη Λιβύη και μετά να εισβάλει στον λιβυκό νότο.

Μια ρωσική δεξαμενή σκέψης ανέφερε την Κυριακή, ότι η Τουρκία φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον Νίγηρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Πολιτικών Σπουδών της Ευρασίας, «Katehon», η οποία επικαλείται πηγές στην ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη χώρα του Νίγηρα, η οποία βρίσκεται, στα νότια σύνορα της Λιβύης.

Η ιστοσελίδα τόνισε ότι αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Νίγηρα θα ενισχύσει τον έλεγχο της Άγκυρας στην περιοχή.

Ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής, Ισμαήλ Μπεζίνκα, δήλωσε στην ίδια ιστοσελίδα:

«Ο Νίγηρας υποφέρει πολύ σε όλα τα επίπεδα από την αναστολή των σχέσεών του με τη Λιβύη, ιδίως από οικονομική άποψη.

»Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα είναι σύμμαχος του και θα υποστηρίξει τη αφρικανική χώρα από τη μία πλευρά, και από την άλλη αυτή η συμφωνία μπορεί επίσης να επιτρέψει στην τουρκική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση στην καρδιά της Αφρικής, επομένως είναι πιθανό αυτή η στρατιωτική συμφωνία να ανοίξει το δρόμο για τη μείωση της γαλλικής επιρροής και να μειώσει τις πιθανότητες γαλλικών στρατιωτικών απειλών».

Ο Ισμαήλ Μπεζίνκα πρόσθεσε ότι «η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών, καθώς η Τουρκία θα επωφεληθεί μέσω της επέκτασής της στο εσωτερικό της χώρας και του Νίγηρα να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της γειτονικής χώρας, της Λιβύης, καθώς μεγάλα οικονομικά οφέλη».

Υπογραμμίζει ότι «η επόμενη χώρα θα είναι το Τσαντ που θα υπογράψει τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ειδικά καθώς η οικονομική και διπλωματική συνεργασία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών».

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στον Νίγηρα

Την περασμένη Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον Νίγηρα και παρουσιάστηκε εκεί ως «επενδυτής» και «πατερούλης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό του Νίγηρα, Μπριζί Ραφινί, κατά την επίσκεψή του στην αφρικανική χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στο «μεγάλο όραμα» του αναπτυξιακού σχεδίου του Νίγηρα, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Νιαμέι.

«Θα θέλαμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του Νίγηρα στους τομείς των μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας, της εξόρυξης και της γεωργίας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στον Νίγηρα, που ήταν η δεύτερη στάση του σε περιοδεία, στη Δυτική Αφρική.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Νίγηρα, Ισούφου Μαχαμάντου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μίλησαν επί μακρόν για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών (στην κεντρική φωτογραφία ο Τσαβούσογλου με τον υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, Κάλλα Ανκουράο).

«Με τον πρόεδρο, αξιολογήσαμε επίσης τη [διμερή] συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

»Είδαμε πώς η Αφρική εν γένει και ειδικά ο Νίγηρας και η περιοχή του Σαχέλ επηρεάζονται από την τρομοκρατία», είπε.

Οι χώρες της περιοχής πλήττονται από την εύθραυστη κατάσταση στη Λιβύη, ακριβώς βόρεια του Νίγηρα, είπε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη συζητήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Λιβύη, που τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση, ήταν το κύριο σημείο διέλευσης για τους Αφρικανούς, που αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες, στην Ευρώπη.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν επίσης συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, αθλητισμό και θέματα νεολαίας.

Μετά από συνομιλίες στο Τόγκο την περασμένη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον Νίγηρα, δεύτερη στάση της τριεθνικής του περιοδείας στη Δυτική Αφρική και ολοκλήρωσε με την Ισημερινή Γουινέα.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υπό την ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει επιδιώξει μια άνευ προηγουμένου προσέγγιση στην Αφρική με βάση την αρχή του «win-win».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας με την Αφρική, η τουρκική κυβέρνηση έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια, για την ανάπτυξη υποδομών στην ήπειρο και χρηματοδότησε εκατοντάδες Αφρικανούς μαθητές, υποστηρίζει το Anadolu.

Η παρουσία της Τουρκίας γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την ήπειρο, όπου υπάρχουν αρκετοί τουρκικοί οργανισμοί, όπως ο τουρκικός οργανισμός συνεργασίας και συντονισμού (TIKA), το Maarif Foundation και το Ινστιτούτο Yunus Emre, μεταξύ άλλων.

Κυρίως μουσουλμανική χώρα

Ο Νίγηρας, με πληθυσμό 23 εκατ. ανθρώπους, είναι μια κυρίως μουσουλμανική χώρα.

Οι μουσουλμάνοι σουνίτες αντιστοιχούν στο 80% του πληθυσμού, οι παραδοσιακές αφρικανικές θρησκείες έχουν περιοριστεί στο 15%, οι χριστιανοί καθολικοί (γαλλική επιρροή) είναι το 5%.

Τούρκος αναλυτής: Χαμένη από χέρι η Άγκυρα, σε περίπτωση θερμού επεισοδίουΤούρκος αναλυτής: Χαμένη από χέρι η Άγκυρα σε περίπτωση θερμού επεισοδίου

Χαμένη από χέρι είναι η Τουρκία, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα. Αυτό τονίζει Τούρκος αναλυτής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το onalert.gr, οι τελευταίες ημέρες έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έκανα ξακάθαρα δύο πράγματα:

Πρώτον, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας την απομακρύνουν από τη Δύση και δεύτερον η ψυχραιμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνει ότι ξέρουν καλά να χειρίζονται τα τουρκικά «ξεσπάσματα».

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθειά της να «βάλει χέρι» στα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρώτη στάση η κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ο τουρκοκυπριακός βορράς έχει αποκοπεί από τα ενεργειακά σχέδια της Λευκωσίας.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στη Μεσόγειο δεν είναι καινούριο φαινόμενο, αλλά η συστηματική παραβίαση διεθνών κανόνων και η υπονόμευση της διπλωματίας έχει αφετηρία το μνημόνιο Τουρκίας-Σαράτζ.

Ερντογάν και Σάρατζ ουσιαστικά σχεδίασαν από την αρχή το χάρτη.

Ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Ulaş Doğa Eralp έχει μία ενδιαφέρουσα άποψη, ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας με αυτές τις θαλάσσιες επιθέσεις-διεκδικήσεις δεν είναι απαραίτητα να βρει αποθέματα υδρογονανθράκων, αλλά να εμποδίσει την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και μεγάλες εταιρείες γεώτρησης να τα εκμεταλλευτούν, με την ελπίδα ότι θα διαπραγματευτεί τα κέρδη.

«Η Άγκυρα έχει αναγάγει τις παραβιάσεις σε διεθνή πολιτική», τόνισε ο καθηγητής σε συνέντευξη του στην Ahval.

«Λένε, είμαστε εδώ.

»Μπορεί να μη θέλετε να μάς δείτε, αλλά εμείς εδώ είμαστε – και χωρίς εμάς στο τραπέζι δεν πρόκειται να διαπραγματευτείτε», πρόσθεσε.

«Αλλά αυτό που αρνούνται να παραδεχθούν είναι ότι, όταν σε ένα παιχνίδι δεν έχεις «μάρκες», δεν έχεις και λόγο.

»Η Άγκυρα μόνο χαμένη θα βγει από αυτή την ιστορία».

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να ανησυχεί την Ελλάδα, η Τουρκία «ρισκάρει πολλά περισσότερα».

Στη Συρία, οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές, στη Λιβύη ο Ερντογάν βλέπει έναν συνασπισμό να σχηματίζεται εναντίον του, στην Ελλάδα «το διακύβευμα και οι συμμαχίες ξεπερνούν κάθε όριο».

«Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία, είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας με κοινές διεκδικήσεις στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν μπορεί να τά βάλει με όλους».

«Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας.

»Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή.

»Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σε μήνυμα του στα ελληνικά (!), προσθέτοντας:

«Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο, στα χέρια άλλων παραγόντων.

»Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.

»Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

»Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

»Η επιχείρηση “Irini” αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

Μία τέτοια δήλωση και μάλιστα στα ελληνικά ξεπερνά τα όρια του ξύλινου διπλωματικού λόγου, άλλωστε η Γαλλία έδειξε ότι αυτή η διαμάχη δεν θα δεν θα γίνει by the book.

Η Αλ Ουατίγια (σ.σ. αεροπορική βάση στη Λιβύη, που βομβαρδίστηκε) ήταν η προειδοποιητική «βολή», όπως όλα δείχνουν.

Πηγή: Ahval δ ι α onalert.gr

«Η ειρήνη περνά από τον διαμελισμό της Τουρκίας»

«Η ειρήνη περνά από τον διαμελισμό της Τουρκίας»

«Η ειρήνη στον κόσμο, στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο, περνά από τον διαμελισμό και διάλυση του ισλαμοκεμαλικού κρατικού παρακρατικού μορφώματος με το ψευδώνυμο Τουρκία», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης.

«Μια νέα Ανατολία των λαών της απαλλαγμένη από τα δεσμά του Εξτρεμιστικού Σουνιτισμού, του νεοναζιστικού Κεμαλισμού, της Μαφίας των παρακρατικών Γκρίζων Λύκων και εμπόρων ηρωίνης, ανθρώπων και οπίου.

»Μια Ανατολία των γηγενών αυτοχθόνων δημοκρατικών λαών, που θα έχουν αποτινάξει τα δεσμά της μπαζωμένης κυριαρχίας του Εκτουρκισμού.

»Μια νέα Ανατολία του ανθρωπισμού, της Ειρήνης, των επιμέρους πολιτισμών στον πολυαίωνο καμβά του πανέμορφου τοπίου της.

»Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της Ελλάδας για να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα και κυρίως, μακροπρόθεσμα με αύξηση του δημογραφικού της δείκτη, έξυπνο εξοπλισμό των Ενόπλων δυνάμεων της με Ελληνική παραγωγή και συνεργασίες, ενεργειακή απεξάρτηση με εκμετάλλευση των μυθικών της κοιτασμάτων, στα θαλάσσια οικόπεδα της.

»Καμία συμφωνία και διαπραγμάτευση με το καθεστώς Ερτογάν. Καμία συζήτηση.

»Είναι ό,τι επιζητεί, για να διασωθεί και μετά την επιβίωσή του να επιτεθεί.

»Δεν πρέπει η Ελλάδα να δώσει χείρα βοηθείας στους πειρατές.

»Ας τό σκεφτούν καλά όλοι αυτό.

»Για την Ελλάδα μιλάμε και το μέλλον των παιδιών της», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ, εξαιτίας του φόβου κυρώσεων της ΕΕΗ τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ εξαιτίας του φόβου κυρώσεων της ΕΕ

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι σε «κόκκινο συναγερμό», ή μάλλον σε κόκκινο πανικό.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση ρεκόρ έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, λόγω των ανησυχιών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, για τα σχέδιά της να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% έναντι του ευρώ σε δύο μήνες.

Η ισοτιμία διαμορφώθηκε πάνω από τις 8 λίρες προς 1 ευρώ, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Η κεντρική τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν «εξαερώσει» δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, για να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ.

Οι Αγορές ανησυχούν από τις έκνομες έρευνες και γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, που εξοργίζουν Ελλάδα και Κύπρο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να επεκτείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο κυρώσεων, εάν η Τουρκία προχωρήσει στα σχέδιά της στην ελληνική ΑΟΖ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε δράση εναντίον των τουρκικών παραβιάσεων.

Το ναυτικό της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον ομόλογό της στην Άγκυρα βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ΕΕ-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε μια πιθανή αναστολή των τουρκικών ερευνών, για ένα μήνα.

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας προς Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας»,