Στην Κύπρο, οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα, για την Αγία Σοφία !

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη, συγκίνηση και ανατριχίλα. Με αυτά τα συναισθήματα οι καμπάνες, σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου ήχησαν πένθιμα στις δώδεκα το μεσημέρι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην παρουσία Ερντογάν, στο μνημείο παγκόσμιας ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.  Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι, σύμφωνα με οδηγίες του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσοστόμου, θα γίνει σήμερα Παρασκευή «πένθιμη κωδωνοκρουσία, σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας στις 12 το μεσημέρι και επί διάστημα 5 λεπτών, εν όψει της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τους Τούρκους».

Δείτε βίντεο από τη Λάρνακα:

ΚΕΠΑ ‘Αγιος Χριστόφορος KEPA Agios Christoforos

Πένθιμα κτυπησε και η καμπάνα του Αγίου Νεκταρίου στο ΚΕΠΑ ! Όπως έγινε σε όλη την Κύπρο, στις 12 το μεσημέρι, για 5 λεπτά. Οι εργαζόμενοι και κάποιοι από τους ενοίκους έψελναν τον ακάθιστο ύμνο.  Ελάχιστος τρόπος διαμαρτυρίας, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σς τζαμί !

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, ποδήλατο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, παπούτσια
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα κάθονται και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/ap-akri-s-akri-tis-kyproy-ihisan-penthima-oi-kampanes-gia-tin-agia-sofia

Ιστορική βεβήλωση: Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν – Χιλιάδες Τούρκοι προσεύχονται, στη Μεγάλη Εκκλησιά

erdogan_ayasofia

Δείτε live εικόνα – Τη θέση του, μέσα στην Αγια – Σοφιά, πήρε ο Τούρκος πρόεδρος 

Στην Αγιά Σοφιά, μπήκε λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από τους χιλιάδες Τούρκους, που έχουν συρρεύσει έξω από την Μεγάλη Εκκλησία. Ο Ερντογάν, με ύφος σουλτάνου, μπήκε στην Αγιά Σοφιά που πλέον είναι στρωμένη με πετρόλ χαλιά και πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής, πάνω στο ειδικό χαλί, που χρησιμοποιούν, για να προσεύχονται.

Δείτε live εικόνα από την Αγιά Σοφιά

LIVE: Turkish President Erdogan attends first prayer in Hagia Sophia
Ayasofya Camii'nden canlı yayındayız
068_AA_24072020_128700
068_AA_24072020_128698
KONSTADINOUPOLI-AGIA-SOFIA_3
KONSTADINOUPOLI-AGIA-SOFIA
KONSTADINOUPOLI-AGIA-SOFIA_2
AGIA_SOFIA_KONSTADINOUPOLHΟι ετοιμασίες ήταν εντατικές έως την τελευταία στιγμή, ενώ την Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.

Το μαρμαρόστρωτο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, καλύφθηκε με μεγάλα χαλιά, χρώματος πετρόλ, ενώ κουρτίνες θα καλύψουν τις χριστιανικές τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά στη διάρκεια της προσευχής. Επίσης επάνω σε σκαλωσιές που κρέμονται υφάσματα με εδάφια του Κορανίου σε ισλαμική γραφή.

Από νωρίς το πρωί Μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν, έξω απο την Αγία Σοφία

agia-sofia2_2
agia-sofia3_2
agia-sofia-exo2
agia-sofia-exo
AGIA_SOFIA_

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει αποφασιστεί προς το παρόν να καλυφθούν μόνο με κουρτίνες τα ψηφιδωτά της Παναγίας και του Αρχάγγελου Γαβριήλ, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της Κάαμπα, την κατεύθυνση, δηλαδή, που βλέπει στη Μέκκα και στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci kez Ayasofya Camisi'ndeΣύμφωνα με τις οδηγίες στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, μπήκαν για την προσευχή μόνο όσοι έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο, φορώντας μάσκα και να λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής λόγω κορωνοϊού. Παράλληλα διανέμονται και ατομικά χαλιά προσευχής. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. 
Hagia_Sophia_INSTABUL
Hagia_Sophia_INSTABUL_2

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, ο οποίος προχώρησε ήδη και στο διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνηδων, για την κάλυψη των μουσουλμανικών τελετών. Εντός της Αγίας Σοφίας και του περιβόλου, έχουν καθοριστεί δύο χώροι στους οποίους θα κάνουν προσευχή οι γυναίκες και τρεις στους οποίους θα προσευχηθούν οι άντρες, ενώ στα σημεία ελέγχου η Αστυνομία θα κάνει σωματική έρευνα, για λόγους ασφαλείας.

Το τζαμί της Αγίας Σοφίας, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι ανοιχτό για λατρεία, πέντε φορές ημερησίως, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τις ώρες που θα είναι ελεύθερο, για επίσκεψη από το κοινό. Στην είσοδο της Αγίας Σοφίας, η πινακίδα αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.068_AA_24072020_128703

Μετά την Αγια-Σοφιά έρχεται το Oruc Reis;

Σε αναμονή διπλής πρόκλησης οι ένοπλες δυνάμεις

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί στην Τουρκία να ακουμπήσει ελληνική υφαλοκρηπίδα !

Την ίδια στιγμή, που ο Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώνει την προσβολή σε ένα παγκόσμιο μνημείο και μετατρέπει και επίσημα την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, οι ένοπλες δυνάμεις και η πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, καθώς αναμένεται ότι σύντομα το Oruc Reis θα κάνει την κίνηση του, στο Αιγαίο. 

Μέχρι στιγμής, το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, με την Navtex της Τουρκίας να έχει ισχύ μέχρι της 2 Αυγούστου. Η Τουρκία μπορεί να έχει προχωρήσει σε “απειλές” και τις συνηθισμένες παράλογες διεκδικήσεις της, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει να περάσει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και να πραγματοποιήσει τις έρευνές της. 

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η Τουρκία αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τα νερά, σε μια περιοχή που οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Η άμεση και δυναμική αντίδραση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την άμεση στήριξη της Γαλλίας και της Αιγύπτου, οι οποίες στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Αθήνας, αλλά και η “διακριτική” αντίδραση του Ισραήλ αποτελούν νέα δεδομένα στο Ανατολικό Αιγαίο, για την Άγκυρα. 

Ένας ακόμα παράγοντας, που διαφοροποιεί τις ισορροπίες είναι και η αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες τόσο μέσω του πρέσβη της χώρας στην Αθήνας – όσο και από κυβερνητικά χείλη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πήραν ανοιχτά το μέρος της Ελλάδας και κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά.  Ο Ερντογάν περίμενε επίσης μια πιο ανοιχτή εκδήλωση συμπαράστασης από την μεριά της Ρωσίας, η οποία όμως επέλεξε να μην “βγει μπροστά” και να μην προκαλέσει την διεθνή αντίδραση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των εξελίξεων. 

Διπλή πρόκληση

Αυτό που έχει προκαλέσει την ετοιμότητα του ελληνικού επιτελείου είναι οι πληροφορίες ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει, σήμερα, να κάνει μεγάλες κινήσεις εντυπωσιασμού, για να κατευνάσει ο Ερντογάν τις αμφισβητήσεις προς το πρόσωπο του, στο εσωτερικό της χώρας. 

Σήμερα, και από στιγμή σε στιγμή (σ. την ώρα που γράφεται το άρθρο), ξεκινάει η πρώτη μετά από 84 χρόνια προσευχή στην Αγιά Σοφιά, η οποία σηματοδοτεί τη μετατροπή του ιερού χώρου και παγκόσμιου μνημείου της Unesco σε τζαμί. Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, είναι πολύ πιθανόν μέσα στην ημέρα να αποπλεύσει από την Αττάλεια και το ερευνητικό σκάφος με προορισμό το Καστελόριζο, προκειμένου να ολοκληρώσει την “θριαμβευτική” ημέρα, για τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα;

Σε περίπτωση που το Oruc Reis ξεκινήσει το ταξίδι του προς το Καστελόριζο, η απάντηση της Αθήνας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Άμυνας αποφεύγουν, για ευνόητους λόγους να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση, για τις κινήσεις της Ελληνικής Πλευράς. Εντούτοις, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η ελληνική αντίδραση θα εξαρτηθεί από τη δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, όλα εξαρτώνται από το “τι θα κάνει, αν τό κάνει, πως και που θα τό κάνει το τουρκικό πλοίο”.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί στην Τουρκία να ακουμπήσει ελληνική υφαλοκρηπίδα, ποντίζοντας καλώδια για την πραγματοποίηση ερευνών. Δε θα συμβεί όμως το ίδιο, αν το τουρκικό πλοίο  πραγματοποιεί έρευνες, χρησιμοποιώντας sonars, καθώς αυτή η κίνηση δε θεωρείται ότι αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο,  από τη στιγμή που υπάρχει η διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, η οποία και συνιστά διαχρονικά τη μόνη ελληνοτουρκική διαφορά για την Αθήνα.

Διαβάστε Επίσης

Δ. Βερύκιος: «Ούτε θερμό – ούτε πόλεμος»

 Επί 44 ολόκληρα χρόνια τα ίδια και τα