Σεπτέμβριος 29, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκία: Οι νέοι θέλουν να εγκαταλείψουν το καθεστώς Ερντογάν…

- in ΕΡΕΥΝΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Σοσιαλδημοκρατίας (SODEV) και δημοσιεύεται σήμερα, το 47,5% των ψηφοφόρων του AKP, το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2002, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να ζήσει στο εξωτερικό, εάν είχε την ευκαιρία, την ώρα που η Τουρκία βυθίζεται σε οικονομική κρίση, λόγω του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό του συνόλου των νέων ανήλθε στο 62,5%, καθώς περίπου το 74,4% των νεαρών ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να φύγει από την Τουρκία. Η αναλογία ανέρχεται περίπου στο 60% για άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που έχει συνάψει πολιτική συμμαχία με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Οι μισοί από τους νέους, που ψηφίζουν το AKP θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό, παρόλο που αισθάνονται την ασφάλεια της κυβέρνησης, εδώ και 18 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του SODEV, Ερτάν Ακσόι σε συνέντευξή του, στο Euronews.

Η ελευθερία βασικό ζητούμενου από τους νέους, στην Τουρκία

Η ελευθερία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τους νέους στην Τουρκία, έδειξε η έρευνα, καθώς το 68,3% των νέων δίνουν προτεραιότητα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών τους, ενώ το 52% νοιάζεται να μπορούν οι άλλοι νέοι να εκφράζονται ελεύθερα. Οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τις ελευθερίες. Επίσης θέτουν τις θρησκευτικές αξίες χαμηλότερα κατά σειρά προτεραιότητας, εκφράζοντας μια πιο κοσμική θεώρηση.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι η νεολαία διαμορφώθηκε μέσα από το Twitter, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι κοινωνικές και προσωπικές προτεραιότητές των νέων της Τουρκίας είναι οι ελευθερίες και το ζήτημα της προσωπικής έκφρασης», δήλωσε ο Ακσόι, προσθέτοντας ότι τόσο η ιεράρχηση των ελευθεριών όσο και η προθυμία των νέων της Τουρκίας να ζήσουν στο εξωτερικό μπορεί να οφείλεται στην τρέχουσα ατμόσφαιρα της Τουρκίας, στην οποία υπάρχουν άνθρωποι που συλλαμβάνονται, επειδή μοιράζονται ένα tweet, τόνισε ο Ακσόι ο οποίος επιμένει ότι η τουρκική νεολαία δεν θα πρέπει να κρίνεται από κάπου 3.000 trolls στο Twitter.

«Κοιτάζουμε αυτούς τους λογαριασμούς και θεωρούμε ότι οι αξίες των νέων αντιπροσωπεύονται από αυτά που γράφουν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. Η νεολαία νοιάζεται για τις ελευθερίες», είπε ο Ακσόι. Το Μάρτιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεσή του εξέφραζε έντονες ανησυχίες, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Τουρκία.

7 νέοι στους 10 στην Τουρκία εξαρτώνται από τους γονείς τους

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των νέων στην Τουρκία, δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι από τις οικογένειές τους, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, για να βγουν από την «οικογενειακή ζώνη της άνεσης». Περίπου το 65,3% των ψηφοφόρων του AKP δήλωσε ότι ζουν με τις οικογένειές τους, ενώ τα ποσοστά ήταν 66,7% για τους ψηφοφόρους του CHP, 81,8% για το φιλοκουρδικό Κόμμα των Λαών (HDP), το 75% του δεξιού Καλού Κόμματος (ΙΥΙ) και το 57,1% για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας, στην προσπάθεια να διαπιστωθούν οι αποφάσεις, που θα έπαιρναν οι νέοι της Τουρκίας, αν είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν, ανάμεσα στα χρήματα ή την ελευθερία. Στην ερώτηση, αν θα ήθελαν να ζήσουν στη Σαουδική Αραβία με 10.000 δολάρια μηνιαίο εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής τους ή στην Ελβετία με 5.000 δολάρια, οι ερωτώμενοι σε ένα ποσοστό 72,2% επέλεξαν την Ελβετία.

Το ποσοστό ήταν 60,5% για τους ψηφοφόρους του AKP και 82,1% τους ψηφοφόρους του CHP. Όταν τέθηκε το ίδιο ερώτημα, αντικαθιστώντας τη Σαουδική Αραβία με τη Βόρεια Κορέα, το 64,3% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα, επέλεξαν για άλλη μια φορά την Ελβετία.

«Τέτοιες ημέρες που χαρακτηρίζονται από μια οικονομική κρίση και υψηλή ανεργία, αυτά τα αποτελέσματα, της έρευνας προκαλούν έκπληξη, αλλά και ευχαρίστηση. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι νέοι θέλουν να ζήσουν τη θρησκεία τους και τις πεποιθήσεις τους όπως εκείνοι θέλουν, αλλά προτεραιότητά τους είναι η ελευθερία τους», δήλωσε ο Ακσόι.

Έλλειψη αξιοκρατίας στην Τουρκία βλέπουν οι νέοι

Σύμφωνα με την έρευνα, η Τουρκική νεολαία πιστεύει ότι στη χώρα τους εξακολουθεί να υπάρχει ευνοιοκρατία, αν θέλει να βρει κανείς δουλειά. Περίπου το 79,3% των συμμετεχόντων στην Τουρκία δήλωσαν ότι μπορούν να χάσουν μια δουλειά από κάποιον λιγότερο καταρτισμένο, αλλά με καλύτερες διασυνδέσεις…

Ενδιαφέροντα επίσης είναι τα στοιχεία για το τι σκέφτονται οι νέοι της Τουρκίας, για την πανεπιστημιακή παιδεία. Περίπου το 27,8% των νέων πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια δεν παρέχουν τα κατάλληλα εφόδια, για την εύρεση εργασίας. Η υψηλότερη αναλογία ήταν μεταξύ των ψηφοφόρων του HDP με σχεδόν 50 τοις εκατό.

Όταν ρωτήθηκαν αν μπορούν να εκφράσουν τη σκέψη τους ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίπου το 54,5 τοις εκατό των ψηφοφόρων του HDP είπαν ότι δεν μπορούν. Πρόσφατα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε την πολιτική της Τουρκίας, αναφορικά με τους περιορισμούς έκφρασης των πολιτών της, στα social media.

Η αναλογία ήταν 12,8% για τους ψηφοφόρους της CHP και 9,6% για τους νέους που ψήφισαν στο AKP. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία λειτουργούν 201 πανεπιστήμια τα 129 από τα οποία είναι κρατικά και τα 72 ιδιωτικά, ο δε πληθυσμός των Τούρκων φοιτητών ανέρχεται σε περίπου 8 εκατομμύρια.

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα