Άμεσος κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης, στη Λιβύη…!

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Γαλλία, Αίγυπτος και ΗΑΕ φρενάρουν τον Ερντογάν ! Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

Η κατάσταση στη Λιβύη εξελίσσεται σε εξαιρετικά περίπλοκη, μετά την αεροπορική επίθεση εναντίον της βάσης, που προσέφερε στην Τουρκία το καθεστώς της Λιβύης. Φαίνεται ότι οι υπόλοιποι παίκτες στην περιοχή αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά.

Οι «δράστες» γνώριζαν ότι είχε αποχωρήσει από τη βάση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ και κτύπησαν αμέσως μετά. Και αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα, που έστειλαν στον Ταγίπ Ερντογάν. Ήδη, αραβικές πηγές ομιλούν για ανάμειξη της Γαλλίας ή της Αιγύπτου. Άλλες πηγές αναφέρουν εμπλοκή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όλοι οι πάνωθεν είναι ταυτόχρονα στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Μαρκ Έσπερ και Μάικ Πομπέο, είναι συχνοί συνομιλητές των ομολόγων τους των χωρών αυτών.

Παρατηρητές της κατάστασης πιστεύουν ότι η Γαλλία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες της περιοχής αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Εάν ισχύει η παρατήρηση αυτή, η Λιβύη θα μετατραπεί σε θέατρο συγκρούσεων και μεταξύ συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαμε την επίσημη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλά, αν διαβάζω σωστά τους Αμερικανούς, σίγουρα θεωρείται επικίνδυνη κλιμάκωση η επίθεση αυτή, που πιθανότατα θα οδηγήσει και άλλες χώρες να αναμειχθούν με δικά τους, μέσα στον εμφύλιο της Λιβύης. Γι’ αυτό, πιστεύω ότι η Αμερική θα επιμείνει, στην εκεχειρία και στο διάλογο.

Η Τουρκία, ως γνωστό, θεωρεί όλους τους άλλους ότι παρανομούν, ενώ η ίδια είναι νόμιμη, που βεβαίως ΔΕΝ είναι.

Αν έδειξε κάτι η επίθεση είναι ότι υπάρχουν χώρες, που απορρίπτουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Λιβύη και είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν μαζί της. Η επίθεση αυτή καθεαυτή έδειξε και κάτι άλλο: ότι δημιουργείται μία συμμαχία χωρών, απέναντι στην κατοχική δύναμη. Αν μελετήσει κανείς την κατάσταση, θα καταλήξει στο εύλογο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν έχει συμμάχους στην ανατολική Μεσόγειο, αν εξαιρέσουμε τη μεσοβέζικη στάση της Ιταλίας, η οποία δεν έχει μία σταθερή πολιτική.

Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, διότι οι Αμερικανοί βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, στην ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός, που δεν αμφισβητείται, είναι ότι η Τουρκία με τις παράνομες ενέργειες της προκαλεί μεγάλο ρήγμα και στο ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με άλλες οκτώ χώρες-μέλη, ανάμεσά τους και η Γαλλία.

Η αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, τηρεί μία ουδέτερη στάση στη Λιβύη, αλλά δεν γνωρίζει κανείς, εάν αυτή η στάση θα συνεχιστεί, μετά το κτύπημα, στην τουρκική βάση. Αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί, είναι άμεσα να οδηγηθούν τα πράγματα σε συνομιλίες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Αν δει κανείς το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετείται μόνο η Ρωσία και προφανώς, ο Πούτιν. Διότι, στο τέλος, και διχοτόμηση να επιβληθεί στη Λιβύη, πάλι αυτός θα είναι ο κερδισμένος.

Σε ό τι αφορά τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αρκεί μία ματιά στο χάρτη. Είναι διαλυμένη. Η Τουρκία έχει έτοιμα τα πολεμικά της σχέδια, ενώ απείλησε και μία γαλλική φρεγάτα άσχετα, αν στο ΝΑΤΟ, δεν είδαν, δεν ξέρουν.

Σε ό τι αφορά το επεισόδιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει τους συμμάχους να απέχουν από συμπεριφορές, που υπονομεύουν την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και εκτρέπουν από την εστίασή προς την επιδίωξη κοινών στόχων και την αντιμετώπιση κοινών αντιπάλων.

Το θέμα είναι ότι η Τουρκία δεν στρέφεται κατά κοινών αντιπάλων, αλλά εναντίον των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Παίζει ξεκάθαρα το παιγνίδι των αντιπάλων της Αμερικής και γενικά, της Δύσης.

Και αυτή η πραγματικότητα πρέπει να ανησυχήσει στους Αμερικανούς, οι οποίοι «βλέπουν» μεν από μακριά, αλλά το βασικό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι διακυβεύονται τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Μετά τη Συρία, θα χάσουν τη Λιβύη και θα θέσουν σε κίνδυνο και τις σχέσεις τους με τις χώρες της περιοχής.

Οι αποφάσεις στην Ουάσιγκτον δεν πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τις λυκοφιλίες και τα συμφέροντα του προέδρου Τραμπ. Απλά πράγματα…

Πηγή: Hellasjournal

Ωστόσο, Συναγερμός ΣΗΜΑΝΕ στο Πεντάγωνο !

Η Άγκυρα συγκεντρώνει ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, στον Ναύσταθμο του Ακσάζ

Μεγάλες μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου συγκεντρώνονται στο ναύσταθμο του Ακσάζ και το Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς τις τελευταίες ώρες πολλά τουρκικά πλοία βγήκαν από τα Στενά και κατέπλευσαν στη ναυτική βάση της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Μονάδες του ελληνικού Στόλου έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα, στο νότιο Αιγαίο και παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση. Η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στη Λιβύη, μετά τον βομβαρδισμό και την καταστροφή αντιαεροπορικών της, στην αεροπορική βάση Al-Wattiya. To πιθανότερο είναι πως θα μεταφερθούν κι άλλες ναυτικές δυνάμεις στην Λιβύη, αλλά η ουσία παραμένει πως υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, στο Αιγαίο.

Σημειωτέον ότι ήδη δύο τουρκικές φρεγάτες σπεύδουν προς την Τρίπολη, κατά το pronews.gr.

Ο ναύσταθμος Ακσάζ (τουρκικά: Aksaz Deniz Üssü) είναι βάση του τουρκικού Nαυτικού, στη νοτιοανατολική ακτή του Αιγαίου Πελάγους, στη Μαρμαρίδα, στα Μούγλα. Εκτός από τα στρατιωτικά κτίρια, η βάση στεγάζει στρατόπεδα και κοινόχρηστους χώρους, που εκτείνονται σε έκταση 32 στρεμμάτων [1]. Έξι ελικόπτερα βρίσκονται επίσης στο Ακσάζ.

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ισχυρής παρουσίας του tουρκικού Ναυτικού στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, άρχισε εκτενής σχεδιασμός στα τέλη της δεκαετίας του 1960, για την αναζήτηση της θέσης μιας ναυτικής βάσης.

Η επιλεγμένη περιοχή ήταν ο κόλπος Καράαγατς στο Ακσάζ, 13χλμ. ανατολικά της Μαρμαρίδας στην επαρχία Μούγλων. Ο τόπος αναφέρθηκε από τον Πίρι Ρέις στα οθωμανικά ιστορικά έγγραφα ως το καταλληλότερο φυσικό λιμάνι, ικανό να φιλοξενήσει μεγάλο ναυτικό στόλο. Η κατασκευή της ναυτικής βάσης ξεκίνησε το 1983. Με την ολοκλήρωση της υποδομής το 1992, άρχισαν να κινούνται μονάδες και πλοία του Nαυτικού. Η βάση έφθασε στο τελικό της στάδιο. το 2000. Η ναυτική βάση Ακσάζ είναι σήμερα μια σύγχρονη εγκατάσταση, η οποία προτιμάται και από ναυτικά άλλων χωρών, για εφοδιαστική υποστήριξη. Στον ναύσταθμο Ακσάζ, υπάρχει επίσης έδρα των υποθαλάσσιων ειδικών δυνάμεων άμυνας και επίθεσης (SAS – SAT).

Διαβάστε Επίσης

Η Χεζμπολάχ σχηματίζει νέο «κυβερνο-στρατό», στη Μέση Ανατολή, εν γένει…

Σύμφωνα με έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η