Α.Τσίπρας: «Να ανακηρυχθεί ΑΟΖ με Αίγυπτο – Θα κάνουν κίνηση οι Τούρκοι»

- in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίθεση Α.Τσίπρα σε Κ.Μητσοτάκη για εθνικά θέματα: «Να ανακηρύξει ΑΟΖ με Αίγυπτο - Θα κάνουν κίνηση οι Τούρκοι»

  |  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο σχολίασε αρνητικά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, στα εθνικά θέματα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «δεν φοβάμαι τις εκλογές, αλλά δεν τις ζητάω».

«Δεν µπορείς να προκαλείς πολιτικές εξελίξεις, που θα επιφέρουν ακόµη µεγαλύτερη ανασφάλεια. Φρονώ ότι εκλογές εν µέσω πανδηµίας θα ήταν µια τυχοδιωκτική κίνηση από τον κ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να φοβάται ο ίδιος µια τέτοια εξέλιξη, διότι θα είχε τεράστια ζηµία από την επιλογή και µόνον. Εγώ δεν έχω ούτε κάτι να φοβηθώ, ούτε κάτι να αποδείξω».

Ειδική η αναφορά στην ύφεση του α’ τριμήνου (0,9% του ΑΕΠ), επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη.

«Τον Ιούλιο του ’19 παραδώσαµε μια οικονοµία, που “έτρεχε” µε 2,8% ανάπτυξη και τον ∆εκέµβριο του ’19, η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%. Ήδη, από το πρώτο τρίµηνο του 2020 είχαµε ύφεση 0,9%, ενώ το lockdown έγινε τέλη Μαρτίου. Και τους δύο πρώτους µήνες, είχαµε υστέρηση 2 δισ. έναντι του στόχου. Η πανδηµία, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογία· ο κ. Μητσοτάκης έχει φέρει την ύφεση πριν από την πανδηµία».

Όσον αφορά, παράλληλα, τα εθνικά θέματα, επανέλαβε το αίτημα για χάραξη εθνικής γραμμής, ενώ ζήτησε τη σύγκληση των πολιτικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακήρυξη Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Αλβανία. Κάνοντας ειδική μνεία στην Τουρκία, εκτίμησε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας δεν είναι σπασμωδικές.

«Έχει στρατηγική και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προβλέψιμη. Απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγινε και επί των ηµερών µας στο Καστελόριζο, αλλά υπήρξε αποτροπή. Θεωρώ ότι θα γίνουν και τώρα τέτοιες απόπειρες, αμφισβητώντας de facto όχι µόνο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και άλλα κυριαρχικά µας δικαιώματα».

Διαβάστε Επίσης

Η ιστορία της λέξης «αξιοπρέπεια»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Μήπως χάθηκε η