Μάιος 31, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Γερμανία συνεχίζει την εξαγωγή όπλων, σε κράτη που στηρίζουν τους αντίπαλους, στη Λιβύη

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Γερμανία συνεχίζει την εξαγωγή όπλων σε κράτη που στηρίζουν τους αντίπαλους στη Λιβύη

Οι εξαγωγές όπλων προς χώρες που στηρίζουν τα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης συνεχίζονται. Μπορεί η κυβέρνηση της Γερμανίας να φιλοξένησε τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, πριν από λίγους μήνες, ωστόσο αυτό δεν τήν εμπόδισε από το να εγκρίνει εξαγωγές όπλων αθροιστικής αξίας 331 εκατομμυρίων ευρώ, σε χώρες που κατηγορούνται πως υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα της βόρειας Αφρικής, όπως προκύπτει από την απάντηση, που έδωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας, σε ερώτηση, που κατέθεσε βουλευτής στην Μπούντεσταγκ. Ειδικότερα, μεταξύ της 20ής Ιανουαρίου και της 3ης Μαΐου, εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων αξίας 308,2 εκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Αίγυπτο, διευκρίνισε το υπουργείο στην απάντησή του, που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 15,1 εκατ. ευρώ στην Τουρκία και 7,7 εκατ. δολαρίων, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στον «αέρα» το εμπάργκο όπλων;

Υπενθυμίζεται πως, όταν η γερμανική κυβέρνηση φιλοξένησε τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τον Ιανουάριο, οι χώρες που εμπλέκονται υποσχέθηκαν πως θα έπαυαν να εφοδιάζουν τις αντιμαχόμενες, πλευρές με όπλα και μαχητές. Όμως οι ροές όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται προς την εμπόλεμη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη – και υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη – Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ). Η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δύο πλευρές μάχονται για την εξουσία στη πετρελαιοπαραγωγική Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι με μια εξέγερση, που υποστηρίχθηκε από το NATO. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2019, όταν ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να κυριεύσουν την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ώστε η προσοχή να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε Επίσης

Αναβολή στη σύνοδο κορυφής των G7, από τον Ντόναλντ Τραμπ

Την απόφασή του να αναβάλει τη σύνοδο κορυφής