Αγριομάρουλο: Οι ιδιότητες του βοτάνου

- in ΥΓΕΙΑ, ΦΥΣΗ

Το βότανο για κοιλιακούς πόνους, αρθρίτιδα, διάρροια, πονόλαιμο και γρίπη

Αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο! Το βότανο του Ιπποκράτη που σταματά την αρρώστια και φυτρώνει μόνο του σε κάθε αυλή

Αγριομάρουλο: Οι ιδιότητες του βοτάνου είναι γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, με τον Ιπποκράτη να κάνει αναφορά σε αυτό.

Συγγενικό είδος της πικραλίδας και του γαϊδουράγκαθου.

Το επιστημονικό του όνομα είναι Lactuca virosa και είναι επίσης γνωστό στο εξωτερικό σας το “όπιο του φτωχού», λόγω της φαρμακευτικής του δράσης. Στο στέλεχος του βλαστού, περιέχει γαλακτώδη πικρό χυμό, ο οποίος περιέχει λακτόνες σεσκιτερπενίων που αποτελούν το δραστικό συστατικό των οπιούχων και παυσίπονων ιδιοτήτων του. Σύμφωνα με μια μελέτη, μόλις μια δόση των 30 mg/Kg αυτής της ουσίας μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με μια δόση των 60 mg/Kg ιβουπροφαίνης (1).

Οι ιδιότητες του άγριου μαρουλιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Στην Αρχαία Ελλάδα, γύρω στο 430 π.Χ., ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, περιέγραψε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του χυμού του άγριου μαρουλιού. Επίσης, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αυτό το ισχυρό βότανο, για να αυξήσουν τις σ3ξουαλικές επιδόσεις τους, λόγω της διέγερσης που προκαλεί το βότανο, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις (2).

Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το αγριομάρουλο στη θέση του οπίου για τον πόνο, όταν το τελευταίο ήταν σε έλλειψη (3).

Οι Πολωνοί μελέτησαν εκτενώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αγριομάρουλο, καθώς παρατήρησαν ότι, αν κι είχε οπιοειδείς ιδιότητες, δεν παρουσίαζε καμία από τις παρενέργειες του εξαιρετικά εθιστικού οπίου. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημοσιεύθηκαν σε διάφορα πολωνικά περιοδικά του 19ου αιώνα. “Η δράση της ουσίας ήταν ασθενέστερη από εκείνη του οπίου, αλλά χωρίς τις παρενέργειες του τελευταίου. Η εφαρμογή του έδειξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το αγριομάρουλο είχε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα από το όπιο.» (4).

Το αγριομάρουλο σταδιακά πέρασε στο περιθώριο και έχασε το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας τη δεκαετία του 1940, αλλά από τη δεκαετία του 1970, ανέκτησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των “χίπις» ως νόμιμη ψυχότροπη ουσία.

Επί του παρόντος, το αγριομάρουλο αναφέρεται ως μια έκτακτη φαρμακευτική αγωγή από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση του είναι νόμιμη, όπως και η διάθεσή του στην αγορά χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή ή κάποια άλλη άδεια.

Το αγριομάρουλο εκτός από τις παυσίπονες ιδιότητές του, είναι επίσης γνωστό για αρκετά ακόμα θεραπευτικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα οφέλη για την υγεία μας

1. Έχει αγχολυτική δράση

Είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να κατευνάζει τη νευρικότητα και να μειώνει το άγχος, ειδικά στους εφήβους. (5).

2. Είναι ήπια διουρητικό

Διευκολύνει και αυξάνει τη ροή των ούρων. Αυτός είναι και ο λόγος, που συχνά χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και για την υδρωπικία (το οίδημα) (6).

3. Διευκολύνει τον ύπνο και αντιμετωπίζει την αϋπνία

Όπως κάθε οπιούχο, έχει ισχυρές ηρεμιστικές ιδιότητες. Μπορείτε να συνδυάσετε το αγριομάρουλο με βαλεριάνα, για να ενισχύσετε την ηρεμιστική του δράση (7).

4. Αντιμετωπίζει την αρθρίτιδα

Η ιδιότητά του να ανακουφίζει από τον πόνο βρίσκει εφαρμογή στους μυϊκούς πόνους και τον πόνο των αρθρώσεων που προκαλούνται από αρθρίτιδα. Πιείτε εκχύλισμα-τσάι αγριομάρουλου, λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι και ανακουφιστείτε από αυτούς τους πόνους (8).

5. Θεραπεύει τις ημικρανίες

Μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας και τη σοβαρότητά της, ειδικά, αν λαμβάνεται σε μορφή βάμματος (9).

6. Για το βήχα και το άσθμα

Το αγριομάρουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ερεθισμένο λαιμό, τους πνεύμονες και τον βήχα. Επιπλέον, έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, δηλαδή βοηθά στην ανακούφιση από τη βρογχίτιδα, το άσθμα και τον ξηρό ενοχλητικό βήχα, βοηθώντας στην απομάκρυνση του φλέγματος από την αναπνευστική οδό.

Μπορείτε να προμηθευτείτε αγριομάρουλο ως τσάι αποξηραμένο, βάμμα ή με τη μορφή συμπληρωμάτων. Εδώ, παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για το πώς μπορείτε να τό χρησιμοποιήσετε (10).

Για τον πόνο, η δόση είναι 1,5 γραμμάριο αποξηραμένου, βοτάνου με το οποίο παρασκευάζετε τσάι.

Για να το καπνίσετε σε πίπα απαιτούνται μόλις 0,25 γραμμάρια, καθώς είναι πολύ πιο ισχυρό σε αυτή τη μορφή.

Αν βρείτε συμπληρώματα σε φαρμακείο, πάρτε 30 με 120mg, πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Σε μορφή βάμματος, χρησιμοποιήστε 12-24 σταγόνες ημερησίως για οξύ στρες ή άγχος.

Για την αϋπνία, πάρτε 12-24 σταγόνες κάθε 15 λεπτά για 1 ή 2 ώρες, πριν πέσετε στο κρεβάτι.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο, hare24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Athensmagazine.gr

Σχετικό Βίντεο:

Lactuca serriola

Όνομα Φυτού Lactuca serriola
Ελληνική Ονομασία Λακτούκα η πριονόφυλλη
Λαϊκή Ονομασία Αγριομάρουλο
Οικογένεια φυτών Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής ή διετής πόα ύψους 60-120cm, με εναλλασσόμενα, λεία, φαρδιά, πρασινοκίτρινα φύλλα και κίτρινα, πολυάριθμα άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Σμόλικας, Γράμμος, Πίνδος, Εθνικός δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Υπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Ο γαλακτώδης χυμός του φυτού περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες (λακτουπικρίνη, λακτουκερίνη, β-λακτουκερόλη), φλαβονοειδή (7-μονογλυκοσίδια της λουτεολίνης και της απιγενίνης), κιχορίνη (κουμαρίνη), μαννιτόλη, β-αμυρίνη, ισοπουλεόλη, αλκαλοειδή, τριτερπένια, σίδηρο, βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C. Συχνά αναφέρεται ως «όπιο του μαρουλιού», καθώς έμφανίζει τις ιδιότητες του οπίου σε μικρότερο βαθμό. Όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, η κύρια δραστική του ουσία (λακτουκοπικρίνη) βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό χρησιμοποιείται ως σπασμολυτικό, διουρητικό, υπνωτικό, ναρκωτικό και καταπραϋντικό. Χορηγείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του ξηρού βήχα, της ρευματαλγίας, της βλεννόρροιας, των παθήσεων των οφθαλμών και των χρόνιων ελκώνν. Το φυτό έχει ακόμα κατευναστικές, ηρεμιστικές και ελαφρά ναρκωτικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της υπερκινητικότητας των παιδιών. Στην ομοιοπαθητική συνιστάται κατά της χρόνιας καταρροής, του βήχα, των διαταραχών του ήπατος και του ουροποιητικού συστήματος.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αγχολυτικό και ηρεμιστικό υπό τη μορφή εγχύματος (0,5-4g ξηρού βοτάνου σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, έως 3 φορές την ημέρα). Στην ομοιοπαθητική συνιστάται υπό τη μορφή βάμματος (αναλογία 1:1, 25mg ξηρού βοτάνου σε αιθανόλη 0,5-4ml, 3 φορές την ημέρα), ενώ συχνά αποτελεί συστατικό σε φυτικά αντιβηχικά σιρόπια.

Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ενώ σε τοξικές δόσεις μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο από καρδιακή παράλυση. Σε θεραπευτικές δόσεις μπορεί να εκδηλωθεί υπνηλία.
Βιβλιογραφία 1)Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 227 2)http://dx.doi.org/10.1080/14786410802267650 3)Katarina ?avikin, Gordana Zduni?, Teodora Jankovi?, Tatjana Stanojkovi?, Zorica Jurani? & Neboj?a Menkovi? (2009): In vitro cytotoxic and antioxidative activity of Cornus mas and Cotinus coggygria , Natural Product Research: Formerly Natural Product 4)http://montana.plant-life.org/species/lactuca_serrio.htm 5)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/l/lactuca-serriola=prickly-lettuce.php

Πανεπιστημιακή Ομάδα Ιωαννίνων

Διαβάστε Επίσης

Νότια Κορέα: «Ανεύθυνο το βέτο της Ρωσίας, στη συνέχιση της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα»

«Η ρωσική ομοσπονδία, παρά το καθεστώς του κράτους-μόνιμου