Μούσμουλα: Οι ωφέλειες στην υγεία μας

- in ΥΓΕΙΑ, ΦΥΣΗ
Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο φρούτο, που τα παιδιά λατρεύουν να τό τρώνε ! 

Όπως και να ‘χει τα μούσμουλα είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, που φυτεύεται εύκολα στον κήπο μας. Δεν βοηθάει μόνο στην υγεία ενός ανθρώπου, αλλά και στην εξωτερική του εμφάνιση. Όμως, λίγοι γνωρίζουν τις θρεπτικές άξιες των μούσμουλων.  Παρουσιάζουμε ακολούθως τα οφέλη, που έχουν τα μούσμουλα στην υγεία μας. Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα, που πρέπει να προσέξουμε, αφού τα μούσμουλα, την ίδια στιγμή που μάς κάνουν καλό, μπορούν και να μάς επιβαρύνουν, αν δεν τά καταναλώσουμε σωστά. 

Τα οφέλη των μούσμουλων

  1. Είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. 100 γραμμάρια μούσμουλα περιέχουν μόνο 47 θερμίδες. 
  2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πηκτίνη. Η πηκτίνη είναι μια ουσία, η οποία διατηρεί την υγρασία του παχέος εντέρου, κατά τη διάρκεια διάφορων λειτουργιών και δρα ως υπακτικό. Ήτοι, τα μούσμουλα υποβοηθούν στην αντιμετώπιση της δισκοιλιότητας. Τέλος, προστατεύουν το παχύ έντερο από διάφορες τοξικές ουσίες.
  3. Τα μούσμουλα είναι πηγή βιταμίνης Α. Συγκεκριμένα, περιέχουν 1528 IU τα 100 γραμμάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μούσμουλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Α, βοηθάει στην ομορφιά του δέρματος, ενώ προστατεύει και τους πνεύμονες. Η βιταμίνη Α βοηθάει στη σωστή λειτουργία των οφθαλμών και στην οδοντική  υγεία. 
  4. Τα φρέσκα φρούτα γενικότερα, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα μούσμουλα δέ είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες Β-6, νιασίνη και βιταμίνη C.
  5. Φυσικά, τα μούσμουλα εμπεριέχουν και μέταλλα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε κάλλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και ασβέστιο. Το κάλλιο ωφελεί την επιδερμίδα, αλλά και την καρδιά, ενώ το μαγγάνιο έχει αντιοξειδωτική δράση. Τέλος, ο σίδηρος βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  6. Τα μούσμουλα, βοηθούν ιδιαίτερα στην απώλεια βάρους, όχι μόνο επειδή έχουν λίγες θερμίδες, αλλά επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κόβουν την όρεξη.
  7. Τα φύλλα της μουσμουλιάς, μπορούν να βοηθήσουν σε δερματικές φλεγμονές, στο κρυολόγημα και στην καταπολέμηση των ηπατικών διαταραχών.
Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Photo via: iloveithaki.gr

 

Πώς μπορούν να φανούν επιβλαβή; 

Τα μούσμουλα κρύβουν μερικές παγίδες, που οφείλουμε να γνωρίζουμε, για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Διαβάστε παρακάτω:

  1. Αναφέραμε πιο πάνω, ότι τα φύλλα της μουσμουλιάς μπορούν να καταναλωθούν σαν αφέψημα και να κάνουν καλό σε δερματικές φλεγμονές, στο κρυολόγημα, αλλά και στην καταπολέμηση των ηπατικών διαταραχών. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα του συγκεκριμένου αφεψήματος, θα μπορούσε να προκληθεί στον οργανισμό μας, τοξική μυοπάθεια, η οποία είναι μια σοβαρή μυική αδυναμία. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε, ότι, αν καταναλωθεί το συγκεκριμένο αφέψημα σε μεγάλη ποσότητα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, που παίρνουμε το ίδιο χρονικό διάστημα.
  2. Τα κουκούτσια των μούσμουλων δεν πρέπει να καταναλωθούν, διότι είναι πλούσια σε τοξικά αλκαλοειδή. Έτσι, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει εμετό, δυσκολία στην αναπνοή και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Photo via: medlabgr.blogspot.com

Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τα μούσμουλα; 

Τα μούσμουλα επειδή είναι ευαίσθητο σαν φρούτο, η επεξεργασία μπορεί και να τό κάνει να χάσει την νοστιμιά του. Μπορείτε όμως να τό επεξεργαστείτε, φτιάχνοντας μια υπέροχη μαρμελάδα. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε ένα τσάι, από τα φύλλα της μουσμουλιάς.

Μούσμουλα: Ποιες ασθένειες καταπολεμούν αλλά & τι πρέπει να προσέξουμε για την υγεία μας

Photo via: akispetretzikis.com

* Το άρθρο δεν αναπληρώνει την επιστημονική γνώμη.

Διαβάστε Επίσης

Νικόλ Πασινιάν: «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη Ρωσία ή χωρίς»

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και