Αύγουστος 11, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κατακραυγή για τη φιέστα Ερντογάν & Δηλώσεις ένθεν – κακείθεν…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μετά την προσευχή, ήρθε η κατακραυγή για τη φιέστα του Ερντογάν

Αντιδράσεις για την ιστορική βεβήλωση του Συμβόλου της Ορθοδοξίας

Εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η φιέστα, που έστησε στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα σόου προσωποκεντρικό, αφού από τη στιγμή που έφτασε στον ναό οι κάμερες δεν έφυγαν από πάνω του και με άψογη σκηνοθεσία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απογοήτευση από την απόφαση Ερντογάν

Απογοήτευση εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Όμως, ούτε σε αυτή τη νέα δήλωση απαιτείται από τον πρόεδρο της Τουρκίας να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς της Αγίας Σοφίας…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερώτηση του Open TV, που αφορούσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος. Η αμερικανική κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του -όπως αναφέρει- αξιοθαύμαστου κτιρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της, τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο, να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Η νέα δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής: 

Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα, μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Πατριαρχείο Μόσχας: Η Αγία Σοφία θα μείνει για πάντα εκκλησία

Ως κίνηση αδυναμίας και όχι ισχύος ερμηνεύουν την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί έγκυροι αναλυτές από τη Μόσχα, που συχνά υποστηρίζουν από τα κρατικά μέσα όσα δεν θέλει ή δεν μπορεί να πει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από την κλονιζόμενη δημοτικότητά του και θα έχει αβέβαια και πρόσκαιρα αποτελέσματα εκτιμούν αρκετοί Ρώσοι σχολιαστές, οι οποίοι δείχνουν και την εμφάνιση κάποιων δεύτερων σκέψεων στη Μόσχα, αναφέροντας την υψηλή δημοτικότητα και τις έξυπνες κινήσεις διαφοροποίησης από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στους γνωστούς καταδικαστικούς τόνους κινήθηκαν στα κηρύγματά τους και τις δηλώσεις τους και την Παρασκευή (24/7) οι αρχιερείς της ρωσικής εκκλησίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι δηλώσεις του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο οποίος ανέφερε ότι «η Αγία Σοφία θα μείνει για πάντα για όλους τους ορθόδοξους εκκλησία αφιερωμένη στη Σοφία του Κυρίου Ιησού Χριστού, έστω και αν τής αφαιρούν την ταυτότητά της», ενώ έκανε λόγο για ημέρα θλίψης, για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Άλλοι αρχιερείς επανέλαβαν τις δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου για ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι υπέρβασης της κρίσης στην Ορθοδοξία, καθώς είναι ολοφάνερο ότι αν δεν υπήρχε ο σημερινός διχασμός από το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο θα ήταν πολύ ισχυρότερη η απάντηση, που θα μπορούσαν να δώσουν όλες μαζί οι Ορθόδοξες εκκλησίες.

Επιπλέον, εντυπωσιακή είναι η η δεύτερη κατά σειρά αντίδραση του ηγέτη των Ρώσων Κομμουνιστών, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που αποτελούν το ισχυρότερο κόμμα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ενόψει του ανοίγματος των ρωσικών πτήσεων προς την Τουρκία από την 1η Αυγούστου ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες «να αποφύγουν τα τουρκικά θέρετρα στις διακοπές τους» και άφησε μάλιστα υπονοούμενα, για πιθανά προβλήματα ασφαλείας που προκύπτουν από το ότι οι Τούρκοι δεν άφησαν, όπως είπε, «ανέγγιχτη ούτε την Αγία Σοφία και μπήκαν ως και εκεί». 

Χάικο Μαας: Δεν μπορούμε να κάνουμε λογικό διάλογο με την Τουρκία   

Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στη συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση, που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτιρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», τονίζει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. «Η απόφαση της ‘Αγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ’ αυτό. Ήδη, και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας δηλώνει ακόμη ότι πρέπει να επιλυθούν και άλλα σημεία διένεξης, όπως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας, στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ, σε ό,τι αφορά στο μελλοντικό στάτους της Αγίας Σοφίας, σημειώνει ότι η UNESCO θα αποφασίσει ποια επίδραση θα έχουν τα μέτρα της Τουρκίας, στο καθεστώς της ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Αλλά εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν το προσεχές διάστημα κατά τρόπο, ώστε να μην απειληθεί ακόμη και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας», λέει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος αποδίδει αυτή την απόφαση του Ερντογάν στην κακή οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα του και στην ανάγκη του να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. «Ο Ερντογάν χάνει συνεχώς υποστήριξη, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του, στις εκλογές. Με τα ταχυδακτυλουργικά του, σε ένα από τα πιο διάσημα κτίσματα στον κόσμο, αποσπά την προσοχή των Τούρκων, προβάλλει την εικόνα της χώρας του ως μιας νέας ισλαμικής υπερδύναμης και ταυτόχρονα, τούς δημιουργεί αίσθημα ανάτασης σε σχέση με την ισλαμική ταυτότητα», σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», Tomas Avenarius, σημειώνοντας: «Σε τελική ανάλυση, το εκλογικό σώμα δεν επιλέγει την κυβέρνηση, που βαυκαλίζεται για το εθνικό ανάστημα, αλλά εκείνη που γεμίζει το πιάτο».

Για «εκνευριστική παράσταση» κάνει λόγο το περιοδικό «Der Spiegel», υποστηρίζοντας ότι o Τούρκος πρόεδρος τιμά τη φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοφιλίας του. «Για πολλούς άλλους Τούρκους όμως, ειδικώς της κοσμικής Τουρκίας, το σόου του Ερντογάν μάλλον δεν λέει τίποτα. Αυτοί διερωτώνται περισσότερο γιατί δεν αξιοποιεί τον χρόνο του, για να ασχοληθεί με την κρίση του κορωνοϊού ή την παραπαίουσα τουρκική οικονομία», σημειώνεται.

«Αντί θριάμβου, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Ερντογάν. Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα», γράφει η «Berliner Zeitung». «Ο Ερντογάν, που παλαιότερα θεωρούνταν πραγματιστής, συμπεριφέρεται πλέον σαν στριμωγμένη τίγρη: είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί. Θα πρέπει να τού δείξει τα όριά του. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια προειδοποίηση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να ακούσει», προσθέτει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Προκλητική ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα να θυμηθεί τι έπαθε στο Αιγαίο

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά της χώρας μας, μετά το προπαγανδιστικό σόου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Σοφία

«Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την Ελλάδα ως «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.

Στην ανακοίνωση – πρόκληση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, με τον Ακσόι να ισχυρίζεται ότι «αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει μάθημα από την Ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό, στην τουρκική σημαία».

Όλα αυτά, μία μέρα μετά την κίνηση, που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σφράγισε σαν άλλος πορθητής, με την παρουσία του την πρώτη μουσουλμανική τελετή στην Αγία Σοφία, έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Η όλη προσευχή κράτησε 150 λεπτά, έχοντας αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον ίδιο, σε ένα σόου αντάξιο των νέο οθωμανικών του οραματισμών, το οποίο παρέπεμπε σε καλοστημένη παράσταση. Η κορύφωσή της ήταν η ανάγνωση του κορανίου από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι το χαρακτηριστικό λευκό σκουφάκι (τακέ), ενώ δεν έλειψε και η επίσκεψη του «Νέο Σουλτάνου» στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Ο Ερντογάν ολοκλήρωσε τον διαχωρισμό του από την κληρονομιά του Κεμάλ Ατατούρκ, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του συνεχιστή του Μωάμεθ.

Ελλάς προς Τουρκία: Παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού

Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για τις αντιδράσεις της Ελλάδας, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς, που τά εκστομίζουν και τά υποκινούν», αναφέρει η λιτή αλλά αιχμηρή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Της Μαρίας Ζαχαράκη

Την έντονη καταδίκη του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα γεγονότα, που συνέβησαν -χθες βράδυ- στη Θεσσαλονίκη, με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα δείχνει για άλλη μια φορά την εχθρική της στάση, κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας. «Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου της, που με τις εχθρικές δηλώσεις τους υποκίνησαν το λαό και επέτρεψαν να καεί η ένδοξη σημαία μας στη Θεσσαλονίκη. Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης, επειδή δεν μπόρεσαν να χωνέψουν το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, έπαθαν ξανά παραλήρημα. Αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν πάρει το μάθημα, που έπρεπε από την ιστορία. Όσοι δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, πρέπει να ξαναθυμηθούν τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξυπνήσει πια από το βυζαντινό όνειρο, από το οποίο δεν έχει καταφέρει να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, και να απαλλαγεί από αυτό το κόμπλεξ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το οποίο ανακινεί πάλι θέμα «τουρκικής μειονότητας».

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το ΕΔΑΔ έχει καταδικάσει για καταπίεση ενάντια στις μουσουλμανικές τουρκικές μειονότητες, η οποία παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στο έδαφός της και που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της», σημειώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος χαρακτηρίζει και πάλι το θέμα της Αγίας Σοφίας θέμα «εθνικής κυριαρχίας».

«Καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Τουρκία, για το πως θα κάνει χρήση της εθνικής της κυριαρχίας. Η Αγία Σοφία, η οποία άνοιξε για μουσουλμανική προσευχή με τη βούληση του τουρκικού έθνους, όπως και η υπόλοιπη πολιτιστική περιουσία μας, ανήκουν στην Τουρκία και θα αποτελεί πάντα ιδιοκτησία μας και θα τελεί υπό την προστασία μας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία έγινε με βάση τα κριτήρια και το πνεύμα της Σύμβασης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972. Στο πλαίσιο του σεβασμού της Τουρκίας απέναντι στο δικαίωμα της λατρείας, το τέμενος της Αγίας Σοφίας, το οποίο αγκάλιασε όλες τις θρησκείες, θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό και από δω και πέρα για όλους», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ενωσης: Διχασμό δημιουργεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διάλογο και συνεργασία», αναφέρει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης στις 13 Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρώπης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια, τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

«Υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης»

Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου». Και κατέληξε, λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία»

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας προς Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας»,