Σεπτέμβριος 29, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΕ σε ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και υπό όρους με την Αλβανία

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΕΕ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και υπό όρους με την Αλβανία

Οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και, υπό όρους, με την Αλβανία, όπως ανέφεραν -χθες- στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι πρεσβευτές των χωρών στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να επικυρωθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Στα τέλη της εβδομάδας, θα υποβληθεί στους αρχηγούς κρατών, ώστε να δώσουν εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα εγκριθεί σε επόμενη σύνοδο κορυφής, όπου και θα αποφασιστεί και η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, ο δρόμος προς την ένταξη θα είναι δυσκολότερος για την Αλβανία, επειδή Γερμανία και Ολλανδία ζητούν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις εκλογικές διαδικασίες της, να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη και να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

«Το πράσινο φως των χωρών-μελών θα ελαφρύνει το κλίμα για τη σύνοδο των Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου στο Ζάγκρεμπ, αν μπορέσει να γίνει», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης. Προειδοποίησε επίσης ότι η ενταξιακή διαδικασία θα πάρει χρόνια.

Πηγή: AΠΕ

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα