Αύγουστος 11, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέρκελ σε Ερντογάν: «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τo τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Ερντογάν – «Οι Έλληνες δεν αστειεύονται»
 

Από επίσημες πηγές έχει επιβεβαιωθεί η παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και γύρω από το Καστελόριζο και σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, όλα δείχνουν πως ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Βερολίνο είναι καταλυτικός, απέναντι στις εξελίξεις. Με την Άγκελα Μέρκελ να λέει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι Έλληνες δεν αστειεύονται –  να περιμένει θερμό επεισόδιο. Η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα, με την Καγκελάριο της Γερμανίας να μιλάει στον «Σουλτάνο», για τη στήριξη της και τις προθέσεις της Ευρώπης…

Την ίδια ώρα που η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που εξέφρασε και με μήνυμά του στα ελληνικά στο Facebook. Σύμφωνα με το «OPEN TV», αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» από το λιμάνι της Ατάλλειας για έρευνες.

Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν, πάντως, σε εγρήγορση, αφού η Τουρκία με τη Navtex της (ακολούθησε διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα), έκανε λόγο για έρευνες σε ελληνικά χωρικά ύδατα έως τις 2 Αυγούστου. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της καγκελαρίου της Γερμανίας, η οποία, πρώτον, είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, η ίδια, είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΄Αγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά «να περιμένετε και θερμό επεισόδιο, εάν βγάλετε το “Oruv Reis”ς για έρευνες».

Δεύτερον, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Είναι προφανές πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Άγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο, στον κρόταφο».

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας προς Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας»,