Αφγανιστάν: Τουλάχιστον, 5 νεκροί σε βομβιστική επίθεση, στην Γκάζνι

- in ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουλάχιστον, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ανατινάχθηκε στην πόλη Γκάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Ουαχιντουλά Τζουμαζάντα, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της ομώνυμης επαρχίας Γκάζνι, η επίθεση, με τη χρήση στρατιωτικού οχήματος που είχε παγιδευτεί με ποσότητα εκρηκτικών υλών, είχε στόχο κτίριο της υπηρεσίες πληροφοριών και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε άλλους 32.

Ο Μπαζ Μοχάμαντ Χιμάτ, ο διευθυντής του γενικού νοσοκομείου στην Γκάζνι, έκανε λόγο για επτά νεκρούς και 25 τραυματίες, «στην πλειονότητά τους στρατιωτικούς».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανέφερε απλά ότι σημειώθηκε έκρηξη, στην Γκάζνι.

Η νέα επίθεση καταγράφεται, καθώς η βία αναζωπυρώνεται στο Αφγανιστάν, παρά τη συμφωνία στα τέλη του Φεβρουαρίου μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση και προβλέπει αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, ως τα μέσα του 2021.

Την Τρίτη, επίθεση εναντίον μαιευτηρίου στην Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Σκοπός ήταν «να δολοφονηθούν μητέρες εν ψυχρώ», κατήγγειλαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργούσε το μαιευτήριο, σε ανακοίνωσή τους. 11 από τα 24 θύματα ήταν μητέρες, και μαζί τους και νεογέννητα.

Η Ουάσινγκτον προσάπτει την έφοδο στο μαιευτήριο, που έκαναν τρεις ένοπλοι – σκοτώθηκαν όλοι – στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης.

Την Πέμπτη, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ευθύνονταν για επίθεση με φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες εναντίον του στρατού του Αφγανιστάν, στην Γκαρντέζ (ανατολικά). Τουλάχιστον, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

πηγή

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής