Μάρτιος 28, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερντογάν εναντίον όλων…

- in MEDIA, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

…Με την Αγία Σοφία στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας

Την κατακραυγή της παγκόσμιας πολιτικής και επιστημονικής κοινότητας έχει προκαλέσει η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να δώσει την Παρασκευή το «πράσινο φως» για μετατροπή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπογράφει λίγο αργότερα το αντίστοιχο διάταγμα. Δριμεία ήταν η αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας, ενώ ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία καταδίκασαν την απόφαση, που φαίνεται να διαταράσσει και τις πολιτικές ισορροπίες, σε μια εποχή έντονων διπλωματικών σχεδιασμών για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στις 24 Ιουλίου, η πρώτη προσευχή

Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής προς τον τουρκικό λαό, δήλωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, στην Αγία Σοφία.

«Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το «τζαμί» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους ξένους. 

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στο Twitter το διάταγμα που υπέγραψε, στο οποίο αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ), συνοδεύοντάς το, μάλιστα, με την έκφραση «Με τις ευχές μου».

Ηχηρή αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας

Σύσσωμη η πολιτική σκηνή της Κύπρου καταδίκασε την απόφαση μετατροπής, αλλά και την προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ:

Νίκος Αναστασιάδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«H μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είμαι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων, που τόν εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς».

Στην ίδια γραμμή, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνιζε την έντονη καταδίκη, αναφέροντας ότι πρόκειται για ενέργεια «που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν». Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στον Τούρκο Πρόεδρο. 

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε ότι θ΄ αποβούν εις βλάβην της Τουρκίας:

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμη και το ροχαλητό του ενοχλεί τους Τούρκους γι΄ αυτό πρέπει να κρατήσουμε σε απόσταση από τον πατριάρχη και να μην τόν βάλουμε σε δύσκολες περιστάσεις».

«Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις Τουρκίας και διεθνούς κοινότητας», προκαλεί η απόφαση της Τουρκίας, σύμφωνα με την Αθήνα.

«Η απόφαση της Τουρκίας να τή μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Με γραπτή δήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η απόφαση αποτελεί προσβολή του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, «πρόκειται για επιλογή, που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού».

Λανθασμένη απόφαση του Ερντογάν που θα τού δημιουργήσει προβλήματα, χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. «Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, Σκάϊ.

«Καμπανάκια» από τη διεθνή κοινότητα και μηνύματα προς Ερντογάν

Την απογοήτευση, αλλά και τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή του μουσειακού καθεστώτος εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Ρωσίας αλλά και της Γερμανίας. 

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, με ανακοίνωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «η Αγιά Σοφιά έχει ισχυρή συμβολική, ιστορική και παγκόσμια αξία. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια παράδοση πολιτιστικής διατήρησης, καθώς και αναγνωρισμένη παράδοση πνευματικής και πολιτιστικής ανοικτότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρίμπελ, δηλώνοντας ότι «πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά διατίθεται αποκλειστικά σε μία θρησκεία για την τέλεση προσευχής», επισημαίνοντας τη σημαντικότητα του κτηρίου, τόσο για τον χριστιανικό – όσο και για τον μουσουλμανικό λαό.

Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

Μόργκαν Ορτέιγκους – Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπαρτμεντ
«Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της, για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους».

Παράλληλα, τη λύπη του για την απόφαση του ανώτατου τουρκικού διοικητικού δικαστηρίου να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, ενώ καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει τον ιερό αυτό χώρο, υπό το σημερινό του καθεστώς. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) της Ρωσίας, Κονσταντίν Κόσατσεφ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποιηθεί ο Ναός της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις, σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέγραψε μετά «θλίψης» της τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών, για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου, που δημοσιοποίησαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Η Γαλλία θλίβεται για την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να τροποποιηθεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και το διάταγμα του προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, με το οποίο υπήχθη στη δικαιοδοσία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας», τόνισε ο γάλλος ΥΠΕΞ

Ο Ερντογάν εναντίον όλων

Κρατώντας τα αυτιά του κλειστά στις προτροπές Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, που τόν καλούσαν να σεβαστεί το μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε μια κίνηση – «δυναμίτη» σε μια εποχή με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπενθυμίζεται ότι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Δευτέρας, όπου οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο πρώτο Συμβούλιο με φυσική παρουσία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να συζητηθούν οι προκλητικές ενέργειες της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν, και μετά την τελευταία κίνηση του Τούρκου Προέδρου, η Ένωση θα προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων Αθήνας – Λευκωσίας. 

Τι ζητά Έλληνας εφοπλιστής;

«Χαστούκι» στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Τι ζητά Έλληνας εφοπλιστής

Ο Ανδρέας Μαρτίνος καταδικάζει την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά και ζητά να πάψει η χώρα να αποτελεί προορισμό, για επισκευές και δεξαμενισμούς πλοίων.

Την αντίδραση του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου προκάλεσε η προκλητική απόφαση για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Μάλιστα, πέρα από την καταδίκη της ενέργειας της Άγκυρας, ο εφοπλιστής ζητά η Τουρκία να πάψει να αποτελεί προορισμό, για επισκευές και δεξαμενισμούς ελληνικών πλοίων.

«Η τζαμοποίηση της Αγιάς Σοφιάς είναι προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και μία ακόμη εξοργιστική και κραυγαλέα αναίτια πρόκληση της Τουρκίας, που πλέον έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επί ίσοις όροις συνομιλίες, με ένα ισλαμιστικό εθνικιστικό καθεστώς. Πιστεύω πως οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να αποκλείσουν πλέον το destination Τουρκία για επισκευές και δεξαμενισμούς. Αμέσως», γράφει.

Τι λένε στη Γερμανία για την Αγία Σοφία;

Τι λένε στη Γερμανία για την Αγία Σοφία που έγινε τζαμί από τους ισλαμιστές

Πρώτη ενδεικτική αντίδραση από το Βερολίνο: Ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρίμπελ δηλώνει ότι είναι «πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται αποκλειστικά σε μία θρησκεία για την τέλεση προσευχής» και επισημαίνει ότι «το κτίριο έχει μία ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό – όσο και για το Ισλάμ».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η είδηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, μεταξύ άλλων και από ορισμένους πολιτικούς.

Ο Φλόριαν Χαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δηλώνει μέσω Twitter, ότι «η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τεμένους συμβολίζει την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία του Ερντογάν.

»Μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να τερματιστούν. Έχουν καταντήσει φάρσα».

Σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους η Μπέατριξ φον Στορχ, αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), δηλώνει ότι «η Τουρκία είναι ισλαμιστική χώρα και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Όχι στην ένταξή της στην ΕΕ».

«Δεν συμβιβάζονται αυτά τα δύο, από τη μία μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό και από την άλλη αλλαγή του καθεστώτος για την Αγία Σοφία. Λυπηρές οι εξελίξεις…», σχολιάζει η πρώην υπουργός Ρενάτε Κίναστ από το Κόμμα των Πρασίνων.

Ενδιαφέρον το σχόλιο από τον Μπουράκ Ασίζ, στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, με ειδικότητα στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και με καταγωγή από την Τουρκία.

Ο νεαρός πολιτικός γράφει στο Twitter πως «ο Ατατούρκ είχε καταλάβει ότι στον ομφαλό της γης, στο σημείο, που συναντώνται Ανατολή και Δύση, θα επέλθει ειρήνη μόνο, αν οικοδομηθεί ένα λαϊκό κράτος, με ουδετερότητα απέναντι σε όλες τις θρησκείες.

»Κρίμα, που σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για ένα λαϊκό κράτος».

Νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας;

«Τουρκικό δικαστήριο επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία ως τζαμί» επιγράφεται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «το καθεστώς του κτιρίου συνιστά πολιτικό ζήτημα.

»Οπαδοί του ισλαμικού-συντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούν εδώ και πολύν καιρό να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία.

»Κυρίως η Ελλάδα και η Ρωσία είναι αντίθετες με την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας, που έχει η Αγία Σοφία για την Ορθοδοξία.

»Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη γειτονική Ελλάδα, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KNA) παραθέτει την ιστορία του μνημείου και υπενθυμίζει ότι «το έργο των αρχιτεκτόνων Ισίδωρου από τη Μίλητο και Ανθέμιου από τις Τράλλεις έγινε πρότυπο για μεταγενέστερες κατασκευές θρησκευτικών κτιρίων». Αναφέρει επίσης ότι «μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας (Republik) ο ιδρυτής του κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934, μετέτρεψε το τζαμί σε μουσείο.

»Μέχρι σήμερα, μουσουλμάνοι φονταμενταλιστές και εθνικιστές ζητούν να ξαναγίνει τζαμί.

»Οι ορθόδοξες εκκλησίες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους γι΄ αυτές τις προσπάθειες».

Γερμανική τηλεόραση

«Τέλος για το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς;», διερωτάται το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην ιστοσελίδα του παραθέτει την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «πρόκληση» και τονίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «οδηγεί τη χώρα του έξι αιώνες πίσω».

Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μέσω Twitter, αλλά και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας:

«Οι ανησυχίες εκατομμυρίων χριστιανών δεν εισακούστηκαν», δηλώνει ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας Βλάντιμιρ Λεγκόιντα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.

Καμία αντίσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας

«Ερντογάν, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;», επιγράφεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το οποίο επισημαίνει ότι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «δεν υπάρχει καμία αντίσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

»Ακόμη και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP, που θεωρεί εαυτό πολιτικό κληρονόμο του Ατατούρκ, δεν αγωνίζεται, για να ανατρέψει την απόφαση.

»Ο αντιπρόεδρος του CHP Γκουνάλ Τσεβικέζ λέει ότι ο Ερντογάν παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την Αγία Σοφία, αλλά το CHP δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα και να παρασυρθεί σε μία σύγκρουση, της οποίας μόνος στόχος είναι η πόλωση στην ίδια την Τουρκία, ανάμεσα στους θιασώτες του λαϊκού και του ισλαμικού κράτους.

»Ωστόσο ο Ερντογάν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος του τις συνέπειες, γι΄ αυτή την απόφαση, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από