Ιανουάριος 21, 2020
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φιλιππίνες: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Ταάλ

- in ΦΥΣΗ
Συναγερμός στις Φιλιππίνες: Άρχισε η έκρηξη του ηφαιστείου Ταάλ

Άρχισε η έκρηξη του ηφαιστείου Ταάλ, στις Φιλιππίνες, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση των αρχών περί «επικίνδυνης έκρηξης εντός ωρών ή ημερών» και την άμεση εκκένωση 8.000 ανθρώπων από την περιοχή. Οι αρχές προειδοποιούν για ενδεχόμενο «ηφαιστειακό τσουνάμι».

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (13/01), άρχισε να εκρέει λάβα από το ηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα, νότια της πρωτεύουσας της Μανίλα. Είχε προηγηθεί την Κυριακή (12/01), η εκπομπή πυκνού καπνού, γεγονός που επέτεινε την απομάκρυνση των χιλιάδων πολιτών από την περιοχή.

Το Ταάλ είναι το δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο βρίσκεται στη μέση λίμνης και είναι από τα μικρότερα της χώρας. Στα τελευταία 450 χρόνια, ωστόσο, έχουν σημειωθεί 34 εκρήξεις. Οι αρχές έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού από το 3 στο 4, με ανώτατο βαθμό κινδύνου το 5. Προειδοποιούν, επίσης, για πιθανό «ηφαιστειακό τσουνάμι», το οποίο ενδέχεται να προκληθεί από τα μεγάλα κομμάτια μάζας, στο νερό.

Μετά τον καπνό, ο οποίος συνοδευόταν από δυνατούς ήχους και δονήσεις, οι αρχές ανέστειλαν επίσης τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας.

Διαβάστε Επίσης

Εντοπίστηκε κύτταρο που «ενδέχεται να θεραπεύει όλους τους καρκίνoυς»

Πηγή: Dr. Ellis/Emory University, Department of Pathology/CDC via