Τα ένθεν – κακείθεν της Τουρκίας

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν «νίκη», στη Λιβύη – Σύσκεψη Ερντογάν με στρατιωτικούς και επίθεση στον Μ. Σχοινά

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν «νίκη» στη Λιβύη – Σύσκεψη Ερντογάν με στρατιωτικούς και επίθεση στον Μαρ. Σχοινά

Έκτακτη σύσκεψη είχε, χθες – Τετάρτη, στην προεδρική κατοικία στον Βόσπορο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων, σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία. Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν κάνει σύσκεψη με άλλους – συνήθως, κάνει τηλεδιασκέψεις. Η σύσκεψη αυτή δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς έγινε εκτάκτως.  Συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα του Γιαϊτζί. 

Ο Χουλουσί Ακάρ νωρίτερα, συναντήθηκε με τους αξιωματικούς, για να τούς ευχηθεί για το Μπαϊράμι. Όμως εκεί αναφέρθηκε στη Λιβύη, με έμφαση, λέγοντας πως η Τουρκία αναγνωρίζει την επίσημη αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ, δηλαδή τον ισλαμιστή Τουρκο-Λίβυο Σάρατζ. Από την άλλη, ομολόγησε τη στήριξη της Τουρκίας στη Λιβύη και είπε χαρακτηριστικά: «Ανατρέψαμε το παιχνίδι».

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποί μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία και αυτή η συμβολή μάς έφερε αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Επιπλέον, σκληρή επίθεση εξαπέλυσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά: «Μιλάς σαν Έλληνας παρά ως Ευρωπαίος Αξιωματούχος». Παράλληλα, έκανε λόγο για βίαιη συμπεριφορά, στον Έβρο: «Η Ελλάδα δεν είναι το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης».

Γιατί οι Τούρκοι «αντιτίθενται» στον Μαργαρίτη Σχοινά;

Με πολιτικό λόγο της ελληνικής κυβέρνησης, παρά αξιωματούχου της ΕΕ, μοιάζουν οι δηλώσεις του Αντιπρόεδρου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά για το μεταναστευτικό στο Euronews, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ισχυρίζεται ότι τον Πακιστανό Μουχάμεντ Γκιουλζάρ στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας τόν δολοφόνησε η ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την Ελλάδα για πρακτικές, που αντιβαίνουν τις διεθνείς συμφωνίες και τις οδηγίες της ΕΕ, για το άσυλο.

Στη γραπτή του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με το μεταναστευτικό μοιάζουν περισσότερο με τον πολιτικό λόγο μελών της ελληνικής κυβέρνησης, παρά αξιωματούχου της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε να είναι προστάτης των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ, μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαγάγει μια σοβαρή μελέτη για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις απωθήσεις (των μεταναστών) στα σύνορα της ΕΕ», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο υπενθυμίζουμε στον Επίτροπο Σχοινά ότι πρέπει να ερευνηθεί πρωτίστως η δολοφονία του Πακιστανού Μουχάμεντ Γκιουλζάρ, την οποία διέπραξαν οι ελληνικές Αρχές, τα γεγονότα απώθησης που συνεχίζονται ενώπιον των πρακτόρων της ΕΕ, στη θάλασσα του Αιγαίου και τον Έβρο, η μη αποδοχή ακόμη των αιτήσεων ασύλου των μεταναστών, οι εθνικές πρακτικές που αντιβαίνουν τις διεθνείς συμφωνίας και οδηγίες της ΕΕ για το άσυλο, καθώς και η βία κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεν είναι ο συνοριοφύλακας της ΕΕ ή το στρατόπεδο προσφύγων της, ούτε και θα γίνει.

«Η χώρα μας, η οποία υποφέρει από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, ζητά απλώς τον δίκαιο διαμοιρασμό του βάρους και της ευθύνης.

»Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η οποία αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, σημαίνει άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ.

»Στην πραγματικότητα, το να βλέπει κανείς την Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, σημαίνει ότι απέχει κατά πολύ από τις ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τι δήλωσε στο euronews o Μαργαρίτης Σχοινάς;

Ο αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, για την εκπομπή Global Conversation, αναλύει τους λόγους για την επιτυχία της Ελλάδας και σημειώνει πως πρόκειται για ένα κεφάλαιο, που η χώρα θα τοκίσει στο μέλλον. Ο κ. Σχοινάς ερωτάται και για τις νέες αναφορές της Τουρκίας ως προς το μεταναστευτικό και σημειώνει με έμφαση ότι τα «διδάγματα του Έβρου είναι erga omnes».

Συγκεκριμένα, για τα όσα έγιναν στον Έβρο, ο κ. Σχοινάς δήλωσε:

«Εγώ θα συνιστούσα ψυχραιμία. Πιστεύω ότι αυτά που είδαμε στον Έβρο, εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας, κατέστησαν δύο πράγματα σαφέστατα:

»1. ότι κανένας από τους γείτονές μας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εργαλειοποιώντας τον πόνο δυστυχισμένων ανθρώπων.

»2. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πια τη δυνατότητα, τα μέσα, την πολιτική βούληση να δράσει πολύ γρήγορα, για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

»Αυτά λοιπόν τα δύο διδάγματα του Έβρου είναι διδάγματα erga omnes, που ισχύουν για όλους και θα ήταν λάθος να μη διαβαστούν, στη σωστή τους διάσταση.

»Τώρα, σε σχέση με την Τουρκία: μετά τα γεγονότα του Έβρου, όπως ξέρετε, ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, την κυρία Φον Ντερ Λάϊεν, και ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ενεργοποιήθηκε μια διαδικασία, την οποία λέμε «διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου», που είναι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, βασική δουλειά των οποίων είναι, στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουν σε μια επικαιροποιημένη εκδοχή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οποία ξαναφέρνει το μεταναστευτικό, στη βάση μιας συναινετικής διαδικασίας.

»Δηλαδή, δε θα πρέπει να έχει κανένας αμφιβολία στην Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών φαινομένων και των ροών, αλλά τή χρειαζόμαστε στο πλαίσιο μιας γερής, σταθερής βάσης συνεργασίας με αμοιβαίες υποχρεώσεις, τις οποίες και τα δύο μέρη θα τηρήσουν.

»Αυτή η διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και πιστεύω να καταλήξει σύντομα».

Η Συρία καταδίκασε το ψευδομνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης με επιστολή, στον ΟΗΕ

Η Συρία καταδίκασε το ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης με επιστολή στον ΟΗΕ

Στην έντονη καταδίκη του ψευδομνημονίου ΆγκυραςΤρίπολης, με την προειδοποίηση ότι αποτελεί απειλή, για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε μια ακόμη μεσογειακή χώρα, η Συρία, με επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της, στον ΟΗΕ.

Στην επιστολή, η Δαμασκός (29 Απριλίου, Α/74/831) δηλώνει ότι θεωρεί το «μνημόνιο» άκυρο, που δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, κατηγορεί την Τουρκία ότι με το μνημόνιο αυτό παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, επιχειρώντας με τέτοιες πρακτικές να «εδραιώσει την παράνομη κατοχή, στα εδάφη άλλων χωρών», ενώ προειδοποιεί ότι αυτή η πρακτική θα δημιουργήσει προβλήματα, όταν επιχειρηθεί η οριοθέτηση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Η Συρία επισημαίνει τον προβληματικό χαρακτήρα συμφωνιών που αφορούν σύνορα, όταν λαμβάνονται, στη διάρκεια πολέμων και εμφυλίων πολέμων, σημειώνοντας τη διαφορετική θέση, που είχε το Κοινοβούλιο της χώρας και την υπογραφή του Μνημονίου, κατά παράβαση της διαδικασίας της Πολιτικής Συμφωνίας, στη Λιβύη. Η Δαμασκός ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μην αποδεχθεί να καταχωρηθεί το κείμενο του ψευδομνημονίου, στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΗΕ.

*Στην κεντρική εικόνα, οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και το ψευδομνημόνιο με τους ισλαμιστές της Λιβύης[div

εκείθεν [ekíθen] επίρρ. τοπ. : μόνο στη λόγια έκφραση ένθεν* και ~/ ένθεν* κακείθεν.

[λόγ. < αρχ. ἐκεῖθεν]

[Λεξικό Κριαρά]
εκείθεν, επίρρ.· εκείθε· εκείθενε· εκείθες· κείθε· ’κείθεν· ’κείθες.
 • 1)
  • α) Από εκεί:
   • οι Φράγκοι εξέβησαν εκείθεν εκ την Πόλιν (Χρον. Μορ. H 731
  • β) από την άλλη μεριά:
   • τον Γαλατάν … που ένι σιμά της Πόλεως, εκείθεν του λιμνιώνος (Χρον. Μορ. P 1279).
 • 2)
  • α) Εκεί, πέρα:
   • (Διήγ. ωραιότ. 653
  • β) εκφρ. εδώθες ή εκείθες, εδώ κι εκείθες, εδώθ’ εκείθεν = εδώ κι εκεί, πέρα-δώθε:
   • (Πένθ. θαν. 525), (Συναξ. γαδ. 301).
 • 3) Προς τα εκεί:
  • όπου μας οδηγεί ο καιρός εκείθε ας ’κλοθούμεν (Πένθ. θαν. 20).
 • 4) (Χρον.) έκφρ. αποτότε και εκείθεν = από τότε και στο εξής:
  • (Διγ. Άνδρ. 34728).

[αρχ. επίρρ. εκείθεν. Οι τ. ε (Somav., λ. εκεί) και κείθε και σήμ. ιδιωμ.]

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα