Ο κλέφτης και η μητέρα του – (ΑΙΣΩΠΟΣ)

- in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μιά φορά, πιάσανε έναν ληστή και τ;oν καταδικάσανε σε θάνατο με απαγχονισμό, γιατί καθώς έκλεβε προσπάθησε κάποιος να τον εμποδίσει κι εκείνος τον σκότωσε. Οπότε καταδικάστηκε και για φόνο, όχι μόνο για τις κλοπές που είχε κάνει. 

Εκεί που ήταν έτοιμος να ανεβεί στην κρεμάλα, μπροστά στα βλέμματα πλήθους κόσμου που παρακολουθούσε, ήρθε η μητέρα του και έκλαιγε, φωνάζοντας: “καημένο μου παιδί, τί σού έμελλε να πάθεις”. 

Τότε, ο μελλοθάνατος ληστής της είπε : “Πλησίασε μάνα, να σού πώ στο αυτί κάτι, προτού ξεψυχήσω”. Η μητέρα φυσικά πλησίασε, και ο μελλοθάνατος κλέφτης τής απέκοψε, με μιά δαγκονιά το αυτί. Ο κόσμος όλος που παρακολουθούσε τη σκηνή έμεινε κατάπληκτος, και ζήτησαν να μάθουν, γιατί τό έκανε αυτό.  

Τότε, ο κλέφτης είπε: “Ακούστε ολόκληρη την ιστορία μου, σαν θέλετε να τό μάθετε. Όταν πήγα μικρός στο σχολείο, στην πρώτη τάξη ακόμα έκλεψα μία δέλτο (πινακίδα που έγραφαν). Και αυτή τότε, η μάνα μου που βλέπετε, δεν μέ χτύπησε ούτε μέ μάλωσε, μού είπε και “μπράβο ! Μόνο πρόσεξε να μην τό μάθει κανείς”.  

Στη δευτέρα τάξη έκλεψα ένα ρούχο: πάλι αυτή, η μάνα μου, δεν με μάλωσε, μου είπε και “μπράβο, μόνο να μην το μάθει κανείς”. Σε κάθε τάξη, που πήγαινα στο σχολείο, έκλεβα όλο και μεγαλύτερα πράγματα, κι αυτή, η μάνα μου που βλέπετε, χαιρόταν.  

Σαν τελείωσα το σχολείο, τό είχα πια καμάρι μου να κλέβω και να μη μέ πιάνουνε. Έφτασα να ζω μονάχα με την κλεψιά.  

Έτσι έφτασα να κάνω και φόνο, που γι’ αυτό μέ πιάσατε και θα μέ κρεμάσετε.  

Γι’ αυτό τής αξίζει που τής έκοψα με τα δόντια μου το αυτί, για να θυμίζει το κομμένο αυτί πόσο κακό μού έκανε, όταν πρωτοέκλεψα μια παλιοπινακίδα και αντί να μέ μαλώσει, μού είπε “μπράβο”! 

Όπως τής έκοψα τώρα το αυτί έτσι και αυτή έπρεπε να έκοβε το κακό στη ρίζα του, όσο ήταν καιρός”.  

ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ 

ΠΗΓΗ : wikipedia

 

Logo

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία έστειλε F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, για να βομβαρδίσουν τους Αρμένιους

Οι Αζέροι Τούρκοι σκοτώνουν παιδιά… «Αυξάνονται τα θύματα