Ιανουάριος 22, 2021
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνοδος Κορυφής: Έκλεισε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, μετά παρέλευσης χρόνου πέντε ημερών

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύνοδος Κορυφής: Έκλεισε η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης έπειτα από 5 ημέρες

Έπειτα από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων επετεύχθη συμφωνία για το Ταμείο Ανακαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. «Έχουμε συμφωνία», τουίταρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν, μέσω twitter, έκανε λόγο «για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη».

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Κ.Μητσοτάκης: Τά καταφέραμε! Πάνω από 70 δισ. στην Ελλάδα

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα, με την ανεμελιά του νεόπλουτου”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. 750 δισ. ευρώ το Ταμείο Ανάκαμψης, 1,074 τρισ. ο προϋπολογισμός, για τα επόμενα επτά χρόνια. Ικανοποιημένος για τον μεγάλο συμβιβασμό, μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης (21.07.2020) από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα από 70 δισ. ευρώ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία, που δίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας σημαντικότατους πόρους. “Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία”, είπε.  Μια συμφωνία που όπως είπε δίνει την αφορμή και την ευκαιρία ώστε οι χώρες να δώσουν βάση στην πράσινη οικονομία και άλλους τομείς και αποτελεί μία παρακαταθήκη, για το μέλλον.

Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση για την κατάληξη του “θρίλερ” – Μισέλ: Κομβική συμφωνία, στο “ταξίδι” της Ευρώπης

“Πετύχαμε τελικά, σήμερα, να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ, που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για την Ελλάδα για χρήματα είναι 72 δισ. ευρώ, και θα εκταμιευθούν την επόμενη εξαετία, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Τα χρήματα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός “θα τά διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση, για την παραγωγική ανασυγκρότηση”. 

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν θα σπαταλήσουμε τα λεφτά»

«Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα τό ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα, με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που τίθεται στη διάθεσή μας, δεν έχουμε πρόθεση να τό σπαταλήσουμε, θα τό επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να τήν αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα σχεδόν 72 δισ., που θα πάρει η Ελλάδα. 

“Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο, το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: “Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα, τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια, η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις, που έγιναν τα 4 τελευταία 24ωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες, σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήταν γνωστό από την αρχή ότι όλοι έπρεπε να κάνουν συμβιβασμό. Όπως είπε κόπηκαν προγράμματα, που ήταν να επιδοτηθούν, αφού τελικά η συμφωνία για τις επιδοτήσεις είναι για 390 δισ. ευρώ και όχι 500 δισ. Όπως ανέφερε, είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, κάτι που θα επιδιώξει να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί και προς την στήριξη του κόσμου της εργασίας, στη βάση των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται.

Οι όροι της συμφωνίας

Σχετικά με τους όρους που συνοδεύουν αυτή τη χρηματοδότηση, ανέφερε πως είναι ίδιοι με αυτούς, που είχαν περιγραφεί από την αρχή, και καμία χώρα δεν μπορεί να βάλει βέτο και να μπλοκάρει την εκταμίευση.

«Το τίμημα, για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος, πριν από δύο μήνες. Πρέπει να πω, επίσης, ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ότι -παρά τη μείωσή του- πετύχαμε δύο πράγματα. «Πρώτον, την αύξηση των πόρων, που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα, για τους αγρότες μας, παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

Για την Τουρκία

Σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, είπε ότι συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου, και υπήρξε συμφωνία για αναλυτική συζήτηση σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ίσως σε μια έκτακτη Σύνοδο τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε μάλιστα την Τουρκία ως “πρόβλημα”, που τό έθεσε προς συζήτηση τόσο ο ίδιος – όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πώς η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ν. Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες: 2,7 δισ. στην Κύπρο, τα μισά σε δάνειο

Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες: 2,7 δισ. στην Κύπρο, τα μισά σε δάνειο

Σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των 2.7 δισ. ευρώ. Εκ τούτων, το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Λεπτομερής ανάλυση, αναφέρει, των κατανομών θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός των Οικονομικών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε Επίσης

ΟΗΕ: Έως το Σάββατο, πρέπει να έχουν φύγει όλοι οι ξένοι μισθοφόροι, από τη Λιβύη

Μέχρι το Σάββατο όλοι οι ξένοι μαχητές που