Η FAZ για ΑΟΖ, Λιβύη, Τουρκία και υποθαλάσσιο αγωγό EastMed

- in MEDIA
Τι γράφει η FAZ για ΑΟΖ, Λιβύη, Τουρκία και υποθαλάσσιο αγωγό EastMed

Στην ένταση στα ελληνοτουρκικά, στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα το 2015, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέλαβε τα καθήκοντά του εν μέσω απειλών και προσπαθειών εκβιασμού.

»Η Ελλάδα του Μητσοτάκη θεωρείται αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ, και όχι μόνο, για να ξανακερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των χρηματαγορών.

»Στις αρχές του χρόνου, ωστόσο, ο Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος.

»Λίγες μέρες μετά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι κανείς στην ΕΕ δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας», αναφέρει σε ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως παρατηρεί η FAZ, «δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στο διεθνές δίκαιο, για να βρει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περίεργη.

»Γιατί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη υπάρχουν, εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, κι άλλα ελληνικά νησιά, των οποίων την ύπαρξη αγνοεί η το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

»Η Άγκυρα κάνει λόγο για τη “γαλάζια πατρίδα” της Τουρκίας.

»Το ότι και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει κι αυτή μια “γαλάζια πατρίδα” δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο», γράφει η FAZ, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την επίμαχη συμφωνία «άκυρη» και «γεωγραφικά γελοία».

Για τον λόγο αυτό, αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει δράση σε όλα τα επίπεδα, από την ΕΕ ως τον ΟΗΕ, και είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, κάτι που δεν έγινε, αν και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει τη θέση της ΕΕ, περί ακυρότητας της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

«Μέχρι να κατασκευαστεί ο EastMed…»

Σύμφωνα με το άρθρο, αιτία της τουρκικής στάσης είναι «τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, μερικά από τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν, ενώ για άλλα, όπως νοτίως της Κρήτης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν.

»Αν μια μέρα επιβεβαιωθούν και μπορούν έπειτα να αξιοποιηθούν, η Τουρκία θα ήθελε να έχει μερίδιο».

Με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα είναι σαν να λέει σε διπλωματικό επίπεδο:

«Τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς εμάς ή ακόμη και εναντίον μας, στην ανατολική Μεσόγειο!».

Εντούτοις, παρατηρεί το άρθρο, μένει να φανεί κατά πόσο τα ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, είναι αξιοποιήσιμα βάσει της σημερινής τεχνολογίας και των τιμών στην αγορά.

«Θα μπορούσε όχι μόνο η Άγκυρα να έχει κάνει το λογαριασμό, χωρίς να λάβει υπόψιν την αγορά.

»Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά αλλού πιο εμφανές από τη συμφωνία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, για τον αγωγό EastMed».

Όπως παρατηρεί η FAZ, «η μεσογειακή γραμμή θα έχει μήκος σχεδόν 1.900 χλμ. ενώ ο αγωγός Nordstream 2 έχει μήκος 1.230 χλμ και ο ρωσοτουρκικός αγωγός Turkstream έρχεται στα 930 χλμ.

»Ενώ στον Turkstream οι σωληνώσεις τοποθετούνται σε μέγιστο βάθος 2.200 μέτρων και στη Βαλτική Θάλασσα σε πολύ πιο αβαθή ύδατα, υπάρχουν περιοχές μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, που φτάνουν σε βάθος έως και 3.000 χιλιόμετρα».

Ο σχολιαγράφος σημειώνει επίσης ότι «μέχρι να καταστεί σαφές, αν ο EastMed καταρχήν κατασκευαστεί, η Τουρκία και η Ελλάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες, για να βαθύνουν κι άλλο τη μεταξύ τους διαμάχη».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε Επίσης

Βραζιλία: Πατέρας έδωσε 2 ευρώ σε άστεγο, για να κάψει το πτώμα της κόρης του…

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από