Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη και ερευνητικό σκάφος, συνοδεία πολεμικών ανοιχτά της Κρήτης…

- in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ετοιμάζεται για γεωτρήσεις με τις «ευλογίες» του Βερολίνου σε βάρος της 
χώρας μας...!

O κύβος ερρίφθη και η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις περιοχές, που έχει συμφωνήσει με την αφρικανική χώρα…!

Την ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι στέλνει στρατό στη Λιβύη, για να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές, που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, «υπογράψαμε με τη Λιβύη μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση, ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δύο χωρών». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε ότι «εντός του 2020 θα ξεκινήσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές, που έχουμε συμφωνήσει με τη Λιβύη. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το “Ορούτς Ρέις” θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες».

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις, για να εκπαιδεύσει στρατεύματα που παραμένουν πιστά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Σάρατζ, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη.

Η ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν έρχεται λίγο πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα συναντήσει τους ηγέτες Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας και Ιταλίας με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο αγωγός EastMed και η «απειλή» Ερντογάν

Η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν ότι «στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση, ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών» είναι σαφές πως αφορά και τον αγωγό EastMed, την έναρξη κατασκευής του οποίου υπέγραψαν πρόσφατα οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την Ιταλία να επικροτεί τη δημιουργία του αγωγού. Και αυτό, διότι ο αγωγός EastMed, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα περάσει από τις περιοχές, που ο Ερντογάν έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.

Δείτε στον χάρτη τη χάραξη, που αναμένεται να έχει ο EastMed:

Και τον χάρτη που έχει δημοσιεύσει η Τουρκία και περιλαμβάνει τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη:

Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ερντογάν, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα προβάλει σθεναρή αντίσταση στην κατασκευή του EastMed, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και την -παράτυπη- συμφωνία που έχει συνάψει με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο.


Eίναι ή όχι διεθνώς απομονωμένη τελικά η Τουρκία; (BINTEO)

Του Νικόλα Ζαννέττου 

Είναι ή όχι τελικά η Τουρκία διεθνώς απομονωμένη, μία άποψη που εκφράστηκε σε αρκετές περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση; Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη σε σχέση με την επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή για τη Λιβύη, δείχνει αρκετά πράγματα, που αναλύονται το τελευταίο 24ωρο.

Η επιχειρηματολογία της «απομόνωσης»

Σε διαφορετικές περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση έκανε τέτοιες αναφορές. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία συνέδεσε την άρνηση της Άγκυρας να διαπραγματευτεί το κυπριακό, την παραβατική της συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τη συγκρουσιακή της ρητορική, ερμηνεύοντας τα ως συμπεριφορές που καταδεικνύουν τη διεθνή της απομόνωση. Έκτοτε, η Τουρκία προχώρησε σε μια σειρά από άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων S-400 χωρίς ουσιαστικό κόστος από τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία.

Μετά από ένα τουρ αστραπή σε κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης που είχε με το άλλο αντιμαχόμενο μέρος της Λιβύης, τον Στρατάρχη Χαφτάρ στη Βεγγάζη, ο Νίκος Δένδιας δήλωνε πως η διπλωματική εκείνη εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα «η Τουρκία να είναι πιο απομονωμένη από ποτέ».

Η Τουρκία όμως, ήταν παρούσα στην πρώτη αποτυχημένη απόπειρα της Μόσχας, για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ως μεσολαβήτρια χώρα, ενώ την Κυριακή θα είναι στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η Ελλάδα, δεν έλαβε πρόσκληση.

«Η Τουρκία δεν έχει φίλους»

Σημερινό άρθρο του πρακτορείου Bloomberg υποστηρίζει ότι η Λιβύη είναι τρανή απόδειξη γιατί η Τουρκία έχει ξεμείνει από «φίλους». Την τελευταία δεκαετία ανέφερε, χάλασε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εξόργισε την Αίγυπτο του Σίσι, υπέσκαψε τη Συρία του Άσαντ υποστηρίζοντας τους αντάρτες και εισβάλλοντας τρεις φορές ενώ ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμαχώντας με το Κατάρ. Σήμερα λέει υποστηρίζει στρατιωτικά την Κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς τα Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία υποστηρίζουν την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ. Η εξωτερική πολιτική της, αναφέρει το άρθρο, δημιουργεί προβλήματα με όλους της τους γείτονες, συνδέοντας το με το απολυταρχικό ισλαμιστικό καθεστώς που έχει δημιουργήσει επί των ημερών του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια στο εν λόγω άρθρο, καμία αναφορά δεν γίνεται στα όσα η Τουρκία κάνει στην Κύπρο και το Αιγαίο, ούτε για τις παραβιάσεις, ούτε για τις αμφισβητήσεις. Αντιθέτως υιοθετεί μάλιστα το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως γεγονός και αναφέρει ότι Τουρκία-Λιβύη μοιράζονται πλέον και θαλάσσια σύνορα.

Άλλωστε όπως ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και έμπειρος διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος ανέφερε χθες, η Ελλάδα πλέον δύσκολα θα απαλλαγεί από εκείνη τη συμφωνία, με ό τι και αν αυτό συνεπάγεται.

Τι λένε διεθνολόγοι στην Κύπρο;

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση οι διεθνολόγοι Άννα Προκοπίου και Ζήνωνας Τζιάρρας συμφώνησαν πάντως πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η δήλωση πως σήμερα «η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη». Μάλλον λένε, παραπέμπει σε ένα αφήγημα.

Η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα είναι να ανοίξουμε τον χάρτη.

«Αν ανοίξουμε το χάρτη, θα δούμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Συρία, στο Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κατάρ και τώρα στη Λιβύη. Νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι δεν είναι απομονωμένη η Τουρκία γιατί υπάρχει φυσική παρουσία της Τουρκίας σε αριθμό χωρών κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η παρουσία της σε αυτά τα εδάφη την καθιστά σημαντικό παίχτη επί του εδάφους και κατ’ επέκταση τήν καθιστά μέρος της όποιας διαπραγμάτευσης θα γίνει μελλοντικά, για το μέλλον αυτών των κρατών. Έφερε ως παραδείγματα την συμμετοχή της Τουρκίας στη διαδικασία της Αστάνα για το συριακό αλλά και το πρόσφατο παράδειγμα της Λιβύης.

Σχολιάζοντας την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, έκανε λόγο για μια κακή στιγμή για την ελληνική διπλωματία υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι ήταν γενικότερα απούσα τα τελευταία χρόνια από τη Λιβύη. «Έγιναν κάποιες προσπάθειες σε δεδομένες χρονικές συγκυρίες για μεγαλύτερη εμπλοκή», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο άνοιγμα Κοτζιά στο παρελθόν προς την πλευρά του Χάφταρ, το άνοιγμα για διαμεσολάβηση και την επίσκεψη του, στη Λιβύη. Έκτοτε, είπε δεν έγινε τίποτα.

«Παραπλανητικό αφήγημα»

Από την πλευρά του ο Ζήνωνας Τζιάρρας έθιξε το γεγονός ότι λανθασμένα η Ελλάδα καθορίζει την εξωτερική της πολιτική με βάση το τι κάνει η Τουρκία.

«Είναι απλά ένα παραπλανητικό αφήγημα, που δημιουργεί ψευδαισθήσεις και μάς αποτρέπει από το να διαχειριστούμε σωστά τις πραγματικότητες», επεσήμανε χαρακτηριστικά για το επιχείρημα της «διεθνώς απομονωμένης Τουρκίας.

«Μάλιστα, δημιουργεί και μια τάση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία διαχρονικά περιστρέφεται γύρω από την Τουρκία. Δεν μπορεί να εξαρτάται και να προσδιορίζεται από το τι κάνει η Τουρκία και πως κινείται», είπε.


Διαβάστε Επίσης

Άμεσος κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης, στη Λιβύη…!

 Γαλλία, Αίγυπτος και ΗΑΕ φρενάρουν τον Ερντογάν !