Μάρτιος 28, 2024
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συρία: Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στην Ιντλίμπ, σε αεροπορική επιδρομή

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συρία: Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στην Ιντλίμπ από αεροπορική επιδρομή
Κατά το υπουργείο Άμυνας της χώρας, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή, κοντά στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες και δεν διασαφηνίζεται, αν η αεροπορική επιδρομή έγινε από δυνάμεις του Άσαντ ή ρωσικές.

Ιντλίμπ: Ρωσική αεροπορική επιχείρηση κατά του τουρκικού πυροβολικού - Τι καταγγέλλει η Μόσχα;
Ιντλίμπ: Ρωσική αεροπορική επιχείρηση κατά του τουρκικού πυροβολικού - Τι καταγγέλλει η Μόσχα
Πηγή: AP Photo

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Τουρκία ότι παρέχει υποστήριξη με το πυροβολικό της στους αντάρτες, που μάχονται εναντίον του συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αντάρτες για ελάχιστο διάστημα κατάφεραν να σπάσουν την γραμμή άμυνας του κυβερνητικού στρατού, στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Η ρωσική αεροπορία, σύμφωνα με το  υπουργείο Άμυνας, πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών, σε δύο περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ στις οποίες διείσδυσαν, δίνοντας τη δυνατότητα στον συριακό κυβερνητικού στρατό να αντικρούσει τις επιθέσεις.

«Για να μην επιτραπεί η διείσδυση σε βάθος επί του συριακού εδάφους των ανταρτοσυμμοριτών, με παράκληση της συριακής στρατιωτικής διοίκηση, αεροσκάφη Su-24 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν τις ομάδες των τρομοκρατών, που κατάφεραν να διεισδύσουν, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στα συριακά στρατεύματα να αποκρούσουν επιτυχώς τις επιθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Κέντρου, για την εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι καταστράφηκαν ένα άρμα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα και πέντε οχήματα των ανταρτών, που ήταν εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι από τις βολές του τουρκικού στρατού τραυματίσθηκαν τέσσερις Σύροι στρατιώτες και εν συνεχεία, αφού έληξε η σύγκρουση και η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά διαπίστωσε τη δράση του τουρκικού πυροβολικού, σταμάτησαν να βάλουν με πυρά.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι σκοτώθηκαν δύο στρατιωτικοί και ως αντίποινα «εξουδετερώθηκαν» 50 Σύροι στρατιώτες. 

Πριν από λίγες ημέρες άλλοι 13 Τούρκοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε συριακές επιθέσεις και ο Ερντογάν απείλησε ότι η Άγκυρα θα πλήξει τις συριακές δυνάμεις «οπουδήποτε» στη Συρία, εάν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, είπε ότι οι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν στο Ιντλίμπ, για «να αποκαταστήσουν την ειρήνη και να διαχειριστούν τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» σκοτώθηκαν από μια «επίθεση, που διέπραξε το συριακό καθεστώς».

RT
@RT_com
 

: air force struck that attacked govt forces in , helped repel – defense ministry

MORE: https://on.rt.com/abdf 

 

Embedded video

RT
@RT_com

UPDATE: militants were supported by that shelled the ’s positions. Yet, the Turkish forces stopped the artillery barrage after Moscow contacted Ankara – MoD

MORE: https://on.rt.com/abdf 

Embedded video

Συζητήσεις για ρωσοτουρκικές περιπολίες

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως μια νέα φάλαγγα με τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό διέσχισε τα σύνορα με τη Συρία, μέσω του σημείου ελέγχου Καφρ Λουσέιν, στη βόρεια Ιντλίμπ, την ώρα που η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών. Οι περιπολίες εξετάζονται ως ένας τρόπος, προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την ανακοπή της εξόδου αμάχων από αυτή τη συριακή περιοχή, όπως δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, μία ημέρα αφότου η Άγκυρα απείλησε με στρατιωτική δράση για την απώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Al Hadath, η τουρκική φάλαγγα αποτελείται από 80 μονάδες, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ειδικών φορτηγών. Η φάλαγγα διέρχεται μέσω των βόρειων τμημάτων της επαρχίας Ιντλίμπ.

4 Photos: Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν τα περίχωρα του Χαλεπιού
– Πηγή: AP / SANA
1 of 4
4 Photos: Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν τα περίχωρα του Χαλεπιού
– Πηγή: AP / SANA
2 of 4
4 Photos: Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν τα περίχωρα του Χαλεπιού
– Πηγή: AP / SANA
3 of 4
4 Photos: Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν τα περίχωρα του Χαλεπιού
– Πηγή: AP / SANA
4 of 4

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν άλλες τρεις θέσεις παρατήρησης στη βόρεια Ιντλίμπ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 39. Ένα από αυτά τα τρία παρατηρητήρια βρίσκεται κοντά στον διεθνή αυτοκινητόδρομο, που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.

Το Al Hadath προσθέτει πως 2.535 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού έφθασαν στη Συρία από την Τουρκία αυτό τον μήνα, ενώ το τουρκικό σύνταγμα που έχει σταλεί στη βόρεια Συρία αυτό τον μήνα περβιλαμβάνει 7.300 στρατιωτικούς.

Πρόοδος με Ρωσία

Στο μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία δεν ήταν «εντελώς χωρίς αποτέλεσμα». Οι συζητήσεις σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν κατέληξαν σε τελικό συμπέρασμα, είπε.

«Η Ρωσία διατήρησε τη θέση που είχε από την αρχή πως η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ και να εκκενώσει τα παρατηρητήριά της. Η απόσυρση από την Ινλτίμπ ή η εκκένωση των παρατηρητηρίων δεν βρίσκονται στην ατζέντα», σημείωσε.

«Πολλά συζητούνται. Για παράδειγμα, η διασφάλιση της ασφάλειας μέσω Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας και η διεξαγωγή κοινών περιπολιών μπορούν να είναι δυνατές», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα αναμένουν από τους προέδρους τους να «τελειώσουν το θέμα».

Η Τουρκία η οποία υποστηρίζει αντάρτες που προσπαθούν να εκδιώξουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απείλησε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ προκειμένου να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις, που προωθούνται στην Ιντλίμπ, εκτός αν αποσυρθούν, μέχρι τα τέλη του μήνα. Χθες, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ είναι «θέμα χρόνου».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση με τη Ρωσία στις συνομιλίες τους για την Ιντλίμπ, αλλά αυτές δεν έχουν φθάσει ακόμη τα επιθυμητά επίπεδα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να μάς επιβάλλουν έναν χάρτη, ανταλλάξαμε έγγραφα που παρουσιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Άσαντ, έχει πει πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ θα ήταν «το χειρότερο σενάριο» και πως η Ρωσία θα εργαστεί, προκειμένου να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης εκεί. Το Ιράν, που υποστηρίζει επίσης τον Άσαντ, έχει πει πως είναι έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη.

Ο αξιωματούχος είπε πως η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Τεχεράνη, στις αρχές του ερχόμενου μήνα, για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη Συρία, περιλαμβανομένων των εξελίξεων, στην Ιντλίμπ. Μια ρωσική αντιπροσωπεία ενδέχεται να έρθει στην Άγκυρα νωρίτερα, προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στην Ιντλίμπ, είπε.

Ωστόσο…

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας 

Η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι συνδράμει τους τρομοκράτες, στην Ιντλίμπ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι παρέχει υποστήριξη με το πυροβολικό της στους αντάρτες, που μάχονται εναντίον του συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αντάρτες για ελάχιστο διάστημα κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας του κυβερνητικού στρατού στην επαρχία της Ιντλίμπ, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία

Η ρωσική αεροπορία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών, σε δύο περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ στις οποίες διείσδυσαν, δίνοντας τη δυνατότητα στον συριακό κυβερνητικού στρατό να αντικρούσει τις επιθέσεις.

«Για να μην επιτραπεί η διείσδυση σε βάθος επί του συριακού εδάφους των ανταρτοσυμμοριτών, με παράκληση της συριακής στρατιωτικής διοίκηση, αεροσκάφη Su-24 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν τις ομάδες των τρομοκρατών, που κατάφεραν να διεισδύσουν, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στα συριακά στρατεύματα να αποκρούσουν επιτυχώς τις επιθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρωσικού Κέντρου, για την εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι, καταστράφηκαν ένα άρμα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα και πέντε οχήματα των ανταρτών, που ήσαν εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι από τις βολές του τουρκικού στρατού τραυματίσθηκαν τέσσερις Σύροι στρατιώτες και εν συνεχεία, αφού έληξε η σύγκρουση και η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά διαπίστωσε τη δράση του τουρκικού πυροβολικού, σταμάτησαν να βάλουν με πυρά.

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από