Αύγουστος 6, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ιρλανδός Πάσκαλ Ντόνοχου

- in ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ιρλανδός Πάσκαλ Ντόνοχου νέος πρόεδρος του Eurogroup

Ο Πάσκαλ Ντόνοχου, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup. Ο υποψήφιος, που υποστηριζόταν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, νίκησε την συνυποψήφιά του στο δεύτερο γύρο Νάντια Καλβίνιο από τους Ισπανούς Σοσιαλιστές.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνάντησή μας σήμερα, γιατί κάναμε καλή και δημιουργική συζήτηση για την κατάσταση. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μεγάλη ύφεση, λόγω της πανδημίας, αλλά τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αντιστροφή του κλίματος έχει ήδη αρχίσει. Και μετά αναδείξαμε νέο Πρόεδρο, τον Πάσκαλ Ντόνοχου», ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, ο οποίος συνεχάρη το διάδοχό του.

Ο νέος Πρόεδρος Ντόνοχου υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί στενά με όλους τους υπουργούς Οικονομικών, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, τον Ιούνιο του 2017.

Τον νέο Πρόεδρο συνεχάρησαν ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναφερόμενος στα σημαντικά γεγονότα, που σημάδεψαν τη θητεία του Μάριο Σεντένο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε το τέλος του ελληνικού προγράμματος και την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Δεν ήταν εύκολο, αλλά τα καταφέραμε», τόνισε.

Ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τις 13 Ιουλίου 2020 και θα έχει θητεία δυόμισι ετών. Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup υπό την προεδρία του έχει προγραμματιστεί, για τις 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Σε συμβολικό επίπεδο, είναι σημαντικό που νέος επικεφαλής της Ευρωζώνης είναι ο υπουργός μιας χώρας, που πριν από 10 χρόνια βγήκε από πρόγραμμα διάσωσης.

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία τερματίζει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα

Έντονη η αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου