Αν ψάχνεις τον γάιδαρο, σκέψου σαν γάιδαρος – (OSHO)

- in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχει μια ιστορία από τη ζωή του Νασραντίν.
Έχασε το γάιδαρό του – κι αυτός ο γάιδαρος ήταν η μοναδική του περιουσία. Τόν έψαχνε σε όλο το χωριό.
Όλοι οι χωρικοί έψαχναν μαζί του, μα δεν κατάφεραν να τόν βρουν. Τότε οι άνθρωποι είπαν πως ήταν ιερός μήνας, ότι περνούσαν πολλοί προσκυνητές από το χωριό κι ότι μπορεί ο γάιδαρος να τούς ακολούθησε. Αλλιώς, αφού είχαν ψάξει όλο το χωριό και δεν τόν είχαν βρει, ο Νασραντίν έπρεπε να αποδεχθεί ότι ο γάιδαρος είχε χαθεί.
Ο Νασραντίν όμως είπε ότι θα έκανε μια τελευταία προσπάθεια να τόν βρει. Στάθηκε λοιπόν ακίνητος κι έκλεισε τα μάτια του. Ύστερα έσκυψε κι άρχισε να περπατάει στα τέσσερα. Περπάτησε σε όλο το σπίτι κι ύστερα στον κήπο και τελικά έφτασε σε ένα μεγάλο λάκκο, όπου είχε πέσει ο γάιδαρος. Οι φίλοι του τόν ρώτησαν έκπληκτοι τι κόλπο ήταν αυτό.
Ο Νασραντίν είπε: «Σκέφτηκα πως αφού δεν μπόρεσε ο άνθρωπος να βρει τον γάιδαρο, τότε δεν ήταν αυτό το κλειδί, για να τόν βρω. Για να βρω το γάιδαρο, έπρεπε να γίνω γάιδαρος. Έτσι, άρχισα να νιώθω σαν γάιδαρος κι έλεγα: Αν ήμουν γάιδαρος που ψάχνει να βρει ένα γάιδαρο, πού θα κοίταζα; Μόλις σκέφτηκα μ’ αυτόν τον τρόπο, άρχισα να περπατάω στα τέσσερα. Δεν ξέρω πώς βρήκα το μέρος, όταν όμως άνοιξα τα μάτια μου, είδα πως είχα φτάσει στο λάκκο. Και νάτος ο γάιδαρός μου!».

Κρυμμένα Μυστήρια
OSHO

Εικόνα:
Εικονογράφηση του Ράϊαν Μπέρκλεϋ, αυτοδίδακτου εικονογράφου από το Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ. Είναι γνωστός για τα λεπτομερή σκίτσα ‘εξελιγμένων’ ζώων και την επηρεασμένη από ποπ και κόμικ τεχνική του.

Διαβάστε Επίσης

Νικόλ Πασινιάν: «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με τη Ρωσία ή χωρίς»

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και