Μάρτιος 28, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φουάτ Οκτάι: Σκίζουμε χάρτες, στην Ανατολική Μεσόγειο – Γράφουμε ιστορία, στη Λιβύη

- in ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκαλεί ο Τούρκος Αντιπρόεδρος: Σκίζουμε χάρτες στην Ανατολική Μεσόγειο - Γράφουμε ιστορία στη ΛιβύηΤούρκος Αντιπρόεδρος

Συνέχεια προκλήσεων, από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τη νέα «εμπρηστική» τοποθέτηση του αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μιλώντας σε εγκαίνια μονάδων σε βιομηχανική ζώνη υποστήριξε πως η χώρα του «σκίζει τους χάρτες, στην ανατολική Μεσόγειο και γράφει Ιστορία, στη Λιβύη».

«Σκίζουμε τους χάρτες, που σχεδιάστηκαν, για να μάς φυλακίσουν, στην ανατολική Μεσόγειο, γράφουμε Ιστορία, στη Λιβύη», δήλωσε ο Οκτάι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη κατόρθωσε να χαλάσει τα παιχνίδια και τις παγίδες, που κάποιοι πήγαν να στήσουν.

«Η Ελλάδα να ξυπνήσει από το όνειρο»

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα:  Η Ελλάδα να ξυπνήσει από το όνειρο
Πηγή: AP Photo

Ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους απέναντι στη χώρα μας η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, να επιτίθεται κατά του Νίκου Δένδια και να κάνει λόγο για «προσπάθεια κάλυψης των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος αξιωματούχος έστρεψε τα βέλη του και κατά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς τον «συνεργό στα εγκλήματα της Ελλάδας».

«Τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας χθες στα τουρκο-ελληνικά σύνορα παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Μπορέλ είναι, πρωτίστως, μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει -υπό την ομπρέλα της ΕΕ- τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα αδικήματα κατά των προσφύγων», είπε ο Χαμί Ασκόι, και συμπλήρωσε:

«Κι επίσης, άλλο ένα παράδειγμα ότι η Επιτροπή της Ε.Ε. γίνεται συνεργός σε όλα αυτά. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά σε εκείνους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας τη δήλωση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιγιάτοβιτς, ότι «η προστασία της τιμής των προσφύγων είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση, που πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη-μέλη»».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα «αντί να κατηγορούν την Τουρκία, να εκπληρώσουν την ηθική τους ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες και να σεβαστούν τα δικαιώματά τους».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο Χαμί Ακσόι χαρακτηρίζει επίσης «εξωπραγματικές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε δε, Ελλάδα και Κύπρο να «ξυπνήσουν από το όνειρό τους, για την Τουρκία».

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Η Ελλάδα, μαζί με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η «φυλάκιση» της Τουρκίας στις ακτές της συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Οι προσπάθειες σύστασης μοχθηρών συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενη την ΕΕ, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας. Αντί να επιλύουν τα προβλήματά τους, καταγγέλλοντάς μας και ελπίζοντας ότι θα παλέψουν άλλοι για εκείνους, καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να τά λύσουν, συζητώντας μαζί μας. Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία».

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από