Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλιμπάν, μετά τη λήξη της εκεχειρίας

- in ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον, 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν…


Αφγανιστάν: Νέα επίθεση των Ταλιμπάν μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Τουλάχιστον, 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χθες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην πρώτη επίθεση την ευθύνη, για την οποία αναλαμβάνουν οι Ταλιμπάν, μετά τη μονομερή εκεχειρία των τριών ημερών, η οποία έληξε την Τρίτη, το βράδυ.

«Χθες το βράδυ, οι μουτζαχεντίν εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον θέσεων του εχθρού στην επαρχία Πάκτια», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας ότι 14 Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αιχμαλωτίστηκε. Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι 14 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν. Την Πέμπτη, άλλα 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση στη βόρεια επαρχία Παρβάν και τη δυτική επαρχία Φάρα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Αφγανιστάν Τζαβίντ Φαϊζάλ επεσήμανε χθες στο Twitter ότι η «αποκλιμάκωση», που ξεκίνησε στη διάρκεια της γιορτής Άιντ στο τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, συνεχίζεται.

«Η εκεχειρία είναι μια περίπλοκη επιχείρηση που απαιτεί μεγάλο και συνεχή συντονισμό προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν», έγραψε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά τη βία, συνεχίζεται η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Καμπούλ και των ανταρτών.

Μετά την απελευθέρωση 900 Ταλιμπάν από τις αφγανικές αρχές, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι άφησαν ελεύθερα χθες περισσότερα από 80 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Συνολικά, οι Ταλιμπάν έχουν απελευθερώσει 347 αιχμαλώτους. Η ανταλλαγή κρατουμένων -έως και 5.000 Ταλιμπάν έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας- γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας, που υπέγραψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ στην Ντόχα, στο τέλος Φεβρουαρίου, την οποία όμως δεν έχει επικυρώσει η Καμπούλ και η οποία προβλέπει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως το καλοκαίρι του 2021, με αντάλλαγμα την παροχή εγγυήσεων, για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν. Εξάλλου, προχθές, τόσο οι αντάρτες – όσο και η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι μια πενταμελής ομάδα έφτασε στην Καμπούλ, για να συζητήσει την απελευθέρωση ακόμη περισσότερων κρατούμενων και από τις δύο πλευρές.

Διαβάστε Επίσης

«Αυτά που φαίνονται εκεί πέρα, δεν είναι γίγαντες, αλλά ανεμόμυλοι»

« Α ΥΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ, ΔΕΝ