Αιφνιδιαστικά, η πραγματοποίηση της 3ης φάσης της άσκησης: «Καταιγίς 2020»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδεικτικό της σημασίας, αλλά και του συμβολισμού, που δίνεται ως προς το συγκεκριμένο 3ο σκέλος της άσκησης «Καταιγίδα» -τα δύο προηγούμενα ακυρώθηκαν- αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτή θα συμμετέχουν πλοία από όλες τις διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα εκτελέσουν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η διεξαγωγή της συγκεκριμένης, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, άσκησης έρχεται σε μία κομβική στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας τις επιθετικής τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, αλλά και εν όψει των εξελίξεων που υπάρχουν στο μέτωπο της Λιβύης, δεδομένης της ανοιχτής εμπλοκής της Τουρκίας υπέρ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και εναντίον των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

Σημειωτέον πως η άσκηση «Καταιγίδα» είναι η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στη διεξαγωγή της οποίας συμμετέχει η πλειονότητα του ελληνικού στόλου. Φέτος, όμως, η διεξαγωγή των δύο πρώτων σκελών της άσκησης ματαιώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του επικαλέστηκε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της «Καταιγίδας» και αυτό παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα της νόσου στο Πολεμικό Ναυτικό είναι σχεδόν μηδενικά.

Η άσκηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, με τμηματική έξοδο του Στόλου σε όλο το Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, που υπήρχε, θα ολοκληρωνόταν, σήμερα. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η ματαίωσή της συνδέθηκε με την επικοινωνία που υπήρξε, λίγο πριν την πρόσφατη σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, του κ. Παναγιωτόπουλου από την πλευρά της Ελλάδας και του Χουλουσί Ακάρ από την πλευρά της Τουρκίας, με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνομιλίας, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν τη ματαίωση των δύο μεγάλων ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Αιγαίο, την ελληνική «Καταιγίδα» και την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής