Μάρτιος 28, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χ. Ακάρ: «Θα ενεργοποιήσουμε τους S-400»

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χουλουσί Ακάρ: Θα ενεργοποιήσουμε τους S-400

Την προσήλωση της Άγκυρας στα σχέδια της να προχωρήσει κανονικά την ενεργοποίηση των ρωσικών συστημάτων αεροάμυνας S-400, παρά τη διαμάχη με την Ουάσιγκτον και ενώ ζητά τα αμερικανικά Patriot, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. Σε συνέντευξή του, χθες, στο CNN Türk, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως η Τουρκία θα ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα.

«Έχουμε παραλάβει τους S-400, τούς φέραμε στην Τουρκία, η εγκατάσταση και η εκπαίδευση συνεχίζονται. Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν, όπως έχουν σχεδιαστεί», είπε και έδωσε χρονικό ορίζοντα την άνοιξη, για την εγκατάσταση.

Η Τουρκία παρέλαβε τις πρώτες συστοιχίες S-400, τον περασμένο Ιούλιο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Ουάσιγκτον, που ανέστειλε τη συμμετοχή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.

«Δεν θα έπρεπε να λαμβάνουμε μέτρα, όταν υπάρχει απειλή για τη χώρα μας», διερωτήθηκε ο Ακάρ και τόνισε πως «η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα και έτσι πρέπει να τό δουν όλοι».

Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε επίσης πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Τουρκία, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στην Ιντλίμπ της Συρίας, παρατάσσοντας συστοιχίες Patriot στα σύνορα.

«Αν υπήρχαν θετικές εξελίξεις και εποικοδομητική προσέγγιση στην αρχή των συνομιλιών, φυσικά, θα είχαμε αγοράσει Patriot. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε επιπλέον συστήματα αεροάμυνας, οι διαπραγματεύσεις μας για τα Patriot συνεχίζονται», είπε ο Ακάρ.

Στο μεταξύ, χθες, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση διατύπωσε αυτό το αίτημα για την ανάπτυξη Patriot, στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Όπως είπε το αίτημα αυτό διατυπώθηκε «πρόσφατα», αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

Προηγήθηκε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στο Bloomberg πως η Τουρκία έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα στις ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από