Το όνειρο της “Γαλάζιας Πατρίδας” και η αναβίωση της “Οθωμανικής αυτοκρατορίας”

- in MEDIA

Καταιγιστικές εξελίξεις, όπως φαίνεται, θα έχουμε τους αμέσως επόμενους μήνες, μετά και τον επίσημο διορισμό του γνωστού θεωρητικού της συμφωνίας για την ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, Ναυάρχου ε.α Cihat Yaycı ως κύριου συμβούλου του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην Αρχηγός του τουρκικού ΠΝ Ναύαρχος ε.α. C. Yayci, διορίστηκε στη διοίκηση του Γενικού Επιτελείου ως σύμβουλος. Ο διορισμός αυτός σημαίνει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για “επίθεση” στην Α.Μεσόγειο, στην οποία διακυβεύονται πλέον τεράστια συμφέροντα σε σχέση με την ΑΟΖ της χώρας, με τη Λιβύη, αλλά και με την Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα.

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται, κατά τα εικότα, για άκρως προκλητικές κινήσεις στην περιοχή κάτω από την Ρόδο – τα νότια της Κρήτης, σε μια προσπάθεια να πετύχουν τα σχέδιά τους, χωρίς να απαιτηθεί καμία ρήξη κυρίως με την Ελλάδα. Η διατράνωση της τουρκικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ κατά της Ελλάδος, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας σε συνδυασμό με την αίτηση έκδοσης άδειας της τουρκικής κρατικής εταιρείας TRAO στη Λιβύη για εξορύξεις στην ΑΟΖ, μάς προειδοποιούν για μια τουρκική πρόκληση… διαστάσεων, το τρέχον διάστημα. Αυτή είναι η κύρια επιδίωξή τους, αλλά δεν πρόκειται να ευοδωθούν τα σχέδιά τους σε καμιά περίπτωση, αφού οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις “οργώνουν” Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο από αέρος και θαλάσσης, με σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε τουρκικής ενέργειας. Κατά πολλούς, στη δεκαετία του 2020, ο τουρκικός στρατός θα δραστηριοποιηθεί ενεργά σε έναν ευρύ άξονα, που ξεκινά από το Levant έως το Κέρας της Αφρικής, το Κατάρ και το Βόρειο Ιράκ, Αν.Μεσόγειο, καθοδηγούμενος από αυτόχθονες συνιστώσες της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής ελίτ. Τη δεκαετία του 1990, το στρατιωτικό δόγμα της Άγκυρας βασίζονταν σε δύο βασικούς πυλώνες.

Πρώτον, υπήρχε η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική η χαραχθείσα από τον τότε Αρχηγό του Επιτελείου (1998 – 2002) Στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Ο κύριος πυλώνας του δόγματος ήταν η στρατηγική της «ενεργητικής αποτροπής», που προβλέπει τη χρήση πολεμικής βίας, για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας στην πηγή τους.

Ο δεύτερος πυλώνας ήταν το στρατιωτικό-γεωστρατηγικό δόγμα των «2+ πολέμων».

Οι «δύο πόλεμοι» αφορούν σε ταυτόχρονη ένοπλη σύγκρουση στα ανατολικά και δυτικά μέτωπα (Ελλάδα), ενώ το «μισό» μέτωπο αφορά σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κατά του PKK (Τουρκικό Κέντρο Στρατηγικής Έρευνας MFA, 1996).

Οι διασυνοριακές εκστρατείες της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ, η στρατιωτική «φιλονικία» με την Ελλάδα στο Αιγαίο, και η πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στη Συρία του Χαφέζ αλ-Άσαντ για την εκδίωξη του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ακολουθούσε τις προαναφερθείσες αντιλήψεις. Τη δεκαετία του 1990, η Άγκυρα ήθελε επίσης να χρησιμοποιήσει ενεργά τη στρατιωτική της δύναμη. Τώρα, η Τουρκία δείχνει ένα τεράστιο πολιτικο-στρατιωτικό ενδιαφέρον σε έναν ευρύτερο άξονα και οι ένοπλες δυνάμεις της βασίζονται σε μια αξιόλογη αμυντική βιομηχανία. Εκτός αυτού, η στρατιωτική ελίτ της δεκαετίας του 1990 έχει αντικατασταθεί από συντηρητικές κυβερνήσεις του Κόμματος του ΑΚΡ. Κατά συνέπεια, η τουρκο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία ακυρώθηκε και μετατράπηκε στην αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Κατάρ.

Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι από μια τέτοια στρατηγική. Οι προκεχωρημένες βάσεις υποστηρίζουν επικερδείς στόχους και εχθρικές προθέσεις και μια εκστρατευτική στρατιωτική στάση σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στην οικονομία, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η Τουρκία να εμπλακεί σε ατελείωτους υβριδικούς και proxy war πολέμους, μεταξύ πολλών άλλων προκλήσεων. Ωστόσο, σήμερα, η στρατιωτική πολιτική της Άγκυρας ως προς τις προωθούμενες στρατιωτικές βάσεις δεν είναι συναλλακτική. Αντίθετα, ο τουρκικός «στρατιωτικός ακτιβισμός», είναι εκεί, για να μείνει για μεγάλο διάστημα, αναφέρει το jamestown.org.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, ετοιμάζονται για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γι΄ αυτό ως Ελλάδα, οφείλουμε να είμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να τούς αποκρούσουμε!…

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε Επίσης

Νικόλ Πασινιάν: «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη Ρωσία ή χωρίς»

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και