«Κάθε φορά που εντυπωσιάζεις, αποκτάς κι έναν εχθρό»

- in EDITORIAL, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κάθε φορά που εντυπωσιάζεις, αποκτάς κι έναν εχθρό»

Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Enrique Rojas αναφέρει πως «όσοι νιώθουν ότι αποτελούν αντικείμενο του φθόνου συναδέλφων, συμμαθητών, γειτόνων, φίλων, ακόμα και συγγενών, πρέπει να ξέρουν πως το πιο σημαντικό είναι να προφυλάσσονται, να μην εκτίθενται σε καταστάσεις, που προκαλούν και οξύνουν αυτό το συναίσθημα».

Για το τόσο ανθρώπινο ελάττωμα του φθόνου, μια παραδοσιακή ιστορία αναφέρει πως μια φορά ένα φίδι άρχισε να κυνηγάει μια πυγολαμπίδα/΄Υστερα από τρεις μέρες αδιάκοπης καταδίωξης, χωρίς δυνάμεις πια, η πυγολαμπίδα σταμάτησε και μίλησε στο φίδι:


– Μπορώ να σού κάνω μια ερώτηση;

– Δε συνηθίζω ν’ ακούω τα θηράματά μου, αλλά μια που θα σέ καταβροχθίσω, μπορείς να ρωτήσεις.

– Ανήκω στην τροφική σου αλυσίδα; “Όχι·,

– Σουύέκανα κανένα κακό;

– Όχι

– Τότε γιατί θέλεις να μέ σκοτώσεις; Αφού σκέφτηκε λίγο, το φίδι απάντησε:

– Επειδή δεν αντέχω να σέ βλέπω να λάμπεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που προκαλούμε το φθόνο και τη ζήλια των τριγύρων μας και γινόμαστε αποδέκτες μιας άσχημης συμπεριφοράς, χωρίς να υπάρχει κάποια προφανή αιτία! Δεν είναι λίγες, επίσης, οι φορές που τα σχόλια των γύρων μας όταν υλοποιούμε αυτά που ονειρευόμαστε, όταν κάνουμε πράξη αυτά που μάς εκφράζουν, θα είναι το λιγότερο επικριτικά και το μέγιστο απαξιωτικά.

Και τότε, σκεφτόμαστε ότι αυτό που καταφέρνουμε, δεν είναι αποδεκτό και μαλώνουμε άλλη μια φορά τον εαυτό μας, για την απερισκεψία μας, έστω και να ονειρευτούμε…

Και ξεκινάμε, αδύναμοι, σαν την πυγολαμπίδα, να τρέχουμε μακριά από αυτούς μάς επικρίνουν και μάς καταδιώκουν, φοβούμενοι την οργή και τα σχόλια, που προκαλούν οι πράξεις μας. Θέλει μεγάλο κουράγιο και ψυχικό σθένος να σταματήσουμε να τρέχουμε και να στραφούμε στον θηρευτή μας και να τόν αντιμετωπίσουμε κατάματα. Και αυτός, ακριβώς, είναι ο λόγος που ανταμοιβόμαστε με μια μεγάλη αλήθεια. Σοκαριστική μεν, αλλά μεγάλη: «Επειδή δεν αντέχω να σέ βλέπω να λάμπεις».

Και τότε, συνειδητοποιούμε όχι μόνο το μάταιο αυτού του κυνηγητού, αλλά και τον πραγματικό μας εχθρό. Είμαστε αυτοί που είμαστε, λάμπουμε με τον τρόπο, που φτιαχτήκαμε να λάμπουμε. Και αυτός από τον οποίο τρέχαμε να ξεφύγουμε δεν ήταν τελικά κανένας άλλος από τον ίδιο μας τον φόβο, για την επικριτική στάση του κόσμου. Και όλα αυτά, γιατί απλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως λάμπουμε !

Κάθε φορά, λοιπόν, που κάνουμε κάτι που μάς αρέσει, κάτι που μάς εκφράζει, κάτι που μάς συγκινεί, ας θυμόμαστε ότι αυτό είναι το φως μας και αν εμπιστευόμαστε το πώς φαίνεται αυτό το φως στα δικά μας μάτια, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανένα κυνηγητό από αυτούς που ενοχλήθηκαν. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν… Πάντα θα προσπαθούν να σβήσουν τη δική μας λάμψη, γιατί απλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο να αναδείξουν τη δική τους…

Γιατί ο καθένας είναι μοναδικός και δεν μπορεί να λάμψει ποτέ με τον ίδιο τρόπο, που λάμπει ο διπλανός του…!

_______________________

~ Ο Enrique Rojas είναι καθηγητής Ψυχιατρικής και Ιατρικής Ψυχολογίας στη Μαδρίτη, και Πρόεδρος του Ιδρύματος Rojas-Estapé για τους υποβαθμισμένους νέους, με διαταραχές της προσωπικότητας. 

 Πηγή:anthologion.gr

https://antikleidi.com

Διαβάστε Επίσης

Νικόλ Πασινιάν: «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη Ρωσία ή χωρίς»

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και