Υπογράφεται, σήμερα, η ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας - Ντι Μάιο

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στο διπλωματικό πεδίο και απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες. Σήμερα, Τρίτη, υπογράφεται η οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο, με την Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο βρίσκεται στην Αθήνα και θα υπογράψει με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια τη συμφωνία. Δηλώσεις αναμένονται να υπάρξουν, μετά τις υπογραφές.

Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, αφού προηγήθηκαν πολύχρονες διαβουλεύσεις μεταξύ επιτροπών τεχνοκρατών των δύο χωρών όπου και ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Δένδιας: Η Τουρκία ας διαβάσει ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης - Ο αναθεωρητισμός θα της γυρίσει μπούμερανγκ

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20, αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χτες, Κυριακή, το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημέρωνε, σχετικά:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί, αύριο, Τρίτη 9 Ιουνίου και ώρα 12:00, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με την Αίγυπτο, καθώς ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στα μέσα Ιουνίου στο Κάϊρο.Διπλωματική αντεπίθεση-

Η επιβεβαίωση Πελώνη

Για πιθανότητα συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έκανε λόγο εμμέσως στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη αφού πρωτίστως επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, για τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία, μετά έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που είναι πολύ θετική για τη χώρα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή η συμφωνία, που θα ανακοινωθεί σήμερα, ενθαρρύνει και μία επόμενη».

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, σχολίασε ότι η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και εκτίμησε ότι οφείλεται σε εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της γειτονικής χώρας.

Να σημειωθεί πάντως πως η Αίγυπτος και η συμφωνία με το Κάιρο θεωρείται πιο σύνθετη περίπτωση από ό τι με την Ιταλία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ.

Ωστόσο, και εκεί υπάρχουν συνομιλίες, που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, θα έχουμε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και αυτό θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

 
 
 

Διαβάστε Επίσης

Η ιστορία της λέξης «αξιοπρέπεια»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Μήπως χάθηκε η