ΗΠΑ: Στην Κρήτη, θα πλεύσει το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», συνοδεία 12 πολεμικών πλοίων

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μήνυμα» ΗΠΑ με το «Αϊζενχάουερ»

ΗΠΑ: Στην Κρήτη θα πλεύσει το αεροπλανοφόρο-γίγας μαζί με 12 πολεμικά πλοία

Τη διώρυγα του Σουέζ, θα περάσει σήμερα το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο αναμένεται να βρεθεί και στην Κρήτη.

Το «Αϊζενχάουερ», το οποίο συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα διασχίσει τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για περίπου δύο ημέρες.

Κατά το πέρασμά του, νοτίως της Κρήτης, θα υπάρξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση, αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων. Το USS Dwight D. Eisenhower φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Τοίχος έχει υψώσει το Πολεμικό Ναυτικό στα σύνορα – Θα βγάλουν οι Τούρκοι το Oruc Reis;

Διπλωματικά και… ατσάλινα τείχη ορθώνει η Ελλάδα, για να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα και τη διακηρυγμένη πρόθεση της Άγκυρας για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, στα νότια του Καστελόριζου.

Η σημερινή Παρασκευή, που ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλάζοντας το status, που επικρατούσε στην Μεγάλη Εκκλησία τα τελευταία 86 χρόνια, είναι ένα κρίσιμο τεστ που μπορεί να αποδείξει πόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί.

Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο απόπλους του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τη σημερινή Παρασκυή μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου.

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, αφού τα δύο πρώτα 24ωρα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής πρόθεσης για έρευνες νότια του Καστελόριζου έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για άμεση κινητοποίηση και γρήγορη ανάπτυξη όλων των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια, τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή λειτουργώντας ως οι «αθόρυβοι κυνηγοί», που ελέγχουν όλες τις κινήσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, βρίσκονται και δεκάδες τουρκικά πλοία, που απέπλευσαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.

Δείτε επίσης: Εθνική υπερηφάνεια: Οι «αετοί» των ελληνικών F-16 «σκίζουν» τους αιθέρες πάνω από το Καστελόριζο (Video)

Θα βγει το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες;

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz είναι πολύ πιθανό να αποπλεύσουν από την Αττάλεια, με κατεύθυνση την περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα, που αναφέρονται στην τουρκική Navtex 0979/20. Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα προσπαθήσουν να απλώσουν καλώδια τα τουρκικά ερευνητικά.

Δείτε τον χάρτη, με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται, μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη, η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.

Κι αυτό, διότι η περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ, που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Θα αποπειραθούν οι Τούρκοι να απλώσουν καλώδια για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών και σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την ώρα που κύριες μονάδες του ελληνικού στόλου είναι ακροβολισμένες, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους ότι δεν θα τό επιτρέψει ή θα επιλέξουν να κινηθούν σε άλλες περιοχές, για ερευνητικές εργασίες;

Παράλληλα με τα ατσάλινα τείχη, που ορθώνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Αθήνα ενεργοποιεί όλες τις συμμαχίες που μπορεί. Εκτός από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρό σήμα στήριξης ήλθε από το State Department, που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τον σχεδιασμό για επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που επανέλαβε πολύ συγκεκριμένα ότι και το Καστελόριζο όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έχοντας εξ ευωνύμων του τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Τα μηνύματα Μακρον, Ρωσία, ΗΠΑ στην Τουρκία

Το πιο ξεκαθαρο, «κρυστάλλινο» μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Facebook, γραμμένη στα ελληνικά. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ» , ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογράμμισε: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο, στα χέρια άλλων παραγόντων».

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις, που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα, απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια…

Posted by Emmanuel Macron on Thursday, 23 July 2020

Υπενθυμίζεται ότι ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος και υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Ελιζέ τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. Όπως σημείωσε ο κ.Μακρόν «γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα. Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει την κυριαρχία της με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία, κατά τις δηλώσεις που έκανε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξήρε στις δικές του δηλώσεις, πριν από τη συνάντηση, τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο – όσο και στην ΕΕ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχούμε για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες

«Ανησυχούμε για τις ενέργειες, που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, αναφερόμενος στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας, για έρευνα, για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για τις ενέργειες, που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.

«Η ανάπτυξη πόρων στην περιοχή είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει την συνεργασία. Αυτό είναι κάτι, που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ενέργεια, ασφάλεια, οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ο χώρος, όπως ξέρετε, είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος και θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν μαζί αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας», πρόσθεσε.

«Θα επαναλάβω απλώς το μήνυμα, που δώσαμε προηγουμένως στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε επιχειρήσεις, που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα στην Τουρκία», κατέληξε.

Νωρίτερα, ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας είχε πάρει και ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι το Καστελόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα», που χρησιμοποίησε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αναφέρεται «απλώς σε περιοχές, όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».

«Αυτοσυγκράτηση» στην Ανατολική Μεσόγειο ζητά το Κρεμλίνο

Σε αυτοσυγκράτηση, στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην περιοχή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά (και), με αγωνία, μια ακόμη αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε υπέρμαχοι της επίλυσης των διαφορών, μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου» δήλωσε η Ζαχάροβα, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της Μόσχας όσον αφορά στις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που έχει συνάψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού πουργείου Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα προτρέπει «την αποφυγή κακοσχεδιασμένων ενεργειών» και την επίλυση των αναδυόμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αλ Σίσι

Στο πλαίσιο, δε, των τηλεφωνικών επικοινωνιών του με ξένους ηγέτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως, στη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.

Αμόκ από Ερντογάν – Τώρα θέλει να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη;

Πρωτεύουσα της Τουρκίας και του Iσλάμ η Κωνσταντινούπολη – Ο Εντογάν θέλει να την κάνει λίκνο του μουσουλμανικού κόσμου και να απαλλαγεί από την ελληνικότητά της.

Όταν ο Μωάμεθ επιτέλους άλωσε την Κωνσταντινούπολη, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να εξολοθρεύσει και να εξανδραποδίσει τους κατοίκους της. Δεν ήθελε να μείνει καμία ανάμνηση βυζαντινού μεγαλείου στην Πόλη, την οποία κατέστησε οθωμανική πρωτεύουσα. Και σε όλη την έκταση των εδαφών, που είχε φθάσει να κατέχει, κάθε τι ελληνικό έπρεπε να εξαλειφθεί.

Οι κατακτημένοι με τους οποίους εποίκησε την Κωνσταντινούπολη δεν ήταν Έλληνες αλλά Ρωμηοί. Τα μνημεία, οι ναοί, τα αρχιτεκτονήματα, δεν ήταν ελληνικά αλλά ρωμαϊκά. Και όμως σήμερα, πάνω από 500 χρόνια μετά, παρά τις γενοκτονίες, τις εθνοκαθάρσεις και τις εκτοπίσεις, το ελληνικό πνεύμα εξακολουθεί να πλανάται στην βασιλίδα των πόλεων και στις ακτές της Ιωνίας.

Οι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν δημιουργήματα ελληνικά, έρχονται να προσκυνήσουν ναούς χριστιανικούς. Οι Τούρκοι και το Ισλάμ τίποτε δεν είχαν να προσθέσουν στην αίγλη ενός πολιτισμού, που υπήρξε και που θα υπάρξει στα χώματα αυτά, τα οποία σήμερα τα κρατάει δέσμια η βία των βαρβάρων της Ασίας.

Αυτό το πνεύμα, που πλανάται στην Κωνσταντινούπολη με την ελληνική επιγραφή Αγία Σοφία και τα έξοχα ψηφιδωτά, είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν. Όπως εφιάλτης είναι και η λέξη Αιγαίο, από την οποία προσπαθεί να απαλλαγεί, ονομάζοντας το «Βόρεια Μεσόγειος» και «Ανατολία».

Γι΄ αυτό έχει βάλει σκοπό του να καταφέρει αυτό, που δεν κατάφεραν ούτε ο Μωάμεθ ο Πορθητής, ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ: Να εξαλείψει κάθε τι ελληνικό και κάθε τι χριστιανικό. Αρχίζοντας από την εμβληματική εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Γι΄ αυτό κάλυψε χθες το κεφάλι του, όπως πράττουν οι μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι και στάθηκε στο κέντρο του ναού, για να δώσει ο ίδιος την έναρξη της διαδικασίας της νέας βεβήλωσης. Δεν ήταν ούτε προσευχή, ούτε θρησκευτική τελετουργία. Ήταν η αρχή μιας νέας φάσεως επιβολής της βαρβαρότητας των Τούρκων.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τι θα ακολουθήσει. Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να καταστεί το κέντρο του ισλάμ, όπως θα ήθελε ο Ερντογάν, όσο εκεί κυριαρχεί η λάμψη ενός Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία κανένα τζαμί δεν μπορεί να σκιάσει ενώ κανένας μουεζίνης δεν μπορεί να καλύψει τις μελωδίες των χριστιανικών ύμνων. Ο Πατριάρχης έχει τώρα σειρά.

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι μετά την Αγία Σοφία, η μανία του Ερντογάν θα στραφεί στην ταπεινή συνοικία του Φαναρίου, εκεί όπου τα καντήλια εξακολουθούν να καίνε εκείνο το ανέσπερο φως, του οποίου ο ίδιος παραμένει ανάξιος. Αλλεπάλληλες οι προσπάθειες των διοικητικών αρχών της Τουρκίας να υποβαθμίσουν το κύρος του Πατριάρχη και να υπονομεύσουν την παρουσία του. Ωκεανοί χολής χύνονται κάθε φορά που διεθνείς παράγοντες -Αμερικανών Προέδρων περιλαμβανομένων- αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως παγκόσμιο θρησκευτικό ηγέτη. Γι΄αυτό θέλουν να τόν εκτοπίσουν.

Κάποιες χιλιάδες μουσουλμάνοι συνέρρεαν από χθες το πρωί μέσα και γύρω από την Μεγάλη Εκκλησία. Ένας όχλος ανίκανος να προσευχηθεί που μόνον χάος έφερε στον χώρο του μνημείου. Αστείο να μιλάμε για μέτρα τάξης και για πρόληψη της πανδημίας. Το τελευταίο που θα ενδιέφερε τους Τούρκους. Το τελευταίο που θα ενδιέφερε τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος που θέλει να γίνει και ιμάμης και σουλτάνος θέλει την πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έχτισε το πολυτελές του ανάκτορο, από εκεί κυβερνά την χώρα, αφήνοντας κάποιους υπουργούς του να λειτουργούν διεκπεραιωτικά από την Άγκυρα. Δεν θέλει να προσδώσει ευρωπαϊκή επίφαση στην διακυβέρνησή του. Το αντίθετο μάλιστα. Θέλει να εκτουρκίσει και να ισλαμοποιήσει την μικρή ευρωπαϊκή έκταση που συνεχίζει να ανήκει στην χώρα του. Θέλει τέλος να τής αφαιρέσει τον κοσμικό χαρακτήρα, για να εκδικηθεί τις ελίτ, που με ηγέτη τον Ιμάμογλου, τόν νίκησαν.

Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»

Με εντολή Ερντογάν ανοιχτή -24 ώρες το 24ωρο- η Αγιά Σοφιά

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε αμέσως εντολή το «Μεγάλο Τέμενος» να μένει ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.

Την εντολή Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά αποκάλυψε με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

Νέες προκλήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ – “Να θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στη σημαία μας”

«Ο πρόεδρός μας έδωσε εντολή να είναι ανοιχτή η Αγιά Σοφιά 24 ώρες το 24ωρο για προσευχή, αρχής γενομένης από σήμερα. Το τζαμί Αγία Σοφιά θα είναι πάντα ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, στον πρόεδρό μας», έγραψε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης.

Φυσικά, συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από την Αγια  – Σοφιά.

Αρχικά, η πρόθεση του Ερντογάν ήταν να κλείσει για έξι μήνες η Αγιά Σοφιά, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες της μετατροπής της σε τζαμί.  

Οι ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις Νότιας Αμερικής αποδοκιμάζουν την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας

Οι ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις Νότιας Αμερικής αποδοκιμάζουν την ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας

Οι υπογεγραμμένες ελληνικές κοινότητες και οργανώσεις, που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Εξαρχίας Νοτίου Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, υπό την ποιμαντική καθοδήγηση του τοπικού ιεράρχη μας, Σεβ. Μητροπολίτη Ιωσήφ, μαζί με τους άρχοντες οφφικιάλους της Α.Τ.Χ.Μ.Ε., και άπαντα τον ιερό κλήρο, με υψηλή αίσθηση θρησκευτικής-πνευματικής, πατριωτικής, πολιτιστικής συνείδησης και, πάνω απ᾽ όλα ως άνθρωποι καλής θέλησης, εκφράζουμε τη βαθύτατη μας ανησυχία και την αποδοκιμασία μας, για τη μονομερή δράση της τουρκικής κυβέρνησης, για την εκ νέου ισλαμοποίηση του ιερού ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια δράση -η οποία έχει λάβει παγκόσμιες αντιδράσεις- αποτελεί πραγματικό πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ θρησκειών και χωρών, και συνεπάγεται μια βαθιά πληγή για την Ορθόδοξη και την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα.

Δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάσουμε εδώ τις ιστορικές λεπτομέρειες, που μαρτυρούν την υπερθετική σημασία του μνημείου, πόσο μάλλον το λειτουργικό συμβολισμό, που διεισδύει βαθιά στη συνείδηση όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών, ανά τον κόσμο.

Η Αγία Σοφία ήταν για αιώνες -από την κατασκευή της μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης- το αδιαμφισβήτητο ορόσημο σύμβολο όλων των Χριστιανών. Και παραμένει ακόμα !

Η ιστορία της «Ρωμιοσύνης» -της οποίας είμαστε διάδοχοι στη Νότια Αμερική- μπορεί να συνοψιστεί σε αυτό το μαρτυρικό και καταλυτικό μνημείο της ιστορίας των χριστιανών, από τις πιο εξαίσιες τους δυνατότητες και αρετές, μέχρι τις πιο υποτιμημένες αδυναμίες τους.

Αιώνες ιστορίας είναι ενσωματωμένοι σε αυτό το κτίσμα, που ακόμα υπεροχικά μαρτυρεί ότι η Σοφία του Θεού, ο Υιός και Λόγος του Θεού -ο Κύριος της ιστορίας- είναι και ο Κύριος της Δόξης που διέπει την τελειωτική κατεύθυνση όλων των ανθρώπων για τη σωτηρία τους, παρά τις αμαρτίες και αδυναμίες τους.

Η Μεγάλη Εκκλησία μεταποιούμενη σε μουσείο υπονοούσε ένα είδος θρησκευτικής «ουδετερότητας» που εξασφάλιζε την αγαθή συνύπαρξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο νέο πολιτικό σχέδιο μιας ανανεωτικής πορείας.

Αναφερόμενοι σε πρόσφατα λόγια του Πατριάρχη μας «η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ.

Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Η αντιστροφή αυτής της «ουδετερότητας» συνεπάγεται ανακατεύθυνση στη συνύπαρξη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, όχι μόνο κατά την τουρκική επικράτεια, αλλά και εκτός των συνόρων της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η χειρονομία είναι σοβαρά αρνητική, και ο «καιρός» κατά τον οποίο έχει ληφθεί η εν λόγω απόφαση μόνο ως συγκρουσιακό σημείο ορίζεται.

Στεκόμαστε στο πλευρό του πνευματικού μας Πατέρα, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του «θερμοπύλας μαρτυρικῶς φυλάξαντος», της Ελλάδος, όλων των Ορθοδόξων χριστιανών, και, από αυτά τα ακριτικά γεωγραφικά πλάτη, υπερασπιζόμαστε διαρκώς και διακηρύσσουμε την πίστη, τις παραδόσεις και όλα όσα μάς παρέδωσαν με σοφία και γενναιοδωρία οι πρόγονοί μας ως θησαυρό για όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, ανεκτικότητος και δημιουργικής αποδοχής, για όλους τους ανθρώπους, που μετέχουν στον πανανθρώπινο Ελληνικό πολιτισμό.

Εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί -ιδίως ως Έλληνες, αλλά και φιλέλληνες- από το νότιο άκρο του κόσμου υψώνουμε τις φωνές μας και καταδικάζουμε αυτήν τη νέα επίθεση εναντίον του πολιτισμένου κόσμου μιας οικουμενικής συμφιλίωσης, γιατί η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο η Κληρονομιά των Ελλήνων, της Ορθοδοξίας, του Χριστιανισμού, αλλά πάντων των ανθρώπων καλής θέλησης του κόσμου.

Παρασκευή 24η Ιουλίου 2020

1. Καθ. Σοφία Αντωνόγλου
Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αθηναγόρας Α´»
Μπουένος Άίρες. Αργεντινή

2. Αικατερίνη Βαζέου
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Spirito Santo
Vitoria. Βραζιλία

3. Παναγιώτα Βασιλοπούλου
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Σάντος
Βραζιλία

4. Κωνσταντίνος Βεργίρης, άρχων της Α.Τ.Χ.Μ.Ε.
Πρόεδρος του αλληλοβοηθητικού Συλλόγου «Άγιος Δημήτριος»
Μπουένος Άιρες. Αργεντινή

5. Αλεξάνδρα Βερρικάνου Πλιακώνη
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Ingeniero White
Aργεντινή

6. Παύλος Βουρλιώτης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Παραγουάης
Παραγουάη

7. Ελένη Βουρνά
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Magallanes
Χιλή

8. Δανιήλ Γιαννάτος
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Valparaíso
Χιλή

9. Naim Ganum
Πρόεδρος Ορθοδόξου Συλλόγου Tucumán
Αργεντινή

10. Andrea Jancinas Vásquez
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος de la Serena
Χιλή

11. Μαρία Ελένη Γρηγοριάδου
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος La Rioja
Αργεντινή

12. Ελοϋ Δεμηρτζής
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Παρανά
Αργεντινή

13. Μαρία Θηρεσία Μαρινάκη
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Σαντιάγκο
Χιλή

14. Κωνσταντίνος Μάστωρης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος «Ο Σωκράτης» Banfield-Remedios de Escalada
Αργεντινή

15. Κωνσταντίνος Καβατάς
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότηος Comodoro Rivadavia
Αργεντινή

16. Γρασιέλα Κακολύρη
Προέδρος Ελληνικής Κοινότητος Μενδόζα
Αργεντινή

17. Αναουά Κάρμου Vilhena
Πρόεδρος Ελληνορθοδόξου Συλλόγου «Ακρόπολις»
Rio de Janeiro. Βραζιλία.

18. Διονύσιος Κλαυδιανός
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Βραζίλιας
Βραζίλια. Βραζιλία

19. Κυριάκος Κοτσίας
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Αγίας Αικατερίνης
Florianopolis. Βραζιλίας.

20. Διονύσιος Κοσμάτος
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Salta
Αργεντινή

21. Αθανασία Κυριάκου Μαυρουδή
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Minas Gerais
Belo Horizonte. Βραζιλία

22. Σταύρος Κυριόπουλος
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος του Αγίου Παύλου και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας
Βραζιλία

23. Αφροδίτη Κορωνίου
Πρόεδρος Ιδρύματος Αγίου Νεκταρίου για αυτιστικά παιδιά
Σαντιάγκο. Χιλή

24. Οσκάρ Μελετίου
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος «Ο Γέρος του Μοριά»
Μπουένος Άιρες. Αργεντινή

25. Καμίλα Ορφανού
Υπεύθυνη Ελληνικού Συλλόγου Βολιβίας
Βολιβία

26. Καθ. María Laura Παπαγιάννης
Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Ενσωματωμένου Ινστιτούτου της Ελληνικής Κοινότητος Μπουένος Άιρες
Αργεντινή

27. Ματθαίος Κωνσταντίνος Πέννας
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Goiás
Goiania. Βραζιλία

28. Νικόλαος Πετρόπουλος
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργεντινής
Αργεντινή

29. Κάρολος Πηλαφτσίδης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Mar del Plata
Αργεντινή

30. Εσθήρ Πρωμαδάκη
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Jujuy
Αργεντινή

31. Σόνια Ραπτοπούλου
Γενική Γραμματέας Ελληνικού Συλλόγου Λίμα
Περού

32. Χρήστος Σάλας Παπασιδέρης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Αντοφαγάστα
Χιλή

33. Μάριος Σιδέρης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Porto Alegre
Βραζιλία

34. Χαβιέρ Σιδερίδης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Κόρδοβας
Αργεντινή

35. Στεφανία Σκανδαλιάρη
Πρόεδρος Φιλόπτωχου Αδελφότητος Κόρδοβας
Αργεντινή

36. Θεοδώρα Σκούφαλος
Πρόεδρος Φιλόπτωχου Αδελφότητος Μπουένος Άιρες
Αργεντινή

37. Αναστάσιος Σταμβολάκης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Berisso
Αργεντινή

38. Αλέξανδρος Στρατιώτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Μπουένος Άιρες
Αργεντινή

39. Χριστίνα Τσαρδίκου
Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Νόστος»
Μπουένος Άιρες. Αργεντινή

40. Αθανασία Φραντσέζου Κοτσία
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Παρανά
Curitiba. Βραζιλίας

41. Παναγιώτης Χατζηράλλης
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Μοντεβιδέο
Ουρουγουάη

42. Γεώργιος Χρήστου
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητος Ροζάριο
Αργεντινή

43. Andrea de la Vega
Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Arica
Χιλή

Οι Άρχοντες

κ.κ.
Αλέξανδρος Ζύμνης
και
Οδυσσέας Γεώργαλος
εκ μέρος του τάγματος του Αγ. Βαρθολομαίου

Άρχων Ἰορδάνης Παλαντζόγλου
εκ μέρος της Ελληνορθόδοξης Ένωσης Λατινικής Αμερικής

Άρχων Γεώργιος Πρώϊος
εκ μέρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου

Ὁ Μπουένος Ἄϊρες Ἰωσήφ
Ὑπέρτιμος καὶ Ἔξαρχος Νοτίου Ἀμερικῆς

Διαβάστε Επίσης

Δένδιας προς Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή – Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Δεν θα υπάρξει ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας»,